A művészetterápia egy olyan módszer, amivel szavak nélkül is kifejezhetők az érzelmek, a gondolatok, és úgy fejleszt, erősít vagy gyógyít, hogy közben a hétköznapitól eltérő, pozitív élményekhez juttatja a résztvevőket.

" /> Művészetterápiával a gyerekekért

Művészetterápiával a gyerekekért

A 137-00 Lelki Elsősegély hívószám működésében résztvevő Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány az ősztől kezdődően művészetterápiás csoportfoglalkozásokkal segíti a Bálicsi Integrációs Nevelési és Oktatási Központ tanulóit. Két szociális munkás, művészetterapeuta végzettségű munkatárs tart hetenti rendszerességgel ilyen foglalkozásokat először a legkisebbeknek tízszer két órában, majd a felső tagozatosok, és végül a szakiskolások következnek. Az intézménybe fogyatékossággal élő, sérült, szociális és beilleszkedési zavarral, illetve részképesség kieséssel küzdő gyerekek járnak, akik számára jó lehetőség a „MO-ZA-IK Mozdulattal, zenével, írásokkal és képekkel a lelki egészségvédelemért” című program, melyet az Új Európa Alapítvány MOL Gyermekgyógyító Programja finanszíroz.

Komplex művészetterápiás foglalkozásokat tartunk, tehát mozgás-, zene-, biblio- és képzőművészet-terápiás gyakorlatokat is viszünk, így mindenki megtalálhatja azt az önkifejezési formát, ami hozzá a legközelebb áll. A csoport célja, hogy a kreativitáson keresztül fejlődjön a gyerekek érzelemkifejezése, felismerjék az erősségeiket, és hatékonyabban küzdjenek meg a problémáikkal.”  mondta el Kormos Balázs János, a csoport egyik vezetője – „A gyerekek örömmel hallgatnak mesét, rajzolnak, festenek, élvezik a lufis játékokat, az agyagozást, zenét, és közben fejlődnek az egymásra és az önmagukra figyelésben is. Minden gyerek másban jó, különbözőképpen tudják kifejezni magukat. Van a csoportunkban egy autista kisfiú, aki nem beszél, de ha pasztellkrétát vagy ecsetet kap a kezébe, a színek és a formák megszólalnak helyette. Aki hiperaktivitással küzd, annak a mozgásos gyakorlatok okoznak örömöt, és van olyan is, aki a csoport utáni pakolásban, takarításban érzi otthonosan magát, ő így tud tenni a közösségért.”

A MOL Gyermekgyógyító Program a 2017/2018-as tanévben összesen harmincszor két óra időtartamot finanszíroz a MO-ZA-IK program keretében, támogatja a művészetterapeuták díjazását, és finanszírozza a használt eszközök költségét is, mely a módszerből fakadóan magasabb más csoporttechnikák kiadásaihoz képest. A Világ Világossága Alapítvány által működtetett BINOK pedig biztosítja az intézményben a térítésmentes teremhasználatot és a gyerekek, fiatalok toborzását, motiválását.

Az Új Európa Alapítványnál egy évre lehetett pályázni csoportfoglalkozásokra, de megnyugtató a tudat, hogy utána is fordulhatnak hozzánk más formában a fiatalok. Hiszen ők is, ahogy bárki más, a 137-00 Ifjúsági Lelki Elsősegély telefonszámot ingyen hívhatják hétköznapokon 17-21 óra között, ha problémájuk van. A telefonszám egyébként bárki számára elérhető, aki bajban van, de nagy előny, hogy a csoportjainkra járó fiatalok figyelmét külön felhívhatjuk erre a lehetőségre.” – mondta el Székely Zsuzsanna, a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány elnöke.