Smink és ami mögötte van

A szépség mindig is mitikus dolognak számított, már gyerekkorunktól mindenhonnan olyan ingerek érnek minket, hogy a külső nagy fontossággal bír, „hiszen a jóképű szegény legény is a szép királylányba szeret bele”, és mindenhonnan szépségápolásról szóló reklámok kiabálnak nekünk, és ez már a fiatal generációra is nagy súllyal nehezedik.

Nem akarom elkezdeni azt mondani, hogy a külső nem fontos, satöbbi, satöbbi, mert akkor azt érezném, hogy nem mondok igazat. Nekem is fontos, hogy hogy nézek ki, eljárok sportolni, hogy az irodai munka mellett ne hízzak el, és arckrémet is használok, sőt festem is magam… Szóval igen, számít, hogy hogy nézünk ki, az első, ami alapján az emberek megítélnek minket, az a külsőnk, hiszen a megismeréshez némi idő is szükségeltetik. De! A külsőségek sokkal nagyobb szerepet kapnak a mai világban, amiről természetesen például az Instagram is tehet, és úgy összességében az internet. Mindenki szép akar lenni, mindenki „lájkokat” akar meg dicséreteket. És a probléma ott kezdődik, amikor a saját külsőnkkel képtelenek vagyunk kibékülni, és máshogy szeretnénk kinézni, más testére vagy arcára vágyunk. Szorongva nézünk a tükörbe, vastag vakolatot kenünk magunkra, hogy elfedjük azokat a vonásokat, amik igazából különlegessé tesznek minket. Egy mintává akarunk válni. Közben pedig elfeledkezünk a valóban fontos dolgokról.

 13 éves koromtól kezdve én is rettenetesen szégyelltem a külsőmet, nagyon pattanásos gyerek voltam, és emiatt állandóan csúfoltak. Később ez persze már javult, de ez az állandó szégyenérzet megmaradt bennem. Én sem tudtam elképzelni, hogy tetszeni fogok valakinek és szeretni fog. Pedig de! Mert a párom pont azokért a vonásokért szeret, aminek köszönhetően önmagam vagyok, a „rajzfilmfigura” arcomért, és többért. Mert ha csak a külsőről lenne szó, akkor hosszú távon senki sem szeretne. Vegyél arckrémet, vegyél rúzst, fesd be a hajad, fesd ki a körmöd, diétázz, oké, oké… De a külsőt nem tudjuk hosszú távon csodálni, és nem a külsőd miatt lesz szerelmes beléd valaki, hanem a személyiséged miatt, és ha üres vagy belül, akkor hiába vagy szép… érted?

Fogadd el magad, ápold a külsődet, és vigyázz a testedre és egészségedre, vállald fel magad, és ne csak a külsőd érdekeljen! A szépség múlékony, és senki sem egy kirakatbabával akar együtt élni, hanem egy hús-vér emberrel, a maga tökéletlenségeivel együtt.

 

Dula Nikolett

#önbizalom
#test