Kockázatos szexpartner vagyok? – A nemi betegségek

Mivel a nemi úton terjedő betegségek terjedése megelőzhető, a kialakult fertőzések a legtöbb esetben pedig gyógyíthatók, nem kellene létezniük, mégis a KSH szerint 2022-ben 62 ezer embert kezeltek Magyarországon valamilyen nemi betegség miatt. Ez azért is probléma, mert a nemi úton terjedő fertőzések megfelelő kezelés nélkül maradandó egészségkárosodáshoz, daganatos betegségek kialakulásához és korai halálhoz is vezethetnek. Mivel ezeket a fertőzéseket sok esetben tünetmentesen is hordozhatjuk, ezért tudtunkon kívül terjeszthetjük is őket. Kifejezett kockázati csoportot jelentenek a serdülők és a 25 éven aluli fiatalok. A szűrések és a tájékoztatás kiemelten fontos, hazánkban évi közel 500 olyan nő halálát akadályozhatnánk meg, akiknek a nemi úton terjedő humán papillomavírus (HPV) miatt ér véget az élete.  Fontos az óvszerhasználat és a rendszeres szűrővizsgálatok!  

 

Hogyan terjednek?

A nemi betegségeknek hívjuk azokat az általában szexuális együttlét útján terjedő fertőzéseket, melyek a bőrön át, spermával, vérrel vagy a hüvelyváladékkal terjednek. Nemi betegséggel mindenki megfertőződhet, aki szexuális életet él, beleértve az anális és orális szexet is. De a nemi betegségeknek nem csak szex útján terjednek. Elég lehet akár egy intenzív csókolózás is, ha szájunkban sebek vannak, például fogínyvérzés miatt, vagy ha csókolózás során harapdálva felsértjük a partnerünk bőrét. Ugyanígy pár betegség a fertőzött, sebes vagy gennyes bőrfelületek összedörgölésével is elkapható (például, a HPV vagy a herpesz vírus). A nemi betegségek terjedhetnek még a várandósság alatt, a szülés során vagy anyatejes táplálás által anyáról gyermekre, de fertőzött vérrel, vagy testváladékkal való érintkezés során nemi együttlét nélkül is.

 

Nemi betegségek: STI-k és STD-k

Míg a nemi betegségek, angolul sexually transmitted diseases (STD) panaszokat okozhatnak és tünetekkel járnak, addig a nemi úton terjedő fertőzések, angolul sexually transmitted infections (STI), tünetmentesek is lehetnek. Egyes esetekben a fertőzést akár egész életünkön át hordozhatjuk, és terjeszthetjük panaszmentesen is. Például a HPV egy olyan nemi úton terjedő vírus család, aminek a férfi hordozói rendszerint tünetmentesek, de a fertőzött nőkben többféle, súlyos tumoros betegség is kialakulhat, ilyen lehet a végbél—, hüvely—, szájüregi— vagy torokrák.

A nemi úton terjedő fertőzések nagyon elterjedtek. Élete során gyakorlatilag mindenki legalább egyszer hordozóvá válik valamilyen tüneteket nem, vagy csak ritkán okozó nemi érintkezéssel is továbbadható kórokozóval, mint amilyen például a herpeszvírus (HSV-1 vagy HSV-2). Azonban az esetek kisebb részében a fertőzés kellemetlen tünetekkel vagy súlyos következményekkel, meddőséggel, tartós betegséggel vagy halállal járhat.   

 

Jellemző tünetek

Mivel a nemi úton terjedő fertőzések hozzávetőleg az esetek felében nem járnak tünetekkel ezért hamis biztonságérzetet ad, ha azt feltételezzük, hogy tünetek és panaszok hiányában nem vagyunk érintettek. Mindemellett az alábbi tünetek felvetik a nemi úton terjedő fertőzések gyanúját, ezért fokozott óvatosságra és orvosi vizsgálatra adhatnak okot.     

