Az öngyilkosság-megelőzés világnapja

Magyarországon hetente kb. 30 ember hal meg öngyilkosság következtében. Közülük 2 huszonöt év alatti. Sokkal többen vannak azok, akik megpróbálnak véget vetni életüknek, de megmentik őket vagy valami más okból nem halnak bele a kísérletbe. Szeptember 10. az öngyilkosság-megelőzés világnapja!

Az öngyilkosság még mindig tabutéma, és bár évről évre csökken a szuicídium következtében elhunytak száma hazánkban is, mégis óriási szám, hogy évente kb. 1600-an ölik meg magukat, miközben az öngyilkosság megelőzhető!

 

Hogyan ismerhető fel, ha valaki öngyilkosságra készül?

Észre kell venni, ha valaki krízisben van, kétségbeesett. A legtöbben, akik öngyilkosságra készülnek, jelzik valahogy a szándékukat, ezt nevezik "cry for help"-nek vagy "segélykiáltásnak". Azonban, ha valaki krízisben van, akkor nem képes olyan jól kommunikálni, mint máskor, így ez a segélykiáltás néha csak szimbolikus. Ilyen lehet, ha valaki elkezdi elajándékozni a számára fontos tárgyakat, kisállatot (mert neki már nem lesz rá szüksége), ha hirtelen törli magát a közösségi oldalakról (mintegy virtuális önmegsemmisítés), vagy elkezd búcsúzkodni. Az öngyilkosságra utaló jelzések sokszor szimbólumokban jelennek meg a beszédében, például "hosszú utazás", "mély alvás" vagy "zuhanás" formájában. Az öngyilkosságra készülő többnyire nem hirtelen dönt, hanem napokig fontolgatja a döntését, módszert keres, beszerzi a hozzá szükséges eszközöket, melyek intő jelek lehetnek. 

 

Mi az, ami ilyenkor segít?

Ha észrevettük, hogy baj van, akkor jó, ha ilyenkor rokonként, barátként őszintén tudunk vele beszélni. Ne féljünk rákérdezni arra, hogy eszébe jutott-e már az öngyilkosság, hiszen ezek nagyon nyomasztó gondolatok, és felszabadító hatása van annak, ha a bajban lévő megoszthatja ezt valakivel. Tartsuk szem előtt, hogy aki öngyilkosságra készül, az nem meghalni akar, hanem éppen akkor nem lát más kiutat a problémáiból. Mivel nem akar meghalni, ezért kapaszkodót keres, és ilyenkor a támogató jelenlét, a kifejezésre juttatott szeretet, annak az éreztetése, hogy a bajban lévő fontos számunkra - önmagában életet menthet. Ilyenkor jó bevonni a bajban lévő védőhálóját: családot, barátokat, és közös erővel támogatni a krízishelyzete megoldásában. A legnehezebb időszakban nem jó egyedül hagyni, hanem az igényeire figyelve fontos vele lenni, együttérzőn figyelni rá. Segítség lehet, ha minden krízisben lévő ismerősünket ellátjuk lelkisegély telefonszolgálatok számaival, ahol az erre kiképzett önkéntesek segítenek kimondatni a szorongató érzéseket, kapaszkodót jelenthetnek az utolsónak tűnő pillanatokban is. Jó, ha az öngyilkossági krízisben lévő pszichoterápiás segítséget is kap.

 

Hol tudhatok meg többet az öngyilkosságról?

Az öngyilkossággal kapcsolatban számos tévhit él a köztudatban, melyről korábbi cikkünkben írtunk részletesen. 

Az öngyilkosság előszobája is lehet, de önmagában is előforduló gyakori probléma az önsértés, mely főleg serdülőkorban jellemző, de később is előfordulhat. Erről ebben a cikkünkben írtunk. Az önsértőt is lehet segíteni, támogatni, erről ide kattintva olvasható bővebb információ. 

Aki pedig inkább videóból tájékozódna a témáról, Flach Richárd pszichológus előadását ide kattintva tudja megnézni, mely a serdülőkori önsértésről és öngyilkosság-megelőzésről szól. 

#öngyilkosság
#krízis
#nihaoshijie
#önsértés
#falcolás