Önkéntestoborzás Pécsen - interjú a szolgálatvezetővel

Önkéntes telefonos segítőket keresnek az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi tagszolgálatához. Erről beszélgetek Székely Zsuzsanna szolgálatvezetővel, a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány elnökével.

 

- Decemberben kezdtétek el hirdetni, hogy önkénteseket kerestek. Karácsony környékén mindenki jótékonykodik. A telefonos lelkisegélynél is érezhető ez?

- A civil szervezetek többsége decemberben kapja a legtöbb adományt, önkéntes segítséget. Mi "láthatatlan" szervezet vagyunk olyan szempontból, hogy a nálunk tevékenykedők anonimitásban dolgoznak, és a szolgálatunkat igénybe vevők is névtelenek. A lelkisegély akkor van ott, mikor a legnagyobb a baj, és nem szokás dicsekedni vele, ha az ember felhívta. Éppen ezért adományokban sem bővelkedünk, decemberben sem. Viszont önkénteseket azért tudunk toborozni kb. másfél évente.

 

- Ha jól tudom, nálatok az önkéntes munkát egy képzés előzi meg.

- Igen, el kell végeznie a jelentkezőknek egy 100 órás tanfolyamot, ami felkészíti őket arra, hogyan vezessenek jól egy segítő beszélgetést. 

 

- Miből áll ez a tanfolyam?

- Majdnem a fele önismereti csoportfoglalkozás, hiszen egy jó segítő tisztában van a saját érzéseivel, tulajdonságaival, önmagára és az életeseményeire képes tudatosan ránézni. Ahhoz, hogy megértsünk másokat, először a magunk lelki folyamatait kell megértenünk. Persze az önismeret sosem teljes körű, de 40 óra elég ahhoz, hogy egy eleve fejlett önismerettel rendelkező ember tudatosabban reagáljon önmagára és másokra. Aztán persze van egy elméleti felkészítés, pszichológiai alapismeretekkel, a segítő beszélgetés módszertanával, a serdülőkor sajátosságaival, és egy gyakorlati rész, amikor telefonbeszélgetéseket modellezünk.

 

- Mennyi önkéntes munkára számíthat, aki jelentkezik a stábba?

- Havi 3-5 estés elfoglaltságra lehet számítani (max. havi 15 óra), ebben benne van az ügyelet és a szupervízió is, ami egyfajta szakmai támogatás a munkához, amikor a stáb közösen gondolkodik szakmai kérdésekről.

 

- Milyen ez a munka?

- Számomra megunhatatlan, bár én nem veszem fel már a telefont, csak a koordinációs feladatokat látom el. De vannak néhányan, akik már 10 éve ügyelők a pécsi szolgálatnál. Az benne az érdekes, hogy nagyon sokféle emberi sorssal, történettel lehet találkozni, és mindegyik beszélgetésből tanulhat a segítő is. A lélektani krízis egy nagyon őszinte állapot, ha ebben kapcsolódik össze két lélek - a hívó és az ügyelő -, akkor az mindkettőjükre hatással van. Olyan elementáris életigazságok vannak a krízisek mélyén, és olyan csodálatos, hogy az ember mi mindennel meg tud küzdeni, mennyire fejlődőképes, és micsoda lehetőségek rejtőznek egy-egy válságos élethelyzetben! 

 

- Csak ilyen hívások vannak?

- Természetesen nem. Vannak esték, amikor meg se csörren a telefon, ez egy ügyeleti munka, olyan, mint a tűzoltóságnál, hogy adódik egy csomó hívás nélküli időszak is, aki hozzánk jelentkezik, annak ezzel is számolnia kell. Egy volt kolléga mondta, hogy "nem az a lényeg, hogy aznap este volt-e hívás, hanem az, hogy én rendelkezésre álltam". 

 

- Mi az, ami szerinted vonzó még az önkéntesek számára?

- Egyértelműen a közösség. Képzelj el egy csapat segítőkész, empatikus embert, különböző korúak, neműek, foglalkozásúak, tehát elég színes társaság, mindenki hozza a maga élettapasztalatait, habitusát, tudását, és egy nemes cél érdekében dolgozik! Demokratikusan működő, összetartó közösség vagyunk, és ha valamelyik kolléga életében akadnak nehézségek, akkor egymást is támogatjuk.

 

- Kiket vártok?

- 18-68 év közötti érettségizett felnőtteket, akiknek sok szabadidejük van esténként, akik jól kommunikálnak, fejlett az önismeretük, és akik el tudnak hosszútávra köteleződni a céljaink mellett.

 

- Mik a céljaitok?

- Fiatalok lelki egészségvédelme, krízishelyzeteik kezelése és az öngyilkosság-megelőzés. Ma Magyarországon hetente két fiatal öli meg magát, ez ellen küzdünk úgy, hogy elérhetőek vagyunk telefonon, és már egy ideje más módokon is igyekszünk tenni ez ellen. Középiskolákban prevenciós tanórákat tartunk a lelki egészség megőrzéséért, fesztiválokra járunk hirdetni e telefonszolgálatot és beszélgetni a résztvevőkkel, illetve szeptember óta a Lélektér estek előadássorozattal havonta más-más, fiatalokat érintő témával szólítjuk meg a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó segítő szakembereket, illetve kb. évente sikerül forrást teremteni arra is, hogy önismereti csoportot tartsunk.

 

- Mikor és hogyan lehet jelentkezni önkéntesnek a pécsi stábba?

- 2020. január 31-éig a lelekterifjusag@gmail.com címen.