Mi történik az első pszichológusi ülésen?

Eljutottál oda hogy eldöntötted hogy pszichológushoz mész, és már "ki is néztél" egy szakembert? Felhívtad, megbeszélted az időpontot, de azon kapod magad, hogy izgulsz az első találkozás előtt? Ne aggódj, ez teljesen természetes! Ebben a cikkben pedig szeretnélek tippekkel ellátni, hogy hogyan lépj tovább ezen a szorongáson.

#1 A pszichológus kiválasztásánál érdemes nem csak a szakképesítéseit megnézni, de egy képet is az illetőről. Így el tudod képzelni, hogy beszélgetsz vele és meg tudod vizsgálni, hogy érzed magad ezzel kapcsolatban. Persze ne ítéljünk a borító alapján, mégis a pszichológusválasztás szimpátia alapú is.

#2 Érkezz az időpontra időben, ha lehet kb 5-10 perccel korábban. Így lesz időd kicsit megnyugodni az utazással járó rohanásból, venni pár nagy levegőt és rendezni a gondolataid.

 

De mégis hogy néz ki az első találkozó?

Valószínűsíthetőleg egy váróterembe kell megvárnod a pszichológusod, aki bekísér majd egy irodába. Ne aggódj, nem kell egy sztereotipikus díványon feküdni, az esetek 99%-ában kettő fotel közül kell majd az egyikre leülnöd.

Ekkor kezdődik a megismerkedés, a pszichológus kérdez a problémáról, ami miatt érkeztél, és együtt célokat tűztök ki. Elmondja a pszichológus a terápia kereteit. Itt megbeszélitek, hogy mi pontosan a cél, ezt hány ülés alatt tervezitek elérni, milyen gyakran lesz ülésetek, milyen időtartamban ( általában 45-50 perces egy ülés, de ezt a szakember határozza meg, lehet rövidebb illetve hosszabb), ha van anyagi vonzata, akkor az mennyi,  illetve hogy milyen módszert alkalmaz (erről tájékoztat is, illetve megegyeztek, hogy hány ismerkedő alkalmatok lesz (ennek során megismerkedtek, illetve így döntheted el, hogy szimpatikus-e a szakember, olyan akivel szívesen dolgozol együtt azon, hogy jól legyél :). )

#3 Mondd el a pszichológusodnak, ha egy olyan ismerősöd ajánlotta őt aki hozzá járt. Azon kívül, hogy így a legkorrektebb sok bonyodalomtól is megóv. A kettős kapcsolatok (ilyen például, ha a legjobb barátnőddel egyszerre egy pszichológushoz jártok) megnehezítí a közös munkátokat, ami senkinek nem érdeke.

#4 Légy őszinte a pszichológusodhoz. Egyrészről a problémáddal kapcsolatban (hiszen így érti majd meg a pszichológus és így tud a legtöbbet segíteni), illetve a fentartásaiddal kapcsolatban is, például ha úgy érzed elakadtatok vagy ha esetleg nem szimpatikus számodra az adott szakember. Ne feledd, ez is egy kapcsolat, amiben fő az őszinteség (illetve ha nem vagytok összhangban, nem fogtok tudni eredményesen dolgozni. Ne aggódj, ha nem szimpatikus az adott szakember, nem fog megsértődni, megtanulták helyén kezelni ezt a szituációt is, illetve tud segíteni találni egy hozzád illő szakembert.)

#5 Bár talán ez már magától értetődő, de a pszichológusokra is érvényes a titoktartás. Úgyhogy nyugodtan beszélj velük bármiről és mindenről, ami a szívedet nyomja, nekem elhiheted, csak  az alapképzés során többször megbeszéljük a titoktartást, mint ahányszor egy átlag ember hallja egy évben a Himnuszt. 

Czinege Judit

#szorongás
#segítség