Én vagyok a hibás?

A fizikai bántalmazásokat lehet kategorizálni, a szóbelit kevésbé. Egy valami közös: mindkét esetben megpróbálhatjuk „felmenteni” a tettei alól a bántalmazót. Sok embernek ismerősek ezek a mondatok:

"Azért bánt, mert megérdemlem. Biztos csak rossz napja volt. Csak a múltja miatt teszi.  Én vagyok a hibás."

Ezeket a bántalmazó gyakran megerősíti, ezáltal lehetőséget kap egy új esélyre, tehát egy újabb bántalmazásra. Ha bántalmazott vagy, sokszor azon gondolkodsz, hogy mit rontottál el, mivel hozhatod helyre. Időnként előfordulhat, hogy a környezeted is téged hibáztat, és egyre jobban elfogadod, hogy te vagy az oka mindennek. Ezt hívják áldozathibáztatásnak. A bántalmazásért nem te vagy a felelős, hanem az, aki bánt. Az egyik legnehezebb feladat, hogy felismerd a bántalmazót. A bántalmazó gyakran lealacsonyít, ok nélkül sérteget, rombolja az önbizalmad és minden lehetséges alkalmat megragad, hogy fájdalmat okozzon neked. Tartasz tőle, mert nem tudod, hogy mikor fog bántani újra, rosszul érzed magad a közelében, de ez érthető. Amikor úgy döntesz, hogy lépsz, akkor jön sok esetben a könyörgés és a mentegetőzés. Elmondja, hogy mennyire szeret, mennyire rossz neki. Talán azt is hallhatod, hogy te tehetsz mindenről, mert ő nem ilyen. Jönnek az ígéretek, hogy megváltozik, és minden jobb, minden más lesz. A tapasztalatok szerint nem lesz jobb, nem lesz másabb, ez egy ördögi kör. Ha megbocsájtasz, akkor egy ideig minden rendben lesz, aztán kezdődik elölről minden. A bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható! Kérj segítséget a 137-00 ingyenes Lelki Elsősegély hívószámon hétköznapokon 17-21 óra között!

Molnár Szilvia

#bántalmazás
#erőszak
További cikkek ebben a témában
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Álmaink
A lélek dolgai

(IV. rész ) Oszlasd el a felhőt az új hegycsúcsaidról!

Elhatároztad magad, hogy elindulsz. Már tűkön ülsz. Látom, nagyon mennél. De hova? Merre indulunk el? Milyen hegycsúcsokat célozzunk meg?

#bántalmazás
#erőszak
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink II.
A lélek dolgai

(III. rész ) A táska újabb oldala

Nézzük meg a táska másik oldalát is! Vannak még rejtett zsebek, amikben fontos eszközök bújhatnak meg. Majd rakjuk (sor)rendbe őket!

#bántalmazás
#erőszak
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink I.
A lélek dolgai

(II. rész) A táskádban lévő értékek 
Az élet elhalmozott sok hasznos, értékes tárggyal és eszközzel. A hosszú túránk előtt vegyük elő ezeket sorban és csiszoljuk le róluk a rozsdát.

#bántalmazás
#erőszak
Levél egy leendő önkéntes ügyelőhöz
A lélek dolgai

A pécsi lelkisegély tagszolgálat önkénteseket toboroz. Ennek apropójából az egyik stábtag írt egy levelet.

#bántalmazás
#erőszak
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Bevezető
A lélek dolgai

(I. rész)
Bensőd egy olyan izgalmas terület, amelyet mélységében még senki sem fedezett fel. Legyél te az első felfedező! Minden gonosszal megküzdve eljuthatsz a napfényes hegycsúcsokra!

#bántalmazás
#erőszak