Táboroznak az ügyelők

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetségnél tevékenykedő önkéntes segítők egy hetet töltenek a Balaton partján. Ilyenkor találkoznak az ország több pontján dolgozó ügyelők, akik a 137-00 Ifjúsági Lelki Elsősegély telefonszolgálat működtetésében vesznek részt. 

Ritka alkalom, amikor ilyen sokan gyűlünk össze, és különösen nagy lehetőség ez, hogy több napot együtt tudunk tölteni. - mondta el Farkas Imre, a Szövetség elnöke. - Ilyenkor hónapokig tartó muníciót gyűjtenek össze a kollégák. Egyrészt nagyon fontos a közösségépítés, hiszen ugyanazért a célért, a fiatalok lelki egészségéért, öngyilkosság-megelőzéséért dolgozunk mindannyian, ez összeköt bennünket, hiába vagyunk fizikailag messze egymástól, az ország különböző pontjain. Másrészt kell a feltöltődés mindenkinek, hiszen mások problémáival foglalkozni, segíteni nehéz feladat, és szükség van felemelő élményekre, kikapcsolódásra is. Harmadrészt pedig ez egy szakmai tábor, több kiscsoportban dolgoznak az ügyelők a saját önismereti és szakmai fejlődésükön. Ilyenkor van lehetőség a tapasztalatok megosztására, a jól működő segítő technikák elmélyítésére. A csoportok beosztásánál figyelünk arra, hogy minden tagszolgálat képviseltesse magát az adott kiscsoportban, így a leghatékonyabb a közös munka. 

Természetesen a tábor ideje alatt is van ügyelet, vannak önkéntesek, akik a közös program helyett vállalták, hogy fogadják a hívásokat, hiszen mindig előfordulhatnak krízishelyzetek. A 137-00 hívószám minden hétköznap elérhető 17-21 óra között, még a tábor ideje alatt is!