Hogyan segíthetsz serdülő gyerekednek? II. rész

Cikksorozatunk első részében már írtunk néhány szempontot, hogyan teheted elviselhetőbbé a serdülőkor gyötrelmeit mindkettőtök számára, most folytatjuk.

 
Adj neki szabadságot!

Ez a szülőről való leválás időszaka, amikor a kisgyerekedből felnőtt válik, és ehhez el kell távolodnia tőled, de ne aggódj, valószínűleg visszatalál majd egy más minőségben hozzád. Ami neki leválás, neked elengedés. Nehéz, de szükséges. Ilyenkor próbálja ki magát új helyzetekben, feszegeti a határait, sokszor elképesztő ötletei vannak, és talán fura dolgokba vág bele. Ez ilyenkor teljesen normális és szükségszerű is, hogy megtalálja önmagát, kialakítsa a felnőtt énjét. A legjobb, amit tehetsz, hogy nyomon követed a változásait, beszélgetsz vele a próbálkozásairól, sikereiről, kudarcairól, és az észszerűség határain belül támogatod a szabadságában.
 

 

Szabj neki korlátokat!

Az előző tanácsnak ellentmondani látszik, de igazából a kettőnek együtt kell működnie. Te vagy a szülője, aki támogathatod őt a szabadsága megélésében, új dolgok kipróbálásában, de kell szabnod határokat, hogy tudja, meddig mehet el. Fontos, hogy ezek a szabályok világosak, követhetőek, számára is érthetőek legyenek. Annak semmi értelme, ha azon vitatkoztok, hogy este nyolcra vagy fél kilencre érjen haza, ha nincsenek belátható érveid az álláspontod mellett, akkor ez csak erőpróbálgatás. Ha viszont nem engeded meg neki, hogy lógjon az iskolából, és ezt alátámasztod az érte szóló érveiddel, miszerint a boldogulása szempontjából fontos, hogy elvégezze az iskolát, és ahogy neked a munka, úgy neki a tanulás a kötelessége, akkor jó eséllyel belátja, hogy a szabály érte született. Ezeket a korlátokat jó következetesen betartatni, és lehetőség szerint együtt kialakítani.
 

Legyen humorérzéked!

Ha túlfeszül a húr, ha elszakad a cérna, már csak a humor segíthet. A konfliktusok kiélezése, a szituációk és önmagunk véresen komolyan vétele helyett sokszor a humor húz ki a gödörből. Ez persze nem jelenti minden helyzet elviccelését, bagatellizálását, de egy közös nevetés feszültségoldó hatású lehet.
 

Mutass példát!

Minden gyereknevelési mantránál többet ér a példamutatás. Ha a gyereked gyakran látott úgy önfeledten szórakozni, mulatozni, hogy nem fogyasztottál alkoholt vagy csak mértékkel, nagyobb eséllyel fogja ő is józanul megélni a pillanatokat. Ha dohányzol, és úgy beszélsz a cigaretta káros hatásairól, nem leszel hiteles. És ugyanígy lesi el tőled a gyerek a konfliktuskezelési stratégiáidat is, az elveidet, a világszemléletedet. Úgy tudod segíteni őt abban, hogy jó emberré váljon, ha a saját jobbá válásodon is dolgozol. Lehet, hogy a gyümölcs nem érik be azonnal, de érdemes ezt szem előtt tartani.
 

Szeresd!

Van az a kínai közmondás, hogy "Akkor szeress a legjobban, amikor a legkevésbé érdemlem, mert akkor van rá a legnagyobb szükségem." Talán a kínaiak pont a serdülőkorra találták ezt ki. Fontos, hogy a kamasz gyereked mindig tudja és érezze, hogy fontos neked, hogy szereted, hogy számíthat rád. Érdemes ezt kifejezni felé minél gyakrabban, akár veszekedés után is elmondani neki, hogy szereted, mert ebben az életszakaszban még nem olyan egyértelmű, hogy a harag és a szeretet időszakosan megférnek egymás mellett. Bár ilyenkor nem annyira látszik, de a gyerekednek tizenéves korában is nagyon nagy szüksége van rád. Csak máshogy. Ő változik, neked is változnod kell.

 
#szülőknek
#gyereknevelés
#serdülő kor
További cikkek ebben a témában
Bármikor, bárhol, de ne bárhogyan!
A lélek dolgai

Sportolni bármikor, bárhol lehet, de nem mindegy, hogyan tesszük. Füleki Boglárka cikke.

#szülőknek
#gyereknevelés
#serdülő kor
Tévhitek és tények az öngyilkosságról
A lélek dolgai

Az öngyilkosság nehéz téma, hiszen nagyon fájdalmas azoknak, akik gondolnak rá, megkísérelték vagy van olyan hozzátartozójuk, ismerősük, aki érintett. Éppen ezért tabu, és sok tévhit lengi körül, ami pont a segítést akadályozza.

#szülőknek
#gyereknevelés
#serdülő kor
Te mit vársz az élettől?
A lélek dolgai

Mintha lelki szemeimmel látnám, hogy nem a cikket kezdtétek el először olvasni, hanem éppen válaszoltok a címben feltett kérdésemre... - Füleki Boglárka írása.

#szülőknek
#gyereknevelés
#serdülő kor
Mit tegyél, ha online zaklatnak?
A lélek dolgai

Cyberbullying, vagyis online zaklatás. Molnár Szilvia egy netcelebbel készített interjút, aki a népszerűség mellett zaklatás áldozata is lett.

#szülőknek
#gyereknevelés
#serdülő kor
Neked mi a szeretetnyelved?
A lélek dolgai

Ismered azt az érzést, amikor elhalmozol valakit a szereteteddel (például dicsérettel vagy ajándékkal), de ő mindebből semmit sem ért? Egy az anyanyelvetek, ám mégsem vagytok egy hullámhosszon e tekintetben?  Ha igen a válaszod, akkor érdemes megismerkedned a szeretetnyelvekkel.

#szülőknek
#gyereknevelés
#serdülő kor