Fuss az életedért!

Nem, nem úgy értettük, hogy menekülj! Arról van szó, hogy aki fut, nem két, hanem sok legyet üt egy csapásra: a teste is acélozódik, és lelkileg is olyan „szupererő” birtokába jut, amilyen nem terem minden bokorban. Mutatunk tíz érvet, miért érdemes futni!

 

  1. Egyénre szabott, és mindenkinek van, mi az? Fáj a térded, hideg van, tesiórán mindig utolsóként érsz a célba? Remek! A futást pont neked találták ki. Meg mindenkinek. Az a legjobb az egészben, hogy magad tűzöd ki a célt. Csak a tested és egy, azaz egy darab döntés kell hozzá. Annyit futsz és akkor, amikor szeretnél – a lábad mindig kéznél van.

 

  1. A második legjobb orvosság: A futástól az összes (igen, az ÖSSZES) életfunkciód javul, tehát nő a tüdőkapacitásod, bivalyerős szíved lesz, meglódul a vérkeringésed, normális lesz az emésztésed, javul az agykapacitásod. Tehát okosodsz is. Nem vicc.

 

  1. A futásnak vannak szinonimái. Például: kocogás, lötyögés, vánszorgás, loholás, rohanás. Minden alkalommal választhatod azt, amelyikhez energiád, kedved van. Mindig ott a rajtvonal, ahol éppen tartasz. Nincs elvárás, úgy fuss, ahogy te futsz! Jó, jó… de miért is?

 

 

  1. I’m sexy and I know it. Aki fut, előbb-utóbb ruhaméretet vált – legtöbbször lefelé. Ennél is fontosabb, hogy egészségesebbé válik, formásabb, csinosabb lesz az alakja, kisimul a bőre, arca kipirul, mert megcsípi a friss levegő. Csíped te is, gondolom.

 

  1. Depresszió ellen. Simonyi Balázs, az Ultra című film rendezője akár kétszáz kilométert is fut egyfolytában. Kemény arc. Nyugi, neked nem kell – a lényeg az, hogy Balázs több mint tíz éve mély depresszióból indult el ezen az úton. Ma egészséges, célja és boldog családja van, szakmájában sikeres, és emberfeletti teljesítményt képes kihozni magából. Csak úgy mondom.

 

  1. A lelki szupererő. Egy Bosszúállók-szereplő sem rúg labdába melletted, ha rendszeresen futsz. A kitartásod, akaraterőd, bátorságod szintet lép, te pedig a problémák helyett egyre inkább a megoldásokra fókuszálsz. A magaddal töltött idő miatt pontosabb lesz az önismereted, és jobban fogod tudni, mi az, ami neked való, és mit kerülj el nagy ívben. Ez nem is olyan rossz mondjuk pár- és pályaválasztáskor, hm?

 

  1. Haverok, buli, rajta! Ha egyedül unalmas, de nem tudod, hol találhatnál még ilyen elvetemültet, mint te, ne aggódj, vannak bőven. Tele a világ(háló) olyan közösségekkel, mint például a CoffeeRUN. Hozzájuk bárki csatlakozhat, befogadó és jófej emberek. Mivel ők is az első lépésekkel kezdték, egy dolgot biztos nem csinálnak: nem ítélnek meg. Ha futsz, barátokat találsz, ez biztos.

 

 

  1. A legjobb házibuli. A zenét illetően biztos. Csapd be a fülest, tedd fel a legjobb playlistedet, és kocogj – tuti, nem kopog át a szomszéd, hogy zavarja a zene. A kedvenc számaid ritmusa segíti a szívedet és a lábadat is, és tovább tuningolja a hangulatodat.

 

  1. Minden IS van hozzá. Ahogy mondtuk, a két lábad kell, de ha ez nem elég, vannak futóalkalmazások, Facebook-csoportok, online futómagazinok, követhető Insta-futók, szuper futóboltok stb. Magyarul, nem vagy egyedül: ha belevágsz, rengeteg helyről kaphatsz tanácsokat, segítséget.

 

  1. Mert aaaannyira menő! A futás az új X-box, már szinte mindenki csinálja. Láttál már Fb-posztot lefutott kilométerekről, vagy például nagy futóversenyt Pesten? Tudod, ami miatt lezárták a fél várost? Nem azért tették, hogy idegesítsenek, hanem mert futásfüggők, és 1-5-10-21-42 kilométeren keresztül szeretnek együtt lenni úgy, hogy közben ők is fejlődnek és olyan teljesítményt érnek el, ami után büszkék és elégedettek lehetnek. Király? Király. Gyere te is!

Király Eszter

szerkesztő, újságíró

#egészséges életmód
#sport