A hősök a vérüket adják

Naponta 1800 embernek kell vért adnia ahhoz, hogy a szükséges vér rendelkezésre álljon baleseti sérültek ellátásához, műtétekhez. Te is válhatsz hőssé!

 

Ki lehet véradó?

· Akár Te is, ha egészségesnek érzed magad,

· ha elmúltál 18 éves, de nem vagy még 65,

· ha a testsúlyod több mint 50 kg (felső határ nincs),

· ha nincs testékszered, tetoválásod, vagy azok fél évnél régebben készültek

 

Milyen iratok kellenek a véradáshoz?

· lakcímkártya,

· személyi igazolvány

· TAJ-kártya (eredeti vagy fénymásolt)

 

Mi a véradás menete?

 Megadod személyi adataidat a regisztrációhoz, majd kitöltesz egy kérdőívet az egészségügyi állapotodról. Elfogyasztasz egy-két pohár folyadékot, ezután laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik. Megszúrják az ujjadat a vércsoportod megállapításához, majd az orvos kérdéseket tesz fel az egészségi állapotodról, ezután vérnyomásmérés, a szív és a tüdő meghallgatása és a nyaki nyirokcsomók kitapintása történik. Azután kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba kb. 5 perc alatt leveszik a 450 ml vért. Utána még 10 percet pihenned kell, érdemes utána ismét innod.

 

Még néhány fontos tudnivaló

Évente férfiaknak 5-ször, nőknek maximum 4-szer lehet vért adni, két teljes véradás között legalább 56 napnak el kell telnie. Véradás előtt érdemes enni, és nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel előtte és utána is. Magyarországon térítésmentes a véradás, de mindenki kap 500 Ft értékű étkezési utalványt az Országos Vérellátó Szolgálattól, és gyakran jár egy szelet csokoládé és egy palack ásványvíz is. Menstruáció, terhesség és szoptatás ideje alatt nem lehet vért adni.  A vér vizsgálata kiterjed a HIV, a Hepatitis B és C, illetve a szifilisz ellenőrzésére. Vért adhatsz a vérellátó központokban és a Magyar Vöröskereszt kitelepülésein is. Bővebb információért látogass el a www.veradas.hu oldalra!

#véradás