A panaszokat okozó nemi betegségeknek (STD-knek) számos különböző típusa van, és a tünetek jellege az adott betegségtől függ. Az alábbiakban felsorolásban néhány olyan gyakori tünet szerepel, amelyeket nemi betegségek is okozhatnak:

 1. Nem szokványos váladék, folyások: Szokatlan, gennyes, véres vagy kellemetlen szagú váladék megjelenése a hüvelyből, péniszből vagy a végbélnyílásból. Férfiak estében a péniszből spontán nem ürül váladék, ha ilyet tapasztalunk az kivizsgálásra ad okot. Nők esetében a hüvelyi folyás normális, a váladék általában fehéres vagy teljesen átlátszó színű, szagtalan, nem darabos és nem bőséges.
 2. Fájdalom vagy égő érzés vizeléskor: Ez a tünet jellemző lehet a húgycsőgyulladással járó nemi betegségekre, mint a gonorrhoea vagy a chlamydia.
 3. Nemi szerveken lévő kiütések, sebek vagy fekélyek: Fájdalmas vagy viszkető sebek, kiütések vagy szemölcsök megjelenése a nemi szerveken vagy a végbélnyílás körül.
 4. Nemi szervek, has vagy ágyék területén jelentkező fájdalom: Kifejezett fájdalom vagy kellemetlen érzés a nemi szervek, az alhas, vagy az ágyék területén.
 5. Hüvelyi viszketés vagy irritáció: Intenzív viszketés, égő érzés, pirosság vagy duzzanat a hüvely környékén.
 6. Fájdalom vagy vérzés szexuális együttlét közben: Ez lehet a nemi betegségek, például a chlamydia vagy a trichomoniasis tünete.
 7. Fájdalom vagy vérzés a végbélnyílásban: Olyan nemi betegségek, amelyek a végbélnyílás környékét érintik fájdalmat vagy vérzést okozhatnak.
 8. Általános tünetek: Bizonyos STD-k kezdeti szakaszában, például a HIV-ben, influenza-szerű tünetek jelentkezhetnek, mint például láz, fejfájás, izomfájdalom és fáradtság.

Fontos megjegyezni, hogy az STD-k tünetei eltérőek lehetnek, és néhány fertőzés lehet teljesen tünetmentes. Korai felismerésük és kezelésük fontos, mivel a nem kezelt STD-k szövődményeket okozhatnak, és a diagnosztizálatlan hordozók továbbadhatják a fertőzést másoknak is. Ha arra gyanakszol, hogy fertőzött vagy, vagy ha bármilyen aggodalmad van a szexuális egészségeddel kapcsolatban, keresd fel háziorvosodat vagy egy bőr- és nemibeteggyógyász szakorvost a diagnózis és kezelés céljából.

 

Hogyan védekezhetünk a nemi betegségek és fertőzések ellen?

Sokszor találkozhatunk olyan hiedelmekkel, minthogy a magömlés előtt megszakított, vagy a behatolás nélküli együttléttel elkerülhetők a nemi betegségek átadása. Ez nem igaz, a nemi úton terjedő betegségek változatos úton terjednek, ráadásul sokszor hosszasan tünetmentesek maradnak, így nem egyértelmű, ha valaki hordozó. Ezért a nemi úton terjedő fertőzések elleni védekezés négy eleme a kockázat felmérése és csökkentése, a fizikai védekezés és a megelőző oltások felvétele és a szűrővizsgálatokon való részvétel. 

 

Ki számít kockázatos partnernek?

Kockázatos szexuális partnernek számít, aki a szokásai miatt nagyobb eséllyel fertőződhetett meg, és lehet nemi úton terjedő fertőzések hordozója. Kockázati tényező a sok partner, a gyakori partnerváltogatás, az intravénás (fecskendővel vérbe jutatott) kábítószerhasználat, a nem szakszerű környezetben szerzett tetoválás (például börtönben), nemtől függetlenül az anális szex, a korábbi nemi úton terjedő fertőzés, a fizetett szex és a védekezés nélküli szex. Mindenki kockázatos partnernek számít, akit nem ismerünk (egyéjszakás partnerek), és azok is, akiket megbízhatatlannak tartunk. Nem számít, hogy te mennyire vagy hűséges, ha a párod nem az, vagy hazudik az életviteléről és a szokásairól.

 

Miért kockázatosabb az anális szex a hüvelyinél?

A végbelet borító bőrréteg vékony és sérülékeny, ezért könnyen keletkezhetnek rajta olyan apró, akár szabad szemmel láthatatlan sérülések, melyek lehetővé teszik a fertőzések terjedését. A végbélben nem termelődik olyan váladék, mint a hüvelyben, így a síkosítás hiánya is növeli a sérülés és a fertőzés kockázatát. Ezért anális szex során különösen fontos az óvszer— és az elegendő síkosító használata.     

