Várakozunk? Várakozzunk!

Nem olyan ez az advent, mint máskor! – sóhajtjuk lemondóan. De milyen is volt az, amire annyira vágyunk? Sok pénz gyors elköltése, tülekedés, tárgyak fétise, kapkodás… akkor ez volt a bajunk. Mert sosem jó az, ami éppen van….

Most akkor mit tegyünk, mire és hogyan várakozzunk? Egy valami állandó, a bizonytalanság. Mégis széppé tehető ez a pár hét, persze, ha van kivel!

Nem gondolom, hogy bármilyen magvas gondolatom lenne a helyzet átvészelésére, de próbálkozom néhány egyszerű megoldás megosztásával.

Meleg hangulat megteremtése:  Van mit tanulnunk a skandinávok éltviteléből. Gyertyafények, meleg takarók, puha pulcsik, forró italok, fűszeres illatok, apró sütik. Minden este valami más kedves ötlet. Úgyse lehet sehova menni, csináljunk valami finomat, illatosat, együtt. Megtanulhatjuk a foszlós kalács, és a narancsos kuglóf elkészítését, majd bezsebelhetjük a dicséreteket.

 

Adventi naptár másként:  Nem csak gyerekek örülnek ennek  a napi meglepetés sornak. Kitalálhatunk a barátainknak, a tini fiunknak, sőt a párunknak is vicceset, meghökkentőt, egyedit. A lényeg, hogy érezze: SZERETJÜK. Itt egy példa az ANYAPARA oldalról tiniknek.

AKI BEVÁLLALÓS, AZ ÍRHAT KEMÉNYEBB ÜZENETEKET IS, MI IS ÖSSZESZEDTÜNK NÉHÁNYAT.

 1. Ma nem kell semmit elpakolnod magad után.
 2. Behunyom a szemem amikor reggel sál nélkül mész el -4 fokba.
 3. Egy pofavágást ma elnézek.
 4. Vendégem vagy egy mosogatásra.
 5. Ma nem kérdezem meg mi volt a suliban.
 6. Egész nap egyszer sem kérdezem meg, mi bajod van….mit akarsz enni…minek kell megint azt a sorozatot nézni.
 7. Ma háromszor kritizálj.
 8. Ma mondj három kedvességet a tesódnak.
 9. Ma teljesítem egy kívánságodat.
 10. Holnap reggel ágyba viszem a reggelidet.
 11. Ma este mesélj el egy boldog pillanatot.
 12. Ma kapsz egy üzenetet a telefonodra, amelyben fontos információk lesznek.
 13. Ma a kedvenc kajádat főzöm.
 14. Vidd le légyszíves a szemetet.
 15. Ma olyan hangosan hallgathatod a zenéidet, amilyen hangosan csak szeretnéd.
 16. A jövőhéten egyszer a vendégem vagy egy online kaja rendelésre.
 17. Ezt a zsebpénz kiegészítést a Mikulás küldi.
 18. Ha a héten hozol egy ötöst, kapsz valami meglepit. (Nem, ez nem zsarolás, ez csak egy nagyon kedvező ajánlat a számodra.)
 19. A karácsonyi menühöz járulj hozzá egy általad kiválasztott résszel. (Mosogatás, desszertkészítés, terítés, hangulatjavítás, hússütés, díszítés. A megfelelő részt tépd le és tegyük ki a hűtőre, hogy el ne felejtsd.)
 20. Upsz, ma nem jutott semmi az eszembe, te jössz!
 21. Ma is van szemét, vidd le kérlek!
 22. Ma legyél nagyon jó fej a suliban (online vagy offline) mindenkivel. Figyeld meg a hatást és meséld el!
 23. Ma egyszer sem káromkodhatsz!
 24. Boldog karácsonyt, szeretünk, szeretlek

Legyünk együtt, csináljunk együtt jó dolgokat! Természetesen a korlátozások miatt kevesebben találkozhatunk, és csak otthon lehetünk, mégis társas lények vagyunk. Mit lehet akkor kezdeni ebben a bezárt, ingerszegény világban? Nem lehetünk egyedül, bezárva hónapokig a megszokott kapcsolataink nélkül. Kell néhány közeli rokon, barát, akit beengedünk az otthonunkba. A nagyikat is fiatalíthatja az unokákkal töltött idő. Az együtt végzett, örömöt adó tevékenység gyógyít, elűzi a félelmeket.

Ajándékozz időt!  Végre van idő a lassulásra, a beszélgetésre, a hobbinkra, a lelki életre. Figyeljünk azokra, akik fontosak nekünk! Legyen az ajándék a régen készített étel, a megkötött sál, az új társasjáték megismerése. Díszítsük fel a házat egy nagy takarítás után. Ekkor rájövünk, hogy sok tárgy már elárasztott bennünket, és nem kell újabb belőlük. Más örömforrás után kell néznünk, hiszen nincs kávéházi dumálás, nincs wellnes, nincs karácsonyi party. Csak mi vagyunk egymásnak, és az otthonaink. Ezzel kell jól sáfárkodni, de azért az ünnepre várakozni kell!

#karácsony