Veszélyes TikTok-trendek

A TikTok tele sok vicces, néhány hasznos, és jó pár veszélyes videóval. A látottak közül nem érdemes mindent kipróbálnod! Mit érdemes viszont tenned, ha találkozol egy veszélyesnek látszó kihívással a TikTokon vagy bármely közösségi média felületen?

Az interneten terjedő kihívások többsége szórakoztató időtöltés, esetleg figyelemfelhívás egy fontos ügyre, vagy akár egy nemes cél eléréséért történő kezdeményezés. Ilyen a szinte már klasszikusnak számító „ice bucket challenge” is.

Sajnos időről-időre felbukkannak azonban olyan kihívások is, amik balesetveszélyesek, és legrosszabb esetben a kipróbáló életébe is kerülhetnek. Nem kell mindent kipróbálnod, amit a közösségi médiában látsz. Érdemes ehelyett átgondolni, utánakérdezni tanáraidnál, szüleidnél, vagy akár te magad is rákereshetsz:

  • Vajon mi lehet egy-egy ilyen újonnan felbukkanó kihívás célja?
  • Lehet-e valamilyen veszélye a kipróbálásnak?

Nagyon fontos, hogy ha gyanús tartalommal találkozol, jelentsd minél előbb és semmiképpen ne próbáld ki!

Számos tűzesetet, meghibásodást és égési sérüléseket okozott például az a kihívás, amely a konnektorok nem megfelelő használatára buzdított. Rendkívül veszélyes a „Blackout challenge” néven futó kihívás, amiben a résztvevők addig fojtogatják magukat, mígnem elájulnak. Ennek a kihívásnak már számos halálos áldozata is van.

A veszélyesnek ítélt trendekről szóló tartalmakat a felsorolt lépéseket követve jelentheted:

  1. Nyomj a videó jobb oldalán megjelenő fehér nyílra!
  2. A megjelenő menüben válaszd a „Jelentés” lehetőséget!
  3. Jelöld ki miért jelented az adott videót!
  4. Végül nyomd meg a „Küldés” gombot és kész is vagy!

A folyamat anonim, vagyis nem kell aggódnod amiatt, hogy aki feltöltötte a videót, tudomást szerez arról, hogy te jelentetted.

Neked csupán pár kattintásba kerül, de lehet, hogy valakinek az életét mented meg.

Az életmentést nem csak a balesetek megelőzésével segítheted, hanem a fiatalok körében sajnálatosan gyakori öngyilkosságok megelőzésének segítésével is. Az Ifjúsági Lelki Elsősegélynek is van TikTok oldala, hogy a segítő telefonszám minél több fiatalhoz eljuthasson, és aki problémákkal küzd, tudjon arról, hogy a 13700 lelkisegély vonal ingyen hívható hétfőtől péntekig 17-21 óra között. TikTok videóinkat IDE kattintva tudod megnézni! Lájkold, ami tetszik, és küldd el azoknak az ismerőseidnek, akiknek szüksége lehet rá!

Halmos Nikolett

Forrás:

Mustafa, F. (2022). All the dangerous TikTok challenges you need to report in 2022. HITC. https://www.hitc.com/en-gb/2022/03/29/dangerous-tiktok-challenges-2022/

#TikTok