A szexuálpszichológus válaszol - Szexuális anorexia?

Zala Márton szexuálpszichológustól kérdezhetnek olvasóink az ITT leírt módon.

Egy olvasónk levelét és a rá érkezett választ tesszük közzé:

Már most nagyon köszönöm a válaszát, ha kapok, mivel nagyon aggódok. 

A párommal fél éve sem vagyunk együtt. Már most szex anorexia van, mivel örülhetek, ha heti egyszer vagy kétszer szexel velem, hiába próbálok kezdeményezni ő ezt tolakodásnak veszi. Próbáltam vele ezt már megbeszélni, de nem megy, ő szerinte ez így jó. Múltkor rajta kaptam, hogy prostikat néz a neten, a tőlünk nem messze lakó nőket. Nagyon kiakadtam, neki ez napi rutin, előttem is nézte amikor még nem voltunk együtt, sőt mondta, hogy volt már jó pár nőnél, de hogy engem sose csalna meg, hát őszinte leszek, én ezt nem így gondolom. Szerintem ez a kapcsolat így nem fog működni, nem akarom könnyen feladni, mert nagyon szeretem, de félek, hogy megcsal. 

Várom mielőbbi válaszát.

Tisztelt Kérdező!

Köszönöm szépen a kérdését, ami azt gondolom sok-sok párnak problémája. Először is hadd térjek ki a szexuális anorexiára, mert ez egy fontos fogalom. A szexuális anorexia olyan probléma, melyben az egyén elveszti az intimitásra való vágyát. Azaz a szexuális viselkedés nem kizárt, de annak az érzelmi vonatkozása sérül. Így fordul az érdeklődés az érzelmi életet nélkülöző szexuális formák felé, például pornó, prostitúció, sztriptíz bárok, stb.

Ne feledjük azonban, hogy abban az esetben is érdeklődést mutathat valaki ezen témák felé, ha amúgy nem jelentkezik nála a szexuális anorexia. (Mely fogalom amúgy nem része a diagnosztikai sztenderdnek.)

Az, internetes hűtelenség, ismerekedés, prostitúció (egyes pároknál a pornó) nagyon gyakori jelenség és ez gyakran jár együtt az offline vágy hiányával. Szó szerint, vagy éppen átvitt értelemben megtörténik a kielégülés az online térben, így a hús-vér szexualitás nem annyira vágyott.

Mit lehet tenni? Mindenképpen fontos az őszinte beszélgetés, és a változásra való akarat. Szakember segítségére akkor lehet szükség, ha a változtatásra tett kísérlet elbukik.

 

Üdvözlettel:

Zala Márton

pszichológus, szexuálszakpszichológus

http://zalamarton.hu | 06303688264

#szex
#párkapcsolat
#szexuálpszichológusválaszol