Csak a hülyék kérnek segítséget?

Minden ember élete során több nehéz időszakon, krízishelyzeten megy át. Ezek egy része elkerülhetetlen, például mindannyiónknak előbb-utóbb meghal egy szeretett rokona, barátja. A válságok másik részét pedig az életünk hozza, kinek könnyebb, kinek nehezebb helyzetei adódnak. A minket ért hatásokra nagyon sokféleképpen reagálunk, valakinek alacsonyabb a frusztrációtűrése, mások pedig egészen szélsőséges körülmények között is megőrzik az egyensúlyukat.

 

Nem gáz segítséget kérni!

Az ember társas lény, a problémáiban is osztozhat másokkal, nem jó egyedül cipelni a lelki terheket sem. Jó, ha olyan a családunk, akikkel meg lehet beszélni a fájdalmainkat, és kincset érnek az igaz barátok is, de nem mindenkinek vannak támogató kapcsolatai, és sokszor az egyén krízise a környezetének a problémája is, például hiába van jó kapcsolatod a szüleiddel, ha éppen az ő válásuk az, ami megvisel téged, nem biztos, hogy velük pont ezt a problémát meg tudod úgy beszélni, hogy érdemi segítséget kapj, hiszen maguk is érintettek a kérdésben. Ilyenkor léphetnek be a hivatásos segítők.

 

Ki miben tud segíteni?

 

Számos lehetőség van a segítségkérésre, ezek egy része ingyenes, míg más szolgáltatásokért fizetni kell. A lelkisegély szolgálat előnye például, hogy ingyenes, és könnyen elérhető, azonnali támaszt nyújt, ha baj van. Nem kell bemutatkozni, nem kell a szülőkkel egyeztetni róla, csak tárcsázod a 137-00 számot bármelyik hétköznap 17-21 óra között, és beszélsz, kérdéseket kapsz, segítséget az együtt gondolkodáshoz. Lehet, hogy egyetlen beszélgetés már segíthet. Vannak személyes lehetőségek is, amelyek ingyenesek, egy részüket talán épp a suliban éred el: jó pár iskolában dolgozik iskolapszichológus vagy éppen iskolai szociális munkás. Vagy felkeresheted a gyerekjóléti szolgálatot, ahol segítséget kaphatsz, ha ők nem illetékesek a problémád tekintetében, tudják, hogy hova irányíthatnak tovább. A pszichológusok a lelkeddel foglalkoznak, de sajnos elég kevés az ingyenes pszichoterápiás lehetőség. A pszichiáterek pedig akkor kerülnek képbe, ha a lelki problémák betegséggé komolyodnak, ők orvosok, és általában gyógyszeres terápiát alkalmaznak. Lelki elakadások esetén az önismereti csoportok is segíthetnek, ennek nagyon sok formája lehet, például a pszichodráma  vagy a művészetterápia. Nagyon sokféle segítő létezik, számos alternatívát kínálva, melyek egy része tudományosan bizonyított hatékonyságú, egy részük pedig vitatott. Érdemes körültekintően utánajárni, milyen segítségre van szükséged, és a neked megfelelő módszert és szakembert kiválasztani, hiszen ebben is egyediek a szükségleteink.

#segítség
#krízis
#lélek
#lelkisegély
További cikkek ebben a témában
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Álmaink
A lélek dolgai

(IV. rész ) Oszlasd el a felhőt az új hegycsúcsaidról!

Elhatároztad magad, hogy elindulsz. Már tűkön ülsz. Látom, nagyon mennél. De hova? Merre indulunk el? Milyen hegycsúcsokat célozzunk meg?

#segítség
#krízis
#lélek
#lelkisegély
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink II.
A lélek dolgai

(III. rész ) A táska újabb oldala

Nézzük meg a táska másik oldalát is! Vannak még rejtett zsebek, amikben fontos eszközök bújhatnak meg. Majd rakjuk (sor)rendbe őket!

#segítség
#krízis
#lélek
#lelkisegély
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink I.
A lélek dolgai

(II. rész) A táskádban lévő értékek 
Az élet elhalmozott sok hasznos, értékes tárggyal és eszközzel. A hosszú túránk előtt vegyük elő ezeket sorban és csiszoljuk le róluk a rozsdát.

#segítség
#krízis
#lélek
#lelkisegély
Levél egy leendő önkéntes ügyelőhöz
A lélek dolgai

A pécsi lelkisegély tagszolgálat önkénteseket toboroz. Ennek apropójából az egyik stábtag írt egy levelet.

#segítség
#krízis
#lélek
#lelkisegély
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Bevezető
A lélek dolgai

(I. rész)
Bensőd egy olyan izgalmas terület, amelyet mélységében még senki sem fedezett fel. Legyél te az első felfedező! Minden gonosszal megküzdve eljuthatsz a napfényes hegycsúcsokra!

#segítség
#krízis
#lélek
#lelkisegély