UNICEF – Minden gyerekért!

Az UNICEF azért jött létre 1946-ban, hogy segítse és védje a leghátrányosabb helyzetű gyermekeket, és biztosítsa számukra azokat az alapvető szükségleteket, amelyek az élethez elengedhetetlenek: élelmet, tiszta vizet, oltásokat, védelmet, oktatást és a diszkrimináció mentes élet. Az UNICEF Magyarország fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy anyagi forrást gyűjtsön, megismertesse és védje a gyermekjogokat, képviselje a helyi gyermekek érdekeit, és láthatóságot biztosítson a szegénység, katasztrófák, fegyveres konfliktusok, gyermekbántalmazás és kizsákmányolás által fenyegetett gyermekeknek. A szervezet Magyarországon is folytat gyermekjogi programokat, amelyekkel küzd a gyermekek jogtudatosításért, fellép a bántalmazás minden formája ellen és támogatja a gyermekek és fiatalok mentális egészségének megőrzését, mindezt a fiatalok bevonásával.

Az UNICEF Magyarország 2021 óta kiemelten foglalkozik a gyermekek és fiatalok mentális egészségének támogatásával Lélekemelő programja keretén belül. Munkájára különösen nagy szükség van, hiszen a fiataloknak az utóbbi években számos olyan kihívással kellett szembenézniük, amelyekre nem lehettek felkészülve. Az elhúzódó pandémia, a szomszédos háború, a klímaszorongás és az egzisztenciális bizonytalanság, mind hatással vannak az életükre, a biztonságukra és a mentális egészségükre. A Lélekemelő program több elemből áll, érinti a gyerekeket, a szülőket és a gyerekekkel foglalkozó szakembereket is.

 

Lelki egészségóra (LEÓ)

A lelki egészségóra (LEÓ) az UNICEF Magyarország Lélekemelő Programjának keretén belül, az iskolás korú gyermekek számára megrendelhető olyan ingyenes, interaktív foglalkozás, amelynek kifejezetten a gyerekek mentális egészsége áll a fókuszában. Az óratematika többek között foglalkozik a gyermekek pszichés jólléthez való jogával, a lelki egészség megőrzésének fontosságával, a nehézségek korai felismerésével és egyes stresszlevezető technikák elsajátításával. A foglalkozásokat iskolapszichológusok, pedagógusok és iskolai szociális segítők tartják 5-12. osztályosok számára.

Az ingyenes Lelki egészségóra programra szervezetek, tanodák, alapítványok, táborok is jelentkezhetnek a mental@unicef.hu e-mail címen keresztül.

 

Ingyenes szupervíziós program

Az UNICEF Magyarország évek óta kínál ingyenes szupervíziós lehetőséget olyan gyermekekkel foglalkozó szakemberek számára, akiknek az adott helyzetben különösen nagy szüksége lehet erre. A program keretében ingyenes mentálhigiénés szaktanácsadással segítik a gyermekvédelmi szakembereket, a gyermekjóléti alapellátásban dolgozókat és a pedagógusokat.

Ki jelentkezhet? Minden pedagógus, valamint a gyermekjóléti alapellátásban, és a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember.

Hogyan jelentkezhet? Vegye fel a kapcsolatot az UNICEF Magyarország erre szakosodott kollégáival a mental@unicef.hu vagy a szupervizio@unicef.hu email-címen, és fejtse ki röviden, milyen jellegű támogatásra tart igényt. A szervezet összekapcsolja Önt a megfelelő szakemberrel, akivel egyeztetheti a szupervízió további részleteit.

Milyen segítséget kaphatnak a jelentkezők? Helyzettől és kapacitástól függően 3-5 alkalommal, alkalmanként 60-90 perces beszélgetést biztosít a program. Indokolt esetben az alkalmak száma bővíthető.

 

Pedagógusoknak és szülőknek szóló e-learning kurzus

A gyerekek lelki egészségét támogató programokból azok a felnőttek sem maradhatnak ki, akik a gyerekeket pedagógusként vagy szülőként támogatják. Részükre készült az UNICEF Magyarország ingyenes, online kurzusa, amely abban segíti őket, hogy felismerjék, és lehetőség szerint meg is előzhessék a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit – valamint megőrizhessék, adott esetben helyre is állíthassák saját lelki egészségüket is. Hiszen csak az a felnőtt tudja megfelelően segíteni a gyerekeket, aki maga is jól van.

Pedagógusoknak szóló e-learning kurzus fejelezetei:

1. fejezet: Mi a lelki egészség?

2. fejezet: „Rendben vagyok?” - Hogyan ismerjük fel a lelki egészségromlás jeleit magunkon?

3. fejezet: „Normális ez a gyerek?” - Kapaszkodók a gyerekek mentális állapotának megítéléséhez

4. fejezet: Hogyan segítsem a gyerekek mentális egészségét? Mit tehetek prevencióként?

5. fejezet: Továbbküldési kisokos

 

Szülőknek szóló e-learning kurzus fejezetei:

1. fejezet: Mi a lelki egészség?

2. fejezet: „Rendben vagyok én, mint szülő?” – Hogyan vegyük észre a romló mentális egészség jeleit magunkon és miként tegyünk ellene?

3. fejezet: „Rendben van a gyerekem?” – Hogyan vegyük észre a romló mentális egészség jeleit a gyermekünkön és miként segítsünk?

4. fejezet: „Hogyan neveljem?” – Mik a főbb sarokkövek a mentálisan kiegyensúlyozott gyermekek nevelésében?

5. fejezet: Tabutémák a gyereknevelésben – Szex, drogok, "kütyüzés” és videójáték -avagy amiről nem illik beszélni, de szülőként fejtörést okoz