Óvszer és a biztonságos szex

A tökéletes fizikai védekezés csak akkor valósul meg, ha nem élünk nemi életet. A szexualitás azonban az élet része, így a második legjobb lehetőséget az óvszer használata jelenti, ami csökkenti a legtöbb fertőzés átadásának a valószínűségét.     

Az, hogy mekkora védelmet nyújt egy fertőzés ellen az óvszerhasználat, az a fertőzés terjedésétől függ.  Az óvszer hatékonyan képes megelőzni a testnedvek útján terjedő nemi betegségeket (például gonorrhoea, chlamydia, trichomoniázis és HIV), mivel meggátolja a testnedvek szex közbeni keveredését. 

Előfordulhat azonban, hogy az óvszer nem fedi le teljesen azokat a területeket, ahol a fertőzések bőrrel érintkezve terjednek. Így előfordulhat, hogy az óvszerhasználat nem nyújt megfelelő védelmet az olyan nemi úton terjedő betegségek esetében, mint a herpes simplex (HSV) által okozott nemi herpesz, a HPV vagy a szifilisz, amelyek az óvszer által nem takart területen is terjedhetnek a bőrfelületek érintkezésével.

Annak ellenére, hogy az óvszer nem nyújt teljes védelmet minden helyzetben, továbbra is az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsék számos nemi úton terjedő betegség kialakulásának kockázatát, és segíthetnek megelőzni a nem kívánt terhességet is.

Az óvszerhasználat mellett a védekezés hatékony módja, ha hosszan tartó kölcsönösen monogám (hűséges) párkapcsolatban élünk szexuális életet egy nem fertőzött, alacsony kockázatú partnerrel.

 

Oltások

Jelenleg két nemi betegséget okozó fertőzés, a HBV és a HPV ellen létezik ingyenes oltási program Magyarországon. Az iskoláskorúakat érintő HPV oltási program Magyarországon csak 2014-ben indult és az oltást a közelmúltig csak lányok kapták, 2020-ban terjesztették ki a programot a fiúkra is. Szemben a HBV oltással, a HPV oltás önkéntes, így visszautasítható, azonban magánúton is van lehetőségünk beadatni, ha kimaradtunk a programból. Az oltás felvétele egyrészt azért fontos, mert magunkat is védjük vele, másrészt amiatt, mert ha elég ember megkapná az oltást, akkor a HPV okozta betegségek akár 80-90%-ban is visszaszoríthatók lennének.

 

Miért fontos a HPV elleni oltás?

A HPV-fertőzés átvihető szexuális előjáték (bőr-bőr kontaktus, petting), valamint hüvelyi, anális és orális aktus során.

A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen – és a legtöbbjük nem is tud róla. Általában tünetmentes, átmeneti jellegű, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést. A vírus legtöbbször 1-2 év alatt magától eltűnik a szervezetből. Fontos tudni, hogy a HPV vírusra a fertőződés után nem emlékezik az immunrendszerünk, így ugyanazt a HPV típust többször is elkaphatjuk, akár ugyanattól a partnertől is.

A vírus a méhnyak felszíni sejtrétegébe juthat, ahol hosszú ideig tünetmentes lehet. Idővel azonban kóros átalakulásokat okozhat a sejtekben, ami rákmegelőző állapothoz vezethet. A méhnyakszűrésen az elváltozás időben felismerhető, ezért fontos rendszeresen felkeresni a nőgyógyászt. Ha a szűrés elmarad, a rákmegelőző állapotból rosszindulatú daganat alakulhat ki, ami súlyos betegséghez és halálhoz vezethet. Az oltóanyag védelmet nyújt a méhnyakrák 90%-áért felelős HPV-típusok ellen, valamint más, nemi szervi és végbélnyílás környéki daganatok és rákmegelőző állapotok ellen is.

 

Szűrővizsgálat

Ha nemi életet élsz, rendszeres szűrővizsgálatokat is érdemes végezni, még akkor is, ha nincsenek tüneteid. Így tehetsz a legtöbbet saját és párod egészségének a védelméért és részt vehetsz a fertőzések terjedésének megelőzésében is.

Mikor érdemes elmenni STD szűrésre?

A Brit Nemigyógyászati Társaság szerint STD szűrésen minden szexuális életet élő embernek érdemes részt venni;  

 • ha szexuális életet élsz, akkor évente,
 • egy új monogám kapcsolat kezdete előtt,
 • ha egy évben háromnál több partnered van, akkor háromhavonta,
 • és soron kívül, ha tüneteket észlelsz magadon.

