Csak a hülyék kérnek segítséget?

Minden ember élete során több nehéz időszakon, krízishelyzeten megy át. Ezek egy része elkerülhetetlen, például mindannyiónknak előbb-utóbb meghal egy szeretett rokona, barátja. A válságok másik részét pedig az életünk hozza, kinek könnyebb, kinek nehezebb helyzetei adódnak. A minket ért hatásokra nagyon sokféleképpen reagálunk, valakinek alacsonyabb a frusztrációtűrése, mások pedig egészen szélsőséges körülmények között is megőrzik az egyensúlyukat.

 

Nem gáz segítséget kérni!

Az ember társas lény, a problémáiban is osztozhat másokkal, nem jó egyedül cipelni a lelki terheket sem. Jó, ha olyan a családunk, akikkel meg lehet beszélni a fájdalmainkat, és kincset érnek az igaz barátok is, de nem mindenkinek vannak támogató kapcsolatai, és sokszor az egyén krízise a környezetének a problémája is, például hiába van jó kapcsolatod a szüleiddel, ha éppen az ő válásuk az, ami megvisel téged, nem biztos, hogy velük pont ezt a problémát meg tudod úgy beszélni, hogy érdemi segítséget kapj, hiszen maguk is érintettek a kérdésben. Ilyenkor léphetnek be a hivatásos segítők.

 

Ki miben tud segíteni?

 

Számos lehetőség van a segítségkérésre, ezek egy része ingyenes, míg más szolgáltatásokért fizetni kell. A lelkisegély szolgálat előnye például, hogy ingyenes, és könnyen elérhető, azonnali támaszt nyújt, ha baj van. Nem kell bemutatkozni, nem kell a szülőkkel egyeztetni róla, csak tárcsázod a 137-00 számot bármelyik hétköznap 17-21 óra között, és beszélsz, kérdéseket kapsz, segítséget az együtt gondolkodáshoz. Lehet, hogy egyetlen beszélgetés már segíthet. Vannak személyes lehetőségek is, amelyek ingyenesek, egy részüket talán épp a suliban éred el: jó pár iskolában dolgozik iskolapszichológus vagy éppen iskolai szociális munkás. Vagy felkeresheted a gyerekjóléti szolgálatot, ahol segítséget kaphatsz, ha ők nem illetékesek a problémád tekintetében, tudják, hogy hova irányíthatnak tovább. A pszichológusok a lelkeddel foglalkoznak, de sajnos elég kevés az ingyenes pszichoterápiás lehetőség. A pszichiáterek pedig akkor kerülnek képbe, ha a lelki problémák betegséggé komolyodnak, ők orvosok, és általában gyógyszeres terápiát alkalmaznak. Lelki elakadások esetén az önismereti csoportok is segíthetnek, ennek nagyon sok formája lehet, például a pszichodráma  vagy a művészetterápia. Nagyon sokféle segítő létezik, számos alternatívát kínálva, melyek egy része tudományosan bizonyított hatékonyságú, egy részük pedig vitatott. Érdemes körültekintően utánajárni, milyen segítségre van szükséged, és a neked megfelelő módszert és szakembert kiválasztani, hiszen ebben is egyediek a szükségleteink.

#lélek
#krízis
#segítség
#lelkisegély
További cikkek ebben a témában
Bármikor, bárhol, de ne bárhogyan!
A lélek dolgai

Sportolni bármikor, bárhol lehet, de nem mindegy, hogyan tesszük. Füleki Boglárka cikke.

#lélek
#krízis
#segítség
#lelkisegély
Tévhitek és tények az öngyilkosságról
A lélek dolgai

Az öngyilkosság nehéz téma, hiszen nagyon fájdalmas azoknak, akik gondolnak rá, megkísérelték vagy van olyan hozzátartozójuk, ismerősük, aki érintett. Éppen ezért tabu, és sok tévhit lengi körül, ami pont a segítést akadályozza.

#lélek
#krízis
#segítség
#lelkisegély
Te mit vársz az élettől?
A lélek dolgai

Mintha lelki szemeimmel látnám, hogy nem a cikket kezdtétek el először olvasni, hanem éppen válaszoltok a címben feltett kérdésemre... - Füleki Boglárka írása.

#lélek
#krízis
#segítség
#lelkisegély
Mit tegyél, ha online zaklatnak?
A lélek dolgai

Cyberbullying, vagyis online zaklatás. Molnár Szilvia egy netcelebbel készített interjút, aki a népszerűség mellett zaklatás áldozata is lett.

#lélek
#krízis
#segítség
#lelkisegély
Neked mi a szeretetnyelved?
A lélek dolgai

Ismered azt az érzést, amikor elhalmozol valakit a szereteteddel (például dicsérettel vagy ajándékkal), de ő mindebből semmit sem ért? Egy az anyanyelvetek, ám mégsem vagytok egy hullámhosszon e tekintetben?  Ha igen a válaszod, akkor érdemes megismerkedned a szeretetnyelvekkel.

#lélek
#krízis
#segítség
#lelkisegély