Öngyilkosság? - Ismerd fel és segíts!

Sajnos a 25 év alatti fiatalok körében az egyik vezető halálok az öngyilkosság, és már 9-10 éves korban is fennállhat ennek a veszélye. Fontos, hogy ha mi jól vagyunk, figyeljünk a társainkra, ismerjük fel a veszélyt!

 

Milyen jelei vannak, ha valaki öngyilkosságra készül?

Ha egy ismerősöd rövid idő alatt megváltozik, zárkózott lesz, az annak a jele, hogy bajban lehet. Ilyenkor levert, szomorú vagy érdektelen, nem foglalkozik semmivel, rosszabb jegyeket kap a suliban, romlik a teljesítménye a munkahelyen, nem tud odafigyelni dolgokra. A régi hobbijai már nem hozzák lázba, és helyette nincsenek új elfoglaltságai sem. Ha korábban társasági ember volt, és most visszahúzódóvá válik, nem megy el a programokra, lemondja a találkozókat, és új barátai sincsenek, akkor érdemes rá jobban odafigyelni!

Az öngyilkosságra készülők 70-80%-a beszél a szándékáról! Mivel ez egy nehéz téma, lehet, hogy nem konkrétan azt mondja, hogy meg akarja ölni magát, de minden erre utaló mondatot komolyan kell venni. Sokszor csak céloz erre, pl. azt mondja, hogy "Nincs értelme az életemnek" vagy "Nem érdemes élni". Vagy éppen olyan metaforákat használ, amikről nem is gondolnánk, hogy az önkezű halál gondolata lehet mögötte, ilyen például, ha valaki arról beszél, hogy elmenne egy "hosszú utazásra" vagy egy "lakatlan szigetre költözne, és soha nem térne vissza", vagy "szeretne hosszan aludni".

Intő jel, ha az illető még akkor sem fejezi ki a haragját mások irányába, ha az indokolt lenne, helyette inkább magát okolja, hibáztatja mindenért, dühös saját magára, önmarcangoló.

Öngyilkosságra utalhat, ha  az ember jelképesen semmisíti meg önmagát: összevagdossa a személyi igazolványát, a magáról készült fotókat, vagy éppen törli magát a facebookról.

Előfordulhat, hogy elköszön ilyen-olyan módon, ez lehet akár a kedvenc tárgyai vagy a kisállatának az elajándékozása minden más ok nélkül, vagy búcsúlevél, sms, facebook üzenet, ami búcsúzásnak tűnik.

Természetesen ha ezeket tapasztalod, az nem jelenti teljesen biztosan azt, hogy az illető öngyilkosságra készül, de ha a fentiek közül többet is tapasztalsz, akkor érdemes jobban odafigyelni rá!

Mit tehetsz, ha valakiről azt sejted, öngyilkosságra készül?

Ha van ilyen sejtésed, ne félj rákérdezni! Aki bajban van, attól szenved a leginkább, hogy nem tudja magát másokkal megértetni, és már az segítség, ha beszélhet ezekről a nyomasztó gondolatairól, ezek kimondása oldja a feszültségét. Ha úgy érzed, nem vagy készen egy ilyen beszélgetésre, ne hibáztasd magad, hanem kérj segítséget egy felnőttől! Amúgy is fontos, hogy az öngyilkosságra készülő környezetében élők tudjanak arról, hogy a szerettük veszélyben van, hiszen úgy tudnak jobban vigyázni rá. Így ha ilyen sejtéseid vannak valakivel kapcsolatban, nem árulkodás az aggodalmadról beszélni akár szülőknek, tanároknak, testvéreknek, barátoknak, bárkinek, aki segíthet megelőzni a tragédiát! Hiszen aki öngyilkosságra készül, az nem meghalni akar, hanem éppen akkor nem lát más kiutat a problémáiból, így az öngyilkosság megakadályozása mindig segítség. Ilyenkor nem árulkodsz, hanem életet mentesz!

Azzal is támogathatod, ha érezteted vele, és elmondod neki, hogy aggódsz érte, hogy ő fontos neked, szereted, és nem akarod, hogy baja essen. Még ha ebben az időszakában nehéz is vele lenni, segítség, ha próbálod bevonni programokba, ha pedig ez nem megy, akkor csak vele vagy, kérdezed, meghallgatod a problémáját. Tudja, hogy számíthat rád, együttérzel vele.

 

Érdemes felhívnod a figyelmét, hogy mindig van más út is, és nem gáz segítséget kérni. Add oda neki az Ifjúsági Lelki Elsősegély 137-00 ingyenesen hívható telefonszámot, segíts neki eljutni pszichológushoz, ha szükséges. Ha még suliba jártok, avasd be az iskolapszichológust vagy iskolai szociális munkást, védőnőt, ha nem dolgozik a suliba ilyen szakember, akkor egy olyan tanárt, akiben megbízol. Jó, ha őt is be tudod vonni ebbe, de ha nem akarja, egyedül is beszélhetsz olyan felnőttel, aki segíteni tud neki.

Ha pedig valaki a környezetedben öngyilkos lesz, és meghal, ne hibáztasd magad! Sokszor nagyon nehéz észrevenni a jeleket, és más döntéseiért nem te vagy a felelős!

Székely Zsuzsanna, szociális munkás

#öngyilkosság
#szülőknek
#lélek
#krízis
#lelkisegély