A lelki egészség útjai

Szeptember 11-én az Öngyilkosság-megelőzés Világnapjához kapcsolódóan, a Pécsi Ifjúsági Lelki Elsősegély működésének 15. évfordulója alkalmából konferenciát tartott a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány Pécsett "A lelki egészség útjai" címmel.

A rendezvényt a HR-Rent 50.000 Ft-tal támogatta, a cateringen a 240 db édes teasütemény és a 6 kg sajtospogácsa a Frey Cukrászda felajánlása, és a 80 adag kávét pedig a Pécsi Kávé biztosította. Mindhárom cég támogatását köszönjük!

A rendezvényre 92 fő regisztrált, a részvételt többen lemondták, így 62 fő jelenlétében valósult meg a rendezvény. A regisztrációs pultnál minden résztvevő hűtőmágnest kapott ajándékba, illetve szóróanyagainkból is vihettek. Az adományládába dobott támogatás a konferencia megvalósulását és a telefonszolgálat munkáját támogatja, minden támogatónak köszönjük pénzadományát!

A rendezvényt Székely Zsuzsanna okleveles szociális munkás, művészetterapeuta, a Pécsi Ifjúsági Lelkisegély alapítója és szolgálatvezetője nyitotta meg 13 órakor. Beszélt a telefonszolgálat elmúlt 15 évéről. Elmondta, hogy a stáb nemcsak munkaközösség, hanem kvázi baráti kör és szellemi műhely, ahol értelmiségiek önzetlenül segítenek a bajban lévő hívóknak.

Második előadó Visnyei Csaba okleveles szociális munkás, a Somogyjádi Alapszolgáltatási Központ és az „Együtt könnyebb” Idősek Otthonának vezetője (telefonos segítő 2008-2013 között) volt, a család szerepéről beszélt, ismertette a Caplan által leírt családi funkciókat. Kitért a családsegítés céljaira és a gyermekvédelem feladataira, majd a közönség által feltett kérdésekre válaszolt.

A programban szereplő "Hogyan ne égjünk ki nőként?" című előadás elmaradt, mert Légrádi Nóra mentálhigiénés szakember, coach betegség miatt sajnos nem tudott eljönni.

Kónyáné Füst Szilvia óvodapedagógus, tanító, pedagógia szakos tanár, köznevelési szakértő, a Mindszentgodisai Óvoda, Mini Bölcsőde és Konyha intézményvezetője (telefonos segítő 2008-2013 között) az óvodai nevelés szerepéről beszélt, ami a gyermekek lelki  egészségvédelmét illeti. Ismertette az elmúlt évtizedek nevelési irányelveit, hangsúlyozta a szülőkkel való együttműködés fontosságát, és munkásságából vett személyes példákkal gazdagította előadását. Kitért arra, hogy "az emberi tőkébe való befektetés mértékének a megtérülése az iskoláskor előtt a legnagyobb. Ezzel a korosztállyal érdemes a legnagyobb erőfeszítéseket tenni."

Kónyáné Füst Szilvia előadása után húsz perces szünetet tartottunk, catering várta a résztvevőket, a Frey Cukrászda biztosította a finom süteményeket, pogácsát, a Pécsi Kávé a feketét ajánlotta fel. Köszönjük támogatásukat!

A frissítőt követően Bujtor-Horváth Ivett klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, párkapcsolati mediátor, PhD-hallgató (telefonos segítő 2008-2011 között) az önbizalom, önértékelés témakörét járta körül előadásában. Az önértékelés fogalmának körüljárása után az explicit és az inplicit önértékelést ismertette, kitért az önértékelés fejlesztésének lehetőségeire, a Szigetvári Kórház Pszichiátriai Osztályán folytatott praxisából hozott példákkal szemléltette az elmondottakat. Elmondta, hogy az önbizalom már azzal fejleszthető, ha a negatív énmonológokat háttérbe szorítjuk, és megerősödünk a pozitív visszajelzésektől.

Bodó-Varga Zsófia klinikai szakpszichológus, egyetemi tanársegéd, képzésben lévő családterapeuta-jelölt (telefonos segítő 2011-2013 között) a lelki egészséget a párkapcsolatok tükrében mutatta be. Ismertette a párkapcsolat egymásra épülő szakaszait, azok jellemzőit, majd kitért a párkapcsolatot befolyásoló tényezőkre, melyre hatással vannak az egyéni életutak, traumák, kötődési minták, gyerekkori minták és értékek, továbbá a transzgenerációs hatások is.

Zala Márton szexuálpszichológus, sématerapeuta, egyetemi tanársegéd, PhD-hallgató (telefonos segítő 2010-2013 között) a szexedukáció nehézségeiről és fontosságáról tartott előadást. Kitért a szexuális neveléssel kapcsolatos tévhitekre, majd vázolta a kisgyermekkortól kezdődő szexuális nevelés témáit, melyek a nemi életen túlmutatva kitérnek a kapcsolatokra, az érzelmekre egyaránt, hogy a szexuális élet kezdetén az egyén tudatos, felelős döntéseket tudjon hozni, jól ismerve önmagát és odafigyelve a másikra.

Az előadók munkáját a Villányi REDy felajánlásával egy-egy üveg borral, és önkéntesünk által horgolt szitakötős kulcstartóval köszöntük meg.

A plenáris ülést követően nosztalgia stábtalálkozót tartottunk, melyre egykori és jelenlegi önkéntes segítőket hívtunk. A beszélgetés, nosztalgiázás jó hangulatban telt.

A rendezvényről készült fotók ITT tekinthetők meg.