Krízisintervenció, falcolás, öngyilkosság

A több mint kétszáz fős, kétnapos rendezvényt az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ szervezte óvodai és iskolai szociális segítőknek. A konferenciát többek között az Ifjúsági Lelki Elsősegély is támogatta, a résztvevő szakemberek ingyenes segélyhívó számunkról kaptak matricákat, plakátot, kártyanaptárt.

Székely Zsuzsanna, az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi szolgálatvezetője előadásában felhívta a figyelmet arra, milyen fontos, hogy az iskolai szociális munkások észre vegyék a krízis jeleit, és érzékenyítsék a pedagógusokat és a diákokat is az öngyilkossági veszélyeztetettség felismerésére. Jó, ha megfelelően tudnak reagálni a gyerekek segélykiáltására, és empatikus, támogató módon melléjük állni. 

Az előadás kitért a falcolásra is, melynek nem az öngyilkosság a célja, hanem egyfajta önkárosító problémamegoldó stratégia, mely a lelki fájdalomról a fizikai fájdalomra irányítja a figyelmet. Jellemzője lehet, hogy a közösségben "járványszerűen" terjed, ezért közösségi szinten is fontos foglalkozni ezzel.