Boldogságfokozó gyakorlatok III.

A pozitív pszichológia területéről szemezgetünk gyakorlatokat Sonja Lyubomirsky: Hogyan lehetnénk boldogabbak? című könyve nyomán. A témában írt előző cikkeket ide és ide kattintva olvashatod.

 

1. gyakorlat: Az apró örömök élvezete

Mire jó? Ha észrevesszük az élet adta apró örömöket, attól boldogabbak leszünk az adott pillanatban, és sok boldog pillanat boldog életet is eredményez.

Gyakorlatok:

· Idézz fel boldog pillanatokat a családoddal, barátaiddal! Könnyebb elmerülni a boldog pillanatokban, ha van kivel megosztani. Minden ember képes arra, hogy pozitív érzéseket ébresszen magában visszaemlékezések révén! Ehhez segíthet régi fotók nézegetése is, de a tegnapi nevetgélés poénját is felidézheted újra és újra, időzz el az érzésnél hosszabban!

· Vedd észre a mindennapjaid apró örömeit: gyönyörködj a napfelkeltében, csodáld a hold előtt áthaladó felhőket, állj meg megillatozni egy rózsát út közben, élvezd a zenét, ami a rádióból szól, vedd észre, ha megdicsérnek, ízleld hosszan a húsleves ízét, szopogass el lassan egy falat csokoládét. Olyan ajándékok ezek, amelyek mellett el is rohanhatsz, mert az életed visszatérő részei, de akár tekinthetsz rájuk úgy is, mint örömforrásokra, amiktől szebbek a napjaid.

· Készíts „örömdobozt”! Gyűjts bele olyan tárgyakat, amiket meglátva örömérzés tölt el. Egy lepréselt virágot, egy szép formájú kavicsot, a tavalyi fesztivál karszalagját, egy nevetős családi fotót, egy vicces órai levelezést. Ha szükséged van feltöltődésre, elég csak kinyitni a dobozt, és töltekezhetsz belőle.

 

2. gyakorlat: Elköteleződés a célok mellett

 

Mire jó? Fontos, hogy legyenek céljaink, ez értelmet ad az életünknek. Az értelmes célokért való tevékenykedés segít, hogy hatékonynak érezzük magunkat, erősíti az önbecsülésünket. Fontos, hogy olyan célokat találjunk magunknak, aminek elérésére mi magunk is motiváltak vagyunk. Azok a célok nem segítik a boldogságérzést, amik mások elvárásaiból fakadnak. A saját célok megtalálása nehéz feladat, legyen ez külső cél (jó jegyek, sikeres iskolai felvételi, jól fizető munkahely), vagy belső cél (türelmesebbnek lenni, elsajátítani valamilyen készséget, figyelmesebbnek lenni egy kapcsolatunkban).

Gyakorlat:

· Gondold végig, milyen céljaid vannak, ez lehet egészen kicsi és nagy cél is, írd le egy papírra! (pl. egy jegyet javítani év végéig a töri osztályzatomon)

· Írd le, milyen hiedelmek kapcsolódnak az egyes célokhoz! (pl.: pikkel rám a tanár, nincs több időm ezt a tantárgyat tanulni, izgulok a feleléseknél)

· Vedd számításba, milyen erőforrásaid vannak és milyenek kellenek a célod megvalósításához! (A példánál maradva: erőforrás, hogy hétvégén rászánok még egy órát a törire vagy a tankönyv mellé hozzáolvasok még a neten. Szükséges erőforrás lehet egy magántanár is, aki korrepetál.)

· Gondold végig, milyen akadályok várhatók a célok megvalósítása közben. (Nem érdekel eléggé a történelem, egy váratlan röpdolgozat

#boldogság
#gyakorlat
#pozitív pszichológia
További cikkek ebben a témában
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Álmaink
A lélek dolgai

(IV. rész ) Oszlasd el a felhőt az új hegycsúcsaidról!

Elhatároztad magad, hogy elindulsz. Már tűkön ülsz. Látom, nagyon mennél. De hova? Merre indulunk el? Milyen hegycsúcsokat célozzunk meg?

#boldogság
#gyakorlat
#pozitív pszichológia
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink II.
A lélek dolgai

(III. rész ) A táska újabb oldala

Nézzük meg a táska másik oldalát is! Vannak még rejtett zsebek, amikben fontos eszközök bújhatnak meg. Majd rakjuk (sor)rendbe őket!

#boldogság
#gyakorlat
#pozitív pszichológia
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink I.
A lélek dolgai

(II. rész) A táskádban lévő értékek 
Az élet elhalmozott sok hasznos, értékes tárggyal és eszközzel. A hosszú túránk előtt vegyük elő ezeket sorban és csiszoljuk le róluk a rozsdát.

#boldogság
#gyakorlat
#pozitív pszichológia
Levél egy leendő önkéntes ügyelőhöz
A lélek dolgai

A pécsi lelkisegély tagszolgálat önkénteseket toboroz. Ennek apropójából az egyik stábtag írt egy levelet.

#boldogság
#gyakorlat
#pozitív pszichológia
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Bevezető
A lélek dolgai

(I. rész)
Bensőd egy olyan izgalmas terület, amelyet mélységében még senki sem fedezett fel. Legyél te az első felfedező! Minden gonosszal megküzdve eljuthatsz a napfényes hegycsúcsokra!

#boldogság
#gyakorlat
#pozitív pszichológia