Mit tegyél, ha online zaklatnak?

A következő cikk egy netcelebről készült interjú során készült el, aki cyberbullying áldozata. Az anonimitáshoz én ragaszkodtam, mert szeretném bemutatni az árnyoldalát ennek a világnak. Akivel én készítettem az interjút, nemcsak pozitív kommentet kapott, hanem rengeteg negatívumot is, többen a halálát kívánták, kritizálták a külsejét, a családját. Elítélték, youtube videókat készítettek róla, és mindent elkövettek ami kimeríti a verbális abúzus fogalmát.

Hogyan lehet idáig eljutni? Ahogy faggatóztam, egy nagyon aranyos lányt ismertem meg, nem azt a magamutogató tinédzsert, akit az adatlapján láttam.

-Hogyan kezdődött ez az egész?

Csak szórakoztattam magam, meg a barátaimat, és versenyeztünk, hogy kinek lesz több követője, persze én nyertem.

-Mindennek van jó és rossz oldala. Mi volt az, amit te pozitívumként, illetve negatívumként éltél meg?

Az az egészben a jó, hogy sokan odajönnek az utcán és kérnek közös képet, aranyosak velem. A rossz az a lejárató videók és a kamuprofilok a nevemmel meg a sértő illetve bántó hozzászólások.

-Otthon tudták ezt az egészet?

Persze, lehetetlen lett volna eltitkolni.

-Mit szóltak hozzá?

Nem örültek, de nem tudtak mit csinálni, mondták hogy kinevettetem magam, de nem hittem nekik. Nekik volt igazuk, de nem hallgatam rájuk sajnos.

-Hogyan reagáltál a negatívumokra, és hogyan érintett?

Visszaoltottam őket. De azért volt, hogy vagdostam magam miatta....

De hogyan lehet ezt kezelni, és hogyan hat ki az online zaklatás a mindennapokra?

Sajnos nem könnyű ezt kezelni. Az USA-ban már haltak meg emiatt. Talán emlékeztek Amanda Toddra, akinek az egész történte egy internetes zaklatással indult, és sajnálatos módon öngyilkossággal fejeződött be.  Olivia Penpraze történetét is egy világ ismerte meg a halála után. A depressziójáról írt blogot, ahol mindennek lehordták, végül ő is a halált választotta.

De mi a teendő online zaklatás esetén?

Az első, és a legfontosabb szabály, hogy sose töröld ki ezeket az üzeneteket! Mentsd le a telefonodra és legyen meg a bizonyíték. Aztán próbáld meg letiltani. Fontos, hogy keress egy olyan felnőttet a környezetedben, akinek szólhatsz, hogy tudjon az esetről.  Szülő, tanár, családsegítő szolgálat, bárki. Nem vagy egyedül! Nem kell megtörténnie a zaklatásnak! Súlyosabb esetben a rendőrségnek is jelezhetsz. Az ezzel járó lelki terhekben pedig segít az Ifjúsági Lelki Elsősegély. Hívd a 137-00 ingyenes hívószámon hétköznap 17-21 óra között! Semmiképpen ne tegyél kárt magadban, az semmit nem old meg. Mindig van segítség!

Molnár Szilvia

#bántalmazás
#lelkisegély
#cyberbullying
#zaklatás
További cikkek ebben a témában
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Álmaink
A lélek dolgai

(IV. rész ) Oszlasd el a felhőt az új hegycsúcsaidról!

Elhatároztad magad, hogy elindulsz. Már tűkön ülsz. Látom, nagyon mennél. De hova? Merre indulunk el? Milyen hegycsúcsokat célozzunk meg?

#bántalmazás
#lelkisegély
#cyberbullying
#zaklatás
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink II.
A lélek dolgai

(III. rész ) A táska újabb oldala

Nézzük meg a táska másik oldalát is! Vannak még rejtett zsebek, amikben fontos eszközök bújhatnak meg. Majd rakjuk (sor)rendbe őket!

#bántalmazás
#lelkisegély
#cyberbullying
#zaklatás
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink I.
A lélek dolgai

(II. rész) A táskádban lévő értékek 
Az élet elhalmozott sok hasznos, értékes tárggyal és eszközzel. A hosszú túránk előtt vegyük elő ezeket sorban és csiszoljuk le róluk a rozsdát.

#bántalmazás
#lelkisegély
#cyberbullying
#zaklatás
Levél egy leendő önkéntes ügyelőhöz
A lélek dolgai

A pécsi lelkisegély tagszolgálat önkénteseket toboroz. Ennek apropójából az egyik stábtag írt egy levelet.

#bántalmazás
#lelkisegély
#cyberbullying
#zaklatás
Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Bevezető
A lélek dolgai

(I. rész)
Bensőd egy olyan izgalmas terület, amelyet mélységében még senki sem fedezett fel. Legyél te az első felfedező! Minden gonosszal megküzdve eljuthatsz a napfényes hegycsúcsokra!

#bántalmazás
#lelkisegély
#cyberbullying
#zaklatás