Követnek, zaklatnak? Ne félj!

Sajnos rengeteg ember, leginkább védtelen gyerekek, fiatal nők esnek áldozatul zaklatásnak a különböző tömegközlekedési eszközökön vagy a nyílt utcán. Akár nappal, akár éjszaka. Én is, mint számtalan más sorstársam, átéltem (sajnos már nem egyszer) ezt a kellemetlen élményt, vagyis inkább élménynek nem igazán nevezhető szörnyűséget. Szerencsére sikerült mindig jól kijönnöm a dologból, illetve elkerülni a nagyobb baj lehetőségét. Most szeretném veletek megosztatni, tapasztalataim szerint, hogyan viselkedhettek az ilyen szituációkban.

 

 

  1. Maradj mindig higgadt!

Tudom, hogy végletekig ismételt közhelynek hangzik, de nagyon fontos! Mégpedig azért, mert úgy vettem észre, ha látják rajtad, hogy nem félsz, kevésbé agresszívak, hiszen sok erőszakoskodó embert még jobban felidegesít, ha érzik, hogy mennyire tartasz tőlük. Például, ha van egy részeg illető, aki eredetileg csak „jópofizni” akar, könnyen dühbe gurulhat, ha látja rajtad, hogy a lehető legrosszabbat feltételezed róla.

 

  1. Légy óvatos, de ne csináld ezt feltűnően!

Mindig légy éber, mert szinte bárki veszélyt jelenthet rád, még hogyha az éjszakai buszon melléd ülő helyes srácról van is szó! Ne felejtsd el, hogy nem szabad szimplán külsőségek alapján ítélni! Ugyanúgy lehet megbízhatatlan egy fiatal fiú, mint ahogyan lehet teljesen jóindulatú egy idősebb, rosszul öltözött vagy éppen részeg úr. Bánj mindenkivel diplomatikusan és ésszerűen!

 

  1. Ne hidd azt, hogy mindig mindent egyedül meg tudsz oldani! Nem szégyen segítséget kérni!

Talán a legtöbbször azért keveredtem bajba, mert túl makacs vagyok. Régebben azt hittem bátor, de nem, inkább butus, amiért féltem, vagy nem fogadtam el segítséget. Emlékszem, mikor középiskolás koromban követtek. Az volt a szerencsém, hogy be tudtam rohanni egy boltba, ahol több órát vártam, majd utána még a saját lábamon este, korom sötétben, helyismeret nélkül battyogtam vissza nagy nehezen a kollégiumba. Ilyet soha ne csináljatok! Féltem segítséget kérni, hiszen meg voltam róla győződve, kicikiznének, mert előtte nagyon mondogattam, hogy béna, aki itt eltéved.. Pedig simán elképzelhető lett volna, hogy zaklatóm kitartó, és megvár odakint. Kérj segítséget! Nekem is lett volna rá lehetőségem, de nem tettem. Sokkal fontosabb a testi épséged, mint az egód! Én megúsztam, de butaságomból eredendően rosszabbul is kijöhettem volna a szituációból.

 

  1. Okosan kérj segítséget!

Ezt se mindegy, hogyan teszed! Nekem eddig az SMS küldés, majd megcsörgetés vált be a legjobban, ha esetleg nem hallotta volna az SMS hangját, de semmiképpen ne hívj fel senkit őrülten kétségbeesve, mikor zaklatód éppen melletted ül vagy áll! Én például a legutóbbi zaklatásos ügyemnél átgondoltam, pontosan melyik megállóba ér oda időben a barátom, vagyis akkor már legyen ott, amikor én leszállok a buszról. Amitől féltem, beigazolódott, leszállt utánam a zaklató férfi, de akkora már szerencsére ott várt a barátom és rohantam az autójához. Még egy jó tipp. Ha buszon utazol, ülj mindig közvetlenül a buszsofőr mögé, mert onnan ő is sokkal jobban lát, mintha elbandukolnál a busz végébe!

Remélem azért egy kicsit tudtam segíteni azzal, hogy megosztottam tapasztalataim.  Vigyázzatok magatokra és ne feledjétek, ha veletek is történt hasonló zaklatás, és nehezen dolgozzátok fel lelkileg, vagy csak szimplán nem meritek elmondani senkinek hívjátok fel az Ifjúsági Lelki Elsősegélyt, az alábbi telefonszámon: 137-00, ahol mindig készen állnak arra, hogy meghallgassanak és őszintén figyeljenek rád! 

Füleki Boglárka

#zaklatás