Az Ifjúsági Lelki Elsősegély pécsi csapatának fesztiváljáró tagozatával idén is találkozhattatok a Fishing on Orfűn június 26. és 29. között.

" /> Lélektér a Fishing on Orfűn

Lélektér a Fishing on Orfűn

A Pécsi-tó mellett 2008 óta megrendezett Fishing az ország egyik népszerű fesztiválja. Mégis, a fesztivál családias jellege, a hazai alternatív zenekarok bemutatása egy közvetlenebb, a nagy fesztiválokhoz képest meghittebb, „fishinges” élményt ad.

Fontosnak tartjuk, hogy személyesen is megszólítsuk a fiatalokat, beszélgetési lehetőséget biztosítsunk, ezért a névtelen telefonos segítők mellett a Lélektér Ifjúságsegítő Alapítványnak van egy csapata, akik kitelepülnek fesztiválokra, arccal, névvel képviselik személyesen a szolgálatot különböző rendezvényeken. Nagy részük korábban telefonos segítőként tevékenykedett, de vannak fiatal önkénteseink is, akik kortárssegítőként társultak. Sátrunkat az Egészségligetben találhattátok, a mentőállomás mellett. Közvetlenül mellettünk a Bőr-klinika, és az Központi Dietetikai Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársaival is találkozhattatok.  

A fesztiválra hennafestéssel és önismereti játékokkal készültünk, a játékok közben pedig könnyed és mély beszélgetésekre is lehetőségek nyíltak. Az új emberek megismerése mellett nagy öröm számunkra, amikor visszatérő látogatókkal találkozunk és az önkénteseinknek is jó lehetőség volt ez a pár nap, hogy egymással kapcsolódhassunk. 

Személyesen megérintett a szimbólumokat használó szituációs játékunk. Egyrészt mert az álmok és szimbólumok régóta közel állnak hozzám, másrészt mert nagyon hamar eljuttatnak egy mélyebb, önismeretet valóban fejlesztő, gondolatébresztő beszélgetésbe. Ugyanakkor ez csak egy lehetőség, mert a szimbólumok óhatatlanul játékosak is, hiszen nem kell feltétlenül magunkra venni őket.

Több fishinges érdeklődött hogyan csatlakozhatna hozzánk. Nekik jó hír lehet, hogy csapatunkat szeretnénk bővíteni. Szeptemberben indul leendő telefonos ügyelőinknek szóló képzésünk és azoknak a jelentkezését is várjuk, aki írásaikkal vagy videóikkal szólalnának meg a lelki egészség kérdéseiben. A munkáddal egy jó célért, mások egészségéért, de végeredményben az egészségesebb közösségért tehetsz. Emellett a befektetett időd nem vész el, hasznos tapasztalatokat szerezhetsz, a munkádat pedig igazolni tudjuk, ami jól mutat az életrajzban. Ha szeretnéd önkéntes munkáddal segíteni a pécsi csapatot, írj a lelekterifjusag@gmail.com címre!

Dr. Békési Áron

ILE önkéntes