Csak a hülyék kérnek segítséget?

Minden ember élete során több nehéz időszakon, krízishelyzeten megy át. Ezek egy része elkerülhetetlen, például mindannyiónknak előbb-utóbb meghal egy szeretett rokona, barátja. A válságok másik részét pedig az életünk hozza, kinek könnyebb, kinek nehezebb helyzetei adódnak. A minket ért hatásokra nagyon sokféleképpen reagálunk, valakinek alacsonyabb a frusztrációtűrése, mások pedig egészen szélsőséges körülmények között is megőrzik az egyensúlyukat.

 

Nem gáz segítséget kérni!

Az ember társas lény, a problémáiban is osztozhat másokkal, nem jó egyedül cipelni a lelki terheket sem. Jó, ha olyan a családunk, akikkel meg lehet beszélni a fájdalmainkat, és kincset érnek az igaz barátok is, de nem mindenkinek vannak támogató kapcsolatai, és sokszor az egyén krízise a környezetének a problémája is, például hiába van jó kapcsolatod a szüleiddel, ha éppen az ő válásuk az, ami megvisel téged, nem biztos, hogy velük pont ezt a problémát meg tudod úgy beszélni, hogy érdemi segítséget kapj, hiszen maguk is érintettek a kérdésben. Ilyenkor léphetnek be a hivatásos segítők.

 

Ki miben tud segíteni?

 

Számos lehetőség van a segítségkérésre, ezek egy része ingyenes, míg más szolgáltatásokért fizetni kell. A lelkisegély szolgálat előnye például, hogy ingyenes, és könnyen elérhető, azonnali támaszt nyújt, ha baj van. Nem kell bemutatkozni, nem kell a szülőkkel egyeztetni róla, csak tárcsázod a 137-00 számot bármelyik hétköznap 17-21 óra között, és beszélsz, kérdéseket kapsz, segítséget az együtt gondolkodáshoz. Lehet, hogy egyetlen beszélgetés már segíthet. Vannak személyes lehetőségek is, amelyek ingyenesek, egy részüket talán épp a suliban éred el: jó pár iskolában dolgozik iskolapszichológus vagy éppen iskolai szociális munkás. Vagy felkeresheted a gyerekjóléti szolgálatot, ahol segítséget kaphatsz, ha ők nem illetékesek a problémád tekintetében, tudják, hogy hova irányíthatnak tovább. A pszichológusok a lelkeddel foglalkoznak, de sajnos elég kevés az ingyenes pszichoterápiás lehetőség. A pszichiáterek pedig akkor kerülnek képbe, ha a lelki problémák betegséggé komolyodnak, ők orvosok, és általában gyógyszeres terápiát alkalmaznak. Lelki elakadások esetén az önismereti csoportok is segíthetnek, ennek nagyon sok formája lehet, például a pszichodráma  vagy a művészetterápia. Nagyon sokféle segítő létezik, számos alternatívát kínálva, melyek egy része tudományosan bizonyított hatékonyságú, egy részük pedig vitatott. Érdemes körültekintően utánajárni, milyen segítségre van szükséged, és a neked megfelelő módszert és szakembert kiválasztani, hiszen ebben is egyediek a szükségleteink.

#lélek
#krízis
#segítség
#lelkisegély