Szexuális felvilágosítás - Mikor, hogyan?

Az emberi közösségnek mindig is szerves része volt a szexualitás, melynek tudása nem csak tanításon, hanem a géneken keresztül is átadódik. A gyermekek jellemzően a virág-méhecske, gólya-baba elfedő történeteket legfeljebb ideig-óráig fogadták el. Azt tanulták meg, hogy ez az a téma, ami tabu, ami érdekes, de nem beszélünk róla.

Ahogyan régen a gyermekek az állatokat párosodni látták, úgy most a pop kultúra, a filmek telis-tele vannak explicit és implicit szexuális utalásokkal. Ezeket a gyermekek éppen úgy észreveszik, mint a felnőttek. Csak megtanulták, kimondatlanul megérezték, hogy erről nem illik beszélni.

Ezért érdekes számomra a kérdés, hogy mikor érdemes a szexualitásról beszélgetni a gyermekekkel. A válasz egyszerű: minél korábban. Azzal a kiegészítéssel, hogy csak igaz, hiteles információt biztosítsunk a gyermek számára és kizárólag olyan forrásokat, tartalmakat, szavakat, kifejezéseket használjunk, amik a gyermek fejlődési szintjének megfelelnek.

Azaz teljesen felesleges hormonháztartásról beszélni egy óvodással. A szexualitáshoz kötődő trágár szavak semmiképpen sem tartoznak az okításba. A szexualitás filmes, illetve saját/másik testén történő bemutatása szintén minden esetben kerülendő.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha a szexuális edukáció előbb következik be, akkor a szexuális aktivitás is korábbra datálható? A felvetést miden tudományos kutatás elutasította. Azok a gyermekek, akik minden életkorban megfelelő mennyiségű információhoz jutottak a nemiséggel kapcsolatban, később jellemzően megfontoltabbak voltak szexuális életvitelükkel kapcsolatban, hajlamosabbak voltak együttléteik során védekezni. Ezáltal jóval kevésbé estek teherbe tervezés nélkül, illetve a nemi úton terjedő betegségeket sem kapták el olyan mértékben, mint a szexualitást elhallgató szülők gyermekei.

Tévhit tehát, hogy a gyermeki ártatlan lelket megrontaná a közösülés tudata. Ezzel szemben nagyfokú szorongást szülhet a tudatlanság, ha olyan tartalommal találkozik, amit nem ért meg. Azok a gyermekek, akiknek van fogalmuk a szexualitásról, kevésbé esnek szexuális visszaélés áldozatává.

Az az elgondolás sem helytálló, hogy ha a felnőttek nem beszélnek a szexualitásról, akkor a kisiskolás gyermek nem is szerez erről tudomást. Szerez, csak más forrásból, osztálytársaktól, interneten keresztül, pornófilmekből. Ezek a nem tényekre támaszkodó mendemondák, durva, realitástól elrugaszkodott szexuális tartalmak helytelen szexuális viselkedést, elvárásokat sugallnak, amikből kifolyólag könnyen kudarcélménye lehet a kiskamasznak, és nem fogja érezni a szexualitás meghittségét.

A szexuális felvilágosítás során érdemes beszélni a betegségekről, a nem kívánt terhességről is, de sose ez legyen a beszélgetés fő fókusza! A fő gondolati sík lehet inkább a kölcsönös örömszerzés, intimitás megélése. Fontos beszélgetni a gyermekkel a fiúkról-lányokról, ismerkedésről, szerelemről, saját testéről, a másik nem testéről, a gyermek érdeklődéséről. Fontos, hogy kérdezhessenek és ne legyenek tabu témák.
 

Zala Márton
pszichológus, szexuálszakpszichológus
http://zalamarton.hu

#szex
#szülőknek
#felvilágosítás
További cikkek ebben a témában
Önsértés serdülőkorban
Szakembereknek, szülőknek

Az önsértés az öngyilkossághoz hasonlóan tabu téma, de fontos beszélni róla, hiszen sokakat érint.

#szülőknek
#önsértés
#falcolás
Iskolasokk 3. rész - Kompetencia, öröm, ösztönzés
Szakembereknek, szülőknek

…azaz hogyan bánjunk a problémás gyerekekkel. Folytatás, amelyben a kompetenciáról, az örömről, a „kinek, minek tanulunk” kérdésköréről lesz szó.

#iskola
#gyereknevelés
10 éve a hívókért - konferencia Pécsett
Szakembereknek, szülőknek

Tíz éves fennállását ünnepelte egy nagyszabású konferencia keretében a pécsi tagszolgálat.

#szex
#krízis
#szülőknek
#lelkisegély
#gyereknevelés
#serdülő kor
#alkohol
#cyberbullying
#szenvedélybetegség
#konferencia
A diák, a tanár és a szociális munkás
Szakembereknek, szülőknek

A téma kapcsán egy Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál dolgozó szociális diagnózis esetfelvevő menedzserre, Szél Mercédesszel beszélgettem. Korábban éveken át pedagógusként ténykedett, és ifjúságsegítői végzettséggel is rendelkezik.

 

#iskola
#szülőknek
#gyereknevelés
#resztoratív
Resztoratív módszer az iskolában
Szakembereknek, szülőknek

Előfordult már, hogy a diák valami rossz fát tett a tűzre? Megtörtént már, hogy a cselekedetet végül szigorral, büntető reakcióval jutalmazták? Ha igen, fontos, hogy megismerjük a merőben más, resztoratív módszer jótékony hatását. - Bollók Eszter írása.

#iskola
#resztoratív