Csapvíz vs. ásványvíz

Az ásványi anyagokról

Ásványi összetételét tekintve azt a terméket lehet ásványvíznek hívni, amelynek összes oldott ásványianyag-tartalma eléri a legalább 500 mg/l-es értéket. A legnépszerűbb hazai ásványvízben ez 500-700 mg/liter, miközben a magyar csapvizekben is 300-500 mg/l között találhatók meg az emberi szervezet számára fontos anyagok, a kalciumtól a magnéziumig.
 
A csapvíz minősége Magyarországon

Az Országos Közegészségügyi Intézet ivóvízminőségi adatbázisa szerint a legtöbb helyen  a vízminőség megfelelősége 95 százalék feletti. A magyar vezetékes ivóvíz minőségét az Országos Közegészségügyi Intézet oldalán található térképes keresővel lehet ellenőrizni – Magyarországon legfeljebb az arzén, a mangán és az ammónium értékeire kell figyelni néhány településen, a csapvíz azonban a legtöbb helyen emberi fogyasztásra alkalmas, jó minőségű.
 

 
 
Ami az árat illeti
 

A legolcsóbb műanyagpalackos ásványvíz literenkénti ára minimum 50 Ft, míg a csapvíz literenkénti ára kb. 0,2-0,5 Ft körül mozog. A műanyag palackos víz tehát sokkal drágább, és haza is kell cipelni a boltból, vízvezeték pedig van a legtöbb magyar háztartásban. (Sajnos akad azért bőven olyan család, akik közkútról kénytelenek vizet hordani, nekik viszont az anyagiak miatt nem opció a palackos víz.)

Az ásványvíz és a fogyasztásuk nyomán keletkezett palackok

Világszinten tíz év alatt kis híján megduplázódott a palackozott víz fogyasztása, Magyarországon már kilenc éve több ásványvíz fogy, mint amennyi szénsavas üdítő és gyümölcslé együttvéve. Ezeket a vizeket PET-palackokba, azaz polietilén-tereftalát nevű anyagba töltik, melyet ma már újrahasznosítanak. 2016-ban összesen 3 147 000 tonnányi PET palack került forgalomba Európában, amelynek kicsit több mint felét sikerült újrahasznosítani. Most évente nagyjából összesen 10 millió tonna műanyag végzi az óceánokban, egyes előrejelzések szerint 2050-re több műanyag palack lesz a vizekben, mint amennyi hal. A 2017-es palackozottvíz-fogyasztást alapul véve a másfél literes palackok egymás után téve a Földtől nemhogy a Holdig, hanem a Merkúrig érnének, ha pedig ugyanennyi vizet félliteres palackokba töltenénk, akkor egyenesen a Napig, ami mellesleg egyenlő 448 Föld–Hold-távolsággal.

Ezek után döntsd el te magad, hogy melyiket választod!

Forrás: ITT

#környezetvédelem
#víz