Kérni is tudni kell

Kérni kinek könnyebben megy, kinek nehezebben, de nem egy kellemes dolog. A kiszolgáltatottság érzését keltheti bennünk, és ha valaki nem rendelkezik elegendő önbecsüléssel, akár egy apróság kérése miatt is rosszul érezheti magát, mert azt gondolja, hogy nem érdemli meg mások idejét, és csak gondot okoz. Ha kérünk valakitől valamit azzal azt sugallhatjuk, hogy nem vagyunk elég jók, nem vagyunk elég erősek… nem vagyunk elegek valamihez. Pedig ez nem így van. Hadd magyarázzam el, ahogyan én látom.

Az élet egy nehéz játék, amiben igazságtalanul osztják a lapokat, így azzal próbálunk haladni, amink van: tehetségünk, kitartásunk, erőforrásaink és még sok más tényező, illetve ezek kombinációi. Viszont, van a kezünkben egy egyszerű és végtelenül hatásos fegyver, amivel egy csapásra könnyebbé tehető a játék: segítünk egymásnak. Ahhoz pedig, hogy segíteni tudjunk a másiknak, tudnunk kell mi kell neki, ez pedig legegyszerűbben úgy tudjuk meg, ha kér. Innentől már a mi dolgunk, hogy kitalálhatjuk, hogy akarunk-e segíteni neki, és ha akarunk, tudunk-e egyáltalán. Ha igen, akkor segítünk rajta, ha nem akkor megmondjuk neki, hogy nem tudunk segíteni, keressen mást. Amennyiben abból a szempontból nézzük a helyzetet, hogy mi vagyunk a segítő, úgy elég egyszerű a helyzet, hiszen mi döntünk. Viszont, ha megfordulnak a szerepek akkor sem lesz bonyolultabb, csak mi kerülünk a kiszolgáltatottabb pozícióba. És persze félünk, hogy elutasítanak minket. Viszont, ha segítségre van szükségünk, ezt a rizikót be kell vállalni, mert bármit válaszolnak rá, közelebb kerülünk a megoldáshoz. Ha visszautasítanak is, legalább tudjuk, hogy másik ajtón kell kopogtatni.

Szóval ne félj kérni, és ha kérsz, kérj bátran, egyenes gerinccel és fogadd el azt, amit a másik mond, mert a döntés már az ő feladata. Ha nem tudnak segíteni, hát ne vedd magadra, lesz más, aki segítő kezet nyújt, és ha segítettek, ne feledd meghálálni, mert csak így lehet hosszútávon jól játszani az életnek nevezett játékot. Ha pedig hirtelen nem tudod, hogy mihez kezdj, bátran hívd a 137-00 számot, itt van, aki meghallgat és segít!

Szabó Árpád

#segítség