A Lélektér estek februári előadását L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke tartotta Gyerekek életesélyei a szegregátumokban címmel. 

" /> Lélektér estek - 2020. 02. 12. - Gyerekek életesélyei a szegregátumokban

Lélektér estek - 2020. 02. 12. - Gyerekek életesélyei a szegregátumokban

A 2019 szeptemberében kezdődő Lélektér estek előadássorozat célja, hogy olyan gyerekekkel, fiatalokkal kapcsolatos témákat dolgozzon fel, melyek hiteles ismereteket nyújtanak fiatalokkal foglalkozó szakembereknek, szülőknek. 

2020 február második szerdáján L. Ritók Nóra képzőművész, pedagógus, esélyegyenlőségi szakember, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke tartott előadást "Gyerekek életesélyei a szegregátumokban" címmel. A román határ melletti falvakban, mélyszegénységben élő családokkal foglalkozó szakember részletesen mutatta be az ott élők élethelyzetét, lehetőségeit, és az alapítványuk által kínált segítségnyújtás mibenlétét.

A középosztálybeliek számára szinte elképzelhetetlen élethelyzeteket részletesen, fotókkal illusztrálva mutatta be. Beszélt a Magyarországon százezres nagyságrendben érintett gyerekek mennyiségi és minőségi éhezéséről, hogy attól függ sokszor egy gyerek gyógyulása a hétköznapi betegségekből, hogy hónap elején betegszik-e meg, amikor van pénze a családnak kiváltani a gyógyszert,m vagy hónap végén, amikor a néhány ezer Ft-os kiadás is lehetetlen. A 21. században is gyakori a szegregátumokban, hogy az otthonokban nincs víz és villany, sokszor az egész család egyetlen helyiségben lakik. Ilyen körülmények között élő gyerekektől nehezen elvárható, hogy jól teljesítsenek az iskolában.  Hosszan ecsetelte az integrált oktatás előnyeit, illetve a mai oktatási rendszer szegregáló hatásait és azok következményeit. Tanodájukban komoly munka folyik, az iskolai lemorzsolódást visszaszorították, két éve nem volt bukás a tanodás gyerekek körében, és az ösztöndíjas gyerekek átlaga eléri a négyest.

A falvakban tapasztalható rossz körülmények közepette a fogyasztói társadalom üzeni a szegénységben élők számára is, hogy fogyasszanak, így a legtöbb gyereknél ott az okostelefon. Nóra beszélt arról, milyen adósságspirálba keveredhetnek a családok, melyből nincs kiút a mai társadalmi-gazdasági-jogi helyzetben.

Az Igazgyöngy Alapítvány az oktatási tevékenységen túl családgondozást is végez, közösségépítő tevékenységet folytat, együttműködik más szervezetekkel és intézményekkel, illetve munkahely-teremtéssel is foglalkozik. Ennek első állomása a kézműves termékek létrehozása. A fotón is látható SZUNO-termékeket a helyi gyerekek rajzait felhasználva a hátrányos helyzetű településeken élő asszonyok hímzik, varrják, webshopukban árusítják. Ezen kívül brikettek készítését is végzik, mely tüzelőanyagként szolgál, továbbá asztalosműhelyet is működtetnek.

Az előadásról készült további fotók itt tekinthetők meg.

Az előadás egészéről készült videó ITT nézhető meg.

A Lélektér estek korábbi előadásainak egy részét youtube csatornánkon visszanézheti.

(Fotók: Péter Alexandra)