Decemberi Lélektér est - Novák Ferenc: Fenyegetés nélkül

Novák Ferenc tanár, pedagógiai viselkedéskutató százhúszezer követővel rendelkezik a Tiktokon és a Facebookon, az ország minden részére jár előadásokat tartani pedagógusoknak és szülőknek. Most jelent meg Örömteli nevelés című könyve, mely praktikus gyereknevelési tanácsokkal is szolgál.

 Előadása címe: Fenyegetés nélkül. Együttműködő gyerek és szülő. Nagy érdeklődés övezte pécsi látogatását, a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány rendezvényére pedagógusokon, szociális munkásokon, pszichológusokon kívül rengeteg szülő és nagyszülő is ellátogatott, apukák is nagy számban érkeztek.

A gyermekcentrikus, humánus, erőszakmentes nevelési elveket valló Novák Ferenc előadásában kitért a gyereknek adott szabadság és felelősség egyensúlyának fontosságára.A gyerek életkorának megfelelően dönthessen az őt érintő dolgokba, lehessen beleszólása abba, hogy mi történik vele, ugyanakkor legyenek feladatai, kötelességei is életkorának megfelelően.

Az előadó fontos üzenete, hogy a gyerek dühére szülőként ne haraggal válaszoljunk, mert ha két düh összecsap, abból sosem lesz béke. Kitért arra is, mennyire építő, ha a gyerek bizalommal mer fordulni a szülő felé akkor is, ha valami helytelent csinált. Szerinte a gyerek bizalmát akkor érhetjük el, ha megígérjük neki, hogy ha elmondja az igazat, akkor nem leszünk szomorúak, nem leszünk dühösek, és nem fogjuk megbüntetni őt. Hiszen a gyerek ezt a hármat szeretné leginkább elkerülni. Ha be tudjuk tartani a szavunkat, akkor bátran mer majd hozzánk fordulni a gyermekünk a problémáival.

Sosem látott mennyiségben érkeztek kérdések az előadóhoz, aki a gyakorlatban alkalmazható gyereknevelési technikákkal látta el a hozzá fordulókat.

Az előadásról készült képek ITT érhetők el.

Novák Ferenc írásai, videói pedig IDE kattintva tekinthetők meg.