Látássérültek alkotásai

Bognár Bernadett négy és fél éves kora óta él nevelőszülőnél. Születése után lemondtak róla szülei, így intézetben nevelkedett, ahonnan későbbi nevelőanyukájához, Német Mártához került, vagy ahogyan ő nevezi, anyushoz. Németh Márta volt az, aki megálmodta, és életre is keltette a Búzavirág Alapítványt. Tiszteletreméltó munkásságáért idén Jószolgálati-díjat kapott. Az alapítvány fő célkitűzése, hogy a teljes élet lehetőségét nyújtsa látássérült és értelmi fogyatékkal élők számára, akik az állami gondoskodásból kinőve, családi háttér hiányában nem tudnak teljes mértékben önálló életet élni. Bognár Bernit kérdeztem a Búzavirágról, aki Vámosfalun él és dolgozik, kézműves termékeket készít.

Berni, mesélj nekem arról, mit jelent neked ez az alapítvány? Milyen pluszt ad az életedben?

Az alapítvány nekem végső soron a munkalehetőséget jelenti. Itt tanultam meg szőni, gyönyörű szőnyegeket tudok készíteni, amit sokan meg is irigyelnek. Dolgozunk és a munkánkért fizetést kapunk, mint bármelyik másik ember. Azért is szeretem a Búzavirágot, mert nem ki akar minket vonni, hanem inkább be akar illeszteni a társadalomba. Ez egy nagyon jó cél.

 

Mit mondanál az embereknek, miért érdemes elmenni a táboraitokba kézműveskedni?

Én azt mondanám, próbálják ki, hogy látóként sem egyszerű fonni, korongozni, szőni, és utána gondoljanak abba bele, mennyivel nehezebb ezt vakként, esetleg gyengénlátóként. A „bibivel” élő emberek nem állandó gyámolításra és sajnálatra szorulnak, hanem egyenlő bánásmódra. Nem csak nekünk van szükségünk az ő részükről segítségre, hanem tőlünk is tudnak tanulni. Nem is keveset. Sajnálkozás helyett inkább a kölcsönös tisztelet a fontos.

Úgy látom, azért vagytok pozitív értelemben mások, mert a lehetőségeiteknek megfelelően önállóságra nevelés folyik nálatok…

Igen, nálunk nincsen úgymond akkora korlátozás. Mi kezelhetjük a pénzünket, szabadon mehetünk bármerre. Nem csak a szabadságérzetem nagyobb, de kényelmi szempontból is jobban érzem magam, mint egy intézetben, ahol négyen, hatan vannak egy szobában, itt nálunk szerencsére csak ketten.

Miután jobban megismertelek titeket, rögtön értelmet nyert a mottótok. Ti vagytok a búzavirág, akiktől szebb lesz a búzatábla, vagyis a többség.

A változatosság gyönyörködtet és a társadalom értékét, csakúgy, mint a természetét is, még mindig a sokféleség adja.

A kézműves termékeket ide kattintva lehet megnézni és megvásárolni. 

Füleki Boglárka

#fogyatékosság