Jön a Mikulás!

Nálunk december 5. éjjelén vagy december 6. hajnalban érkezik a Mikulás. A világ számos táján élő hagyomány a Mikulás-várás, hol ehhez az időponthoz köthetően, főként angolszász területeken pedig a karácsony ajándékhozó főszereplőjeként.

Eredetileg Szent Miklós püspök legendájából származtatható a mai Mikulás alakja. Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába, három egymást követő évben. Az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.

Ebből a legendából eredeztethető, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett, kitisztított cipőkbe szaloncukrot, édességet tesz. A piros ruhás, fehér szakállú Mikulást fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik, és a rossz gyerekeket virgáccsal ijesztgetik.

 

Mikulás külföldön

A német területeken Mikulás megfelelője a Weihnachtsmann (Karácsonyapó). Az Amerikai Egyesült Államokban Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakként várják, és aki az Északi-sarkról érkezik rénszarvas-vontatta szánjával. December 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják. Skandináviában a sarkkörön túli vidékekhez, hagyományosan Lappföldhöz kötik alakját. A finn Mikulást Joulupukkinak hívják. A 20. században a Szovjetunióban Gyed Moroz, azaz Fagy Apó szorította háttérbe Szent Miklóst, Moszkva és Oroszország védőszentjét. Oroszországban Gyed Moroz újév napján hoz ajándékokat, Babuskával és unokájával, Sznyegurocskával (Hóleány) jár.  Az angoloknál Father Christmas, Svédországban a Jultomten manó hozza az ajándékokat. Dániában a Julemand, a Karácsonyember látogat és Grönlandon lakik.  Az „igazi Télapóként” emlegetett, Joulupukki Finnországban, Lappföldön lakik. Hollandiában a „Sint(er) Klaas”-nak nevezett Mikulás fehér lovon jár. Olaszországban, a világ más tájaitól eltérően egy nő, La Befana az ajándékozó. A spanyol kisgyerekek a napkeleti bölcsektől (Háromkirályok: Los Reyes Magos) várják az ajándékot.

   

#karácsony
#Mikulás