A 15 éves Fishing on Orfűn a 15 éves pécsi telefonszolgálatunk állított standot, és várta a fesztiválozókat érdekes programokkal, beszélgetéssel. A „kártyajóslás” és az önismereti tesztek mellett idén a hennafestés is szerepelt a repertoárban.

" /> Fishingen a lelkisegély!

Fishingen a lelkisegély!

A 15 éves Fishing on Orfűn a 15 éves pécsi telefonszolgálatunk állított standot, és várta a fesztiválozókat érdekes programokkal, beszélgetéssel. A „kártyajóslás” és az önismereti tesztek mellett idén a hennafestés is szerepelt a repertoárban.

Idén először közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások is segítették a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány önkénteseit. Kothencz Izabella fotózott, Radó Lilla pedig így írt a Fishing-élményeiről:

„Egyik nap az iskolámba érkeztek az Ifjúsági Lelki Elsősegély önkéntesei, akik felhívták a figyelmet arra, hogy lehetőségünk van a nyár folyamán is az ötvenórás közösségi szolgálatot a szervezetnél eltölteni. Nekem ugyan már megvolt mind az ötven, mégis kedvet kaptam hozzá. Érdekel a pszichológia, szeretek új embereket megismerni. A Fishing On Orfű fesztiválon nagyon kellemes környezetben, a kijelölt árnyékos területen, padoknál vártunk gyakorlatilag bárkit, aki akár valamilyen akut problémával, mélyebb beszélgetésre érkezett, vagy csak egyszerűen egy izgalmas önismeretei tesztet szeretett volna kitölteni. Érdekes és egyben nagyon jó volt látni, milyen bizalommal fordulnak hozzám ismeretlenek. Először próbáltam mindenkiből egy kis szeletet elcsípni: megkérdeztem, honnan jöttek, hol tanulnak, mivel foglalkoznak, és persze, hogy érzik magukat itt. Nagyon hamar megtaláltam a hangot velük, ami számomra sokat jelentett.”

Füzes Tamás, az alapítvány kuratóriumi tagja így számolt be élményeiről:

Mindjárt ez első napon egy tavalyi csapat látogatott meg minket. A tatabányai Bárdos László Gimnázium végzősei voltak. Kettejükkel tavaly közel két órát beszélgettünk mindenféléről. Idén hoztak nekünk fényképet arról, hogy minden tanteremben a tábla felett ott a telefonszámunk. (Lásd a képen.)

 

     Az szomorít el, hogy nem emlékszek minden arcra, minden beszélgetésre. Azonban voltak akik belém égtek. Például egy Tisza mellől érkező lány. A fesztiválra a barátjával érkezett. Az utazás volt a próbatétele, mert pár éve (hozzátartozója halála után) pánikbetegséget diagnosztizáltak nála. A beszélgetés során elmondta, hogy nem csak orvoshoz jár, hanem tudatosan figyel magára és a reakcióira. Elmondta az apró praktikáit amivel eltereli a figyelmét pánikroham esetén. Ez hasznos is volt, mert másnap reggel szinte az odaérkezésüket követően megjelent. Remegett, mint a kocsonya, sírós volt az arca. Kb. 30-40 perc alatt sikerült a rohamot csillapítani...elmulasztani. Aztán láttam még párszor a fesztivál alatt. Mindig lelkesen integetett, és szélesen mosolygott. Több roham nem jött. Egyszer láttam még nálunk, de akkor a henna festés vonzotta oda.

Odajött egy születésnapját "ünneplő" fiatal férfi, akit egy barátja kísért hozzánk. Mint kiderült, egyedül képtelen lett volna megkeresni minket. Szorongva, vállait leejtve, kezeit a térdei közé szorítva ült le velem szembe. Eleinte nem is bírt megszólalni. A barát beszélt. Mint kiderült a srác reménytelenül szerelmes egy lányba, akinek megvallotta az érzelmeit, de a ő elutasította. Kapcsolatban maradtak, mert a lány csak barátként tekint rá. Két hete a lány meg akarta ölni magát, a fiú talált rá, és mentette meg. A lány túlélte, de a fiú továbbra is fél, hogy mi lesz vele. Beszélgettünk az érzéseiről, illetve elmondtam neki, hogy mindenképpen kellene egy szakember, akivel rendszeresen tud találkozni, feldolgozni ezt. Beszélgetés közben valamelyest oldódott. A nagy lépést az jelentette, amikor elmesélte, hogy gyerekkorában a 9 éves húgának mandulaműtétje volt, és miután hazaengedték a kórházból, éjszaka elvérzett. A család nem vette észre. Ő sem tudta megmenteni. Rávilágítottam, hogy látok némi párhuzamot a két veszteségélmény között. Ekkor kikerült már a keze a térdei közül, és ki is húzta magát a padon ülve. Pár perc után már mosolyogni is tudott. Nagyon hálásan megköszönte a segítséget, és kezet nyújtott...sajnos csak később jutott eszembe, hogy egy ölelést is kaphatott volna tőlem.

A Fishing fárasztó volt, de olyan élményeket, emlékeket kaptam amelyek nagyon sokáig elkísérnek.” 

 

 

Az Alapítvány kitelepülését pénzbeli támogatással segítették:

MATRO Kft.

Rotary Club Pécs

  Az önkéntesek számára a pólókat a Spark Promotions Kft. biztosította adományként.

A hozzájárulások lehetővé tették, hogy gyártassunk egyedi szelfikeretet (képünkön), zászlót és a telefonszolgálatunkat hirdető bannert.