10%-kal nőtt az öngyilkosságok száma 2020-ban

2020-ban 1706-an ölték meg magukat Magyarországon. A pandémia első évében 10%-kal ugrott meg az öngyilkosságok száma a 2019-es évhez képest hazánkban. 2010 óta folyamatos csökkenés volt tapasztalható, évről évre kevesebben ölték meg magukat, utoljára 2016-ban volt 1700 felett az egy év alatt öngyilkosság miatt elhunytak száma.

A férfiak és a nők körülbelül kétharmad-egyharmad arányban követnek el befejezett öngyilkosságot, sok évre visszamenően hasonló az arányszám. 2020-ban főleg a férfiak befejezett öngyilkosságának a száma emelkedett, közel 9%-kal, még a nők esetében csak 1%-os emelkedés történt.

Életkor szerinti statisztikai eloszlást sajnos még nem tett közzé a KSH, azonban feltételezhető, hogy a fiatalok körében is emelkedett a szándékos önártalom. A 25 év alattiak körében eddig is a vezető halálokok egyike volt az öngyilkosság, hetente 2 fiatal halt meg ennek következtében a korábbi években. Az online oktatásból fakadó izoláció, a személyes kortárs kapcsolatok beszűkülése, a támogató háló nehezebb elérhetősége okkal enged arra következtetni, hogy az öngyilkosságok száma esetükben is emelkedhetett.

Fontos hangsúlyt helyezni arra, hogy az öngyilkosság megelőzhető! Aki öngyilkosságra készül, soha nem meghalni akar, csak éppen abban az adott élethelyzetben nem lát más kiutat, be van szűkülve a problémáira, ambivalens élet és halál között. A beszűkültség, az önmaga ellen irányuló agresszió (önvád, önmarcangolás) miatt hoz végzetes döntést. Az öngyilkosságra készülők 80%-a jelzi valamilyen módon a szándékát, például búcsúzik, törli magát a közösségi oldalakról, elajándékozza fontos tárgyait, háziállatát, vagy éppen beszél az öngyilkossági szándékáról konkrétan vagy jelképesen, például hosszú, távoli utazást vagy véget nem érő alvást, zuhanást említve.

Ha aggódunk amiatt, hogy egy ismerősünk öngyilkosságra készül, mi magunk is tehetünk ennek meglőzéséért. Például jó, ha rákérdezünk, hogy vannak-e öngyilkos gondolatai, beszéltetjük az érzéseiről, együttérzően meghallgatjuk, biztosítjuk arról, hogy fontos nekünk a személye, és számíthat ránk. Érdemes ilyenkor jelezni a családnak, mozgósítani az egyén szociális hálóját, hogy minél többen mellé állhassanak, biztosíthassák a szeretetükről. Mindemellett hasznos, ha pszichológushoz, segítő szakemberhez kísérjük, aki segít kijutni a krízisidőszakból.

A telefonos lelkisegély szolgálatok világszerte működnek, céljuk az öngyilkosság-megelőzés. Sokszor egyetlen beszélgetés is segíthet az élet mellett dönteni! Ha úgy látjuk, ismerősünk bajban van, adjuk oda neki néhány ingyenesen hívható lelkisegély szolgálat telefonszámát, és bíztassuk arra, hogy mielőtt kárt tenne magában, telefonáljon!

Székely Zsuzsanna

Forrás: https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html

 

#öngyilkosság
#segítség