Ha jelenlegi kapcsolatod pároddal kölcsönösen az első, azaz előtte mindketten szűzek voltatok (beleértve a pettinget és az orális szexet is) és máshonnan nem fertőződhettetek meg és nincsenek tüneteitek vagy panaszaitok, akkor nem feltétlenül szükséges tesztelni.

Hogy jelentkezz szűrővizsgálatra?

STD vizsgálathoz nem szükséges külön beutalót kérned! A lakcímed szerinti Bőr- és nemibeteg gondozótól telefonon vagy e-mailben kérhetsz időpontot a vizsgálatra. A vizsgálathoz szükség lesz a TAJ kártyádra, személyi igazolványodra és lakcímkártyádra. Bár az STD vizsgálat nagyrészt ingyenes, néhány, nem minden esetben indokolt vizsgálat, fizetős is lehet.

Fontos, hogy a kórokozók csak egy bizonyos idő, „ablakperiódus” után mutathatók ki. Az szexuális együttlétet követően általában 2 héttel mutatható ki a Chlamydia és a Gonorrhoea, a szifilisz és a HIV esetében ez kb. négy hét, de a hepatitis B vírus estében 2 hónap, C vírus esetében akár 6 hónap is lehet. Az ablakperiódusban végzett teszt hamis negatív eredményt adhat.

Hogy zajlik egy vizsgálat?

Az STD vizsgálat rövid és fájdalommentes. Általában egy rutin vérvételből, a nemiszervek felszínéről és a nők esetében a méhnyakból vett mintából áll. Bizonyos esetekben a húgycsőből és a végbélnyílás környéki bőrről is mintára lehet szükség. További részletek is megtudhatsz az STD vizsgálat menetéről a SOTE weblapjáról IDE  kattintva.

Ez a cikk az ismeretterjesztés igényével készült, az itt foglaltak nem minősülnek orvosi tanácsnak.

Békési Áron orvostanhallgató, önkéntes

 

Források:

 • Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. (n.d.) Kérdések és válaszok a HPV elleni védőoltásról. Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/hpv_2018/hpv_gyik_2018.html#kikkaphatjak
 • Barrell, A. (2022, March 31). What counts as high risk sexual behavior, and how to lower the risk. Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/risky-sex
 • British Association for Sexual Health and HIV. (n.d.) BASHH Guidelines. Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás: https://www.bashh.org/guidelines/
 • Bruni L., Albero G., Serrano B., Mena M., Collado J.J., Gómez D., Muñoz J., Bosch F.X., de Sanjosé S. ICO/IARC Information Centreon HPV and Cancer (HPV Information Centre). Human Papillomavirus and Related Diseases in Hungary. Summary Report 10 March 2023. Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás: https://hpvcentre.net/statistics/reports/HUN.pdf?t=1690569810003
 • Centers for Disease Control and Prevention. (n.d.) Reported STDs in the United States, 2020. Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás: https://www.cdc.gov/nchhstp/newsroom/fact-sheets/std/std-us-2020.html# tragedy-among-pregnant-people-and-newborns.
 • Centers for Disease Control and Prevention. (n.d.) Condom Fact Sheet In Brief. CDC. Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás:  https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/brief.html
 • Centers for Disease Control and Prevention. (n.d.) Hepatitis C questions and answers for health professionals. Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás:   https://www.cdc.gov/hepatitis/hcv/hcvfaq.htm#:~:text=The%20window%20period%20for% 20acute,range%20(31%2C32).
 • Központi Statisztikai Hivatal. A bőr- és nemi betegek gondozása. Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás: https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0015.html.
 • World Health Organization. (n.d.) Sexually transmitted infections (STIs). Hozzáférve: 2023. július 28. Forrás: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections- (stis)?gclid=CjwKCAjwzo2mBhAUEiwAf7wjkltxD3R9ClsepARUvS- e5BV504GnovNRIyju3DGdQH0fKXTPHB_RfRoCP6wQAvD_BwE
 • World Health Organization. (2023. július 12). Hepatitis B. 2023. Hozzáférve 2023. július 28. Forrás: www.who.int. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis- b#:~:text=The%20incubation%20period%20of%20the, transmitted%20in%20infancy%20or%20childhood.
#szex
#óvszer
#nemi betegség