Neked mi a szeretetnyelved?

Egy amerikai író, párkapcsolati tanácsadó megalkotta elméletét, mely szerint nem mindenki ugyanazon a szeretetnyelven kommunikál. Gary Chapman kidolgozta az öt szeretetnyelvet és videóinak, könyveinek, írásainak segítségével könnyedén megérthetjük és elsajátíthatjuk a koncepcióját.

Fontos, hogy először a saját szeretetnyelvünket határozzuk meg, s csak ezt követően próbáljuk megfejteni a szeretteinkét.

Lássuk az öt szeretetnyelvet!

  1. Elismerő szavak. Fontosnak tartod, hogy megdicsérjenek, hogy kimutassák a számodra fontos személyek az elismerésüket? Akkor Te ebbe a csoportba tartozol.
  2. Minőségi idő. Semmi másra nem vágysz, csak két székre, a barátodra és arra, hogy figyeljen Rád? Hogy egymás szemébe nézve meséljétek el egymásnak a napi eseményeket, vagy életetek fontos momentumait? Igen válasz esetén a minőségi idő a Te nyelved!
  3. Ajándékozás. Abból tudod lemérni, ki mennyire szeret, hogy ajándékokat adnak Neked? Számodra a Valentin-nap, a név – és születésnap kizárólag az ajándékokról szól? Képzeld, létezik ilyen szeretetnyelv is.
  4. Szívességek. Aki ezt a nyelvet beszéli, annak az a legfontosabb, hogy segítséget kapjon. Legyen szó takarításról, bevásárlásról, a kedvenc sütemény elkészítéséről, a számítógép újratelepítéséről vagy az autó lemosásáról. Itt a kulcs az, hogy gondoljanak Rád.
  5. Testi érintés. Itt elsősorban nem a szexualitást kell megemlíteni, hanem az ölelést, a lágy érintést, a masszázst és a kéz a kézben való sétálást. Valakinek ez többet mond minden szónál. Te ebbe a csoportba tartozol?

Miután megtaláltad a szeretetnyelved, érdemes eltöprengeni egy kicsit, mennyi félreértésben volt részed életedben. “A Szerelmem minden áldott nap hozott nekem friss, meleg kiflit joghurttal, ám mégis szakítottam vele. Miért is? Azért, mert nem erre vágytam. A figyelmére vágytam, s arra, hogy ne a telefonját babrálja, hanem velem foglalkozzon.” Ezek fontos felismerések, amelyek megkönnyítik az életünket.

Miért hasznos ismerni a saját nyelvünket?

  • Így könnyedén el tudjuk mondani a családunknak, hogy mire vágyunk, hogy mely módon érezzük a leginkább a szeretetet.
  • Mi magunk is megkérdezhetjük a szeretteinktől, nekik melyek a legfontosabbak.
  • Kevesebb konfliktusban kell részt vennünk.
  • Fejleszti az önismeretet.
  • Javul az emberismeretünk.

Merj beszélni a szeretetnyelvedről! Szép, szeretetteljes napot!

VB

Forrás: Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva. Harmat Kiadó, 2015.

#pozitív pszichológia
#szeretet
További cikkek ebben a témában
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Álmaink
A lélek dolgai

(IV. rész ) Oszlasd el a felhőt az új hegycsúcsaidról!

Elhatároztad magad, hogy elindulsz. Már tűkön ülsz. Látom, nagyon mennél. De hova? Merre indulunk el? Milyen hegycsúcsokat célozzunk meg?

#pozitív pszichológia
#szeretet
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink II.
A lélek dolgai

(III. rész ) A táska újabb oldala

Nézzük meg a táska másik oldalát is! Vannak még rejtett zsebek, amikben fontos eszközök bújhatnak meg. Majd rakjuk (sor)rendbe őket!

#pozitív pszichológia
#szeretet
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink I.
A lélek dolgai

(II. rész) A táskádban lévő értékek 
Az élet elhalmozott sok hasznos, értékes tárggyal és eszközzel. A hosszú túránk előtt vegyük elő ezeket sorban és csiszoljuk le róluk a rozsdát.

#pozitív pszichológia
#szeretet
Levél egy leendő önkéntes ügyelőhöz
A lélek dolgai

A pécsi lelkisegély tagszolgálat önkénteseket toboroz. Ennek apropójából az egyik stábtag írt egy levelet.

#pozitív pszichológia
#szeretet
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Bevezető
A lélek dolgai

(I. rész)
Bensőd egy olyan izgalmas terület, amelyet mélységében még senki sem fedezett fel. Legyél te az első felfedező! Minden gonosszal megküzdve eljuthatsz a napfényes hegycsúcsokra!

#pozitív pszichológia
#szeretet