Szépség, egészség?

A minap hazafelé utazva a buszon, meghallottam egy igen érdekes és elgondolkodtató beszélgetést. Két hölgy fejtette ki véleményét arról, hogy szerintük a közösségi média pozitív irányba fejlődik, mert sportolásra buzdítja őket, hiszen az Instagram és a Facebook is tele van bámulatosabbnál bámulatosabb testű motivátorokkal. Persze ezek után azt is megbeszélték, hogy próbálnak minél kevesebbet enni, szénhidrátot nem fogyasztani és ma már csak fehérjét fognak inni.

Mondanom sem kell a kezdeti lelkesedésem, hogy sportolni vágyó fiatalokkal találkozom, a rendszertelen és logikátlan étkezési tanácsok után rögtön alábbhagyott.

Ekkor gondolkodtam el azon, hogy most akkor tulajdonképpen tényleg jó úton járunk?

Véleményem szerint nem, illetve maga a cél, hogy fittek legyünk, fontos, de a megvalósítás és a hatékonyság sokszor nem az egészség, hanem a szépség nevében zajlik.

Na de mi ezzel a gond? Miért lenne probléma, ha valaki szexi feneket vagy izmos lábat szeretne? Ezzel az égvilágon semmi gond sincs, hiszen hazugság lenne azt mondani, hogy a külső nem számít. Számomra is lényeges. Van, mikor én is naphosszat nézegetem magam a tükörben, hogy melyik ruha emeli ki jobban a formáim, hol van egy kis plusz meg az a fránya narancsbőr ugye. A probléma akkor kezdődik, ha valaki CSAK szexi feneket vagy izmos lábat szeretne, és emellett egyáltalán nem foglalkoztatja a saját egészségének gondolata. Nem figyel az étkezésére, butábbnál butább diétákat követ, sanyargatja magát a külcsín érdekében, és közben elfelejti a talán legfontosabb és legtörékenyebb dolgot az életében: az egészségét.

Tudom, hogy az eszünkkel ezt könnyebb megérteni, mint a szívünkkel, hiszen a tökéletességnek van a mai világban a legnagyobb kultusza.

Lekövéreznek ideális testalkattal rendelkező gyönyörű modelleket. Ha egy-egy híres színész, színésznő felszed egy pár kilót, semmitmondó cikkek tömkelege jelenik meg arról, hogy mennyire elhízott.  Egy olyan világban élünk, ahol a minimális pluszkiló, vagy annak vélt „súlyfelesleg” bűn és szégyellnivaló, de a sokadik és már az is egészséget veszélyeztető plasztikai beavatkozás csak szimpla önmegvalósítás.

Bárki, a legtudatosabban táplálkozó és sportoló ember is megbetegedhet, az élet ebből a szempontból sajnos nagyon nem kegyes, de a megelőzésre való törekvés nélkülözhetetlen.

A szépség jó dolog, de az egészség az igazán szexi. J 

Füleki Boglárka

#egészséges életmód
#sport