Az öngyilkosság-megelőzés világnapja

A befejezett öngyilkosságok száma évről évre csökken, 2017-ben már „csak” 1634 volt Magyarországon, ami még mindig jóval magasabb az európai átlagnál. Ha öngyilkosságról van szó, minden szám soknak tűnik, és mindent meg kell tennünk a csökkenéséért.

Bár nem a fiatalok a legveszélyeztetettebbek, de a húsz év alattiak esetében az öngyilkosság a második vezető halálok a balesetek után.  Ha a 30 év alattiakat nézzük, akkor tavaly 140-en ölték meg magukat, ami azt jelenti, hogy hetente 2-3 fiatal lett öngyilkos. Ezek csak számok, de minden adat mögött ott van egy ember, aki meghalt, és utánuk gyászoló családok, ismerősök.  

Aki öngyilkosságot követ el, az nem meghalni akar, csak éppen akkor annyira kilátástalannak érzi az életét, hogy nem lát más kiutat a helyzetéből, be vannak szűkülve a gondolatai. Éppen ezért, ha a megfelelő időben kap segítséget, akkor meg lehet menteni. Az öngyilkosságok mögött sokszor valamilyen pszichés betegség áll, de nagyon gyakori az is, hogy krízishelyzet adódik, amivel az egyén képtelen megbirkózni. Ilyen lehet egy szakítás, egy iskolai vagy munkahelyi kudarc vagy bármilyen élethelyzet, amivel a szokásos problémamegoldó eszközeinkkel nem tudunk boldogulni.

A telefonos lelkisegély szolgálatok azért jöttek létre, hogy ezekben a beszűkült helyzetekben segítsenek, utolsó kapaszkodók legyenek. Sokszor egyetlen beszélgetés is elég, hogy az életveszély megszűnjön, és elinduljon valaki felfelé a gödör aljáról.

Ha öngyilkossági gondolatok gyötörnek, problémákkal küzdesz, hívd a 137-00 ingyenes számot hétköznapokon 17-21 óra között! Ha ismerősöd, barátod miatt aggódsz, ajánld neki vonalunkat!


Kérjük, aki megteheti, az öngyilkosság-megelőzés világnapja alkalmából – akár kis összeggel is – támogassa telefonszolgálatainkat!

Pécsi szolgálat (Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány): Bankszámla: 10104617-09004400-01003009 (Budapest Bank) 

Veszprémi szolgálat (Kapcsolat ’96 Mentálhigiénés Egyesület): Bankszámla: 18203150-06021515-40010014 (FHB Bank) 

Győri szolgálat (Mikulás Birodalom Alapítvány): Bankszámlaszám kérhető az elnok@imsz.hu címen.


További cikkek a témában: 

#öngyilkosság
#krízis
#nihaoshijie