Így változtathatunk a negatív gyerekkori élmények hatásain

A negatív gyermekkori élmények (angolul ACE’s, bővebben itt írtam róla) 18 éves kor előtt tapasztalt megbetegítő hatású események, melyek meghatározhatják nemcsak saját, de gyermekeink életét is. Kutatások bizonyítják, aki több ilyen élményt tapasztalt, hajlamosabb lesz többek között a testi betegségekre, mentális zavarokra és az önártalmas viselkedésre, mint a védekezés nélküli szexuális együttlétre vagy a szerhasználatra. Azonban mindennek nem kell bekövetkeznie. Nemcsak saját sorsunkért, de környezetünkért is tehetünk minden nap. Ebben segít a biztonságos szülői viselkedések, a rezilliencia fejlesztése és a felelősségteljes viselkedés.

 

Mi a reziliencia?

A reziliencia a mentális ellenállás, terhelhetőség képessége, mellyel mindannyian rendelkezünk. A reziliencia magyarázza, hogy vannak, akiket ugyanazok a kihívások kevésbé terhelnek meg, mint másokat. Az ellenállóbb emberek akkor sem roppannak meg, amikor mások már feladták volna. A reziliencia nem a véletlen műve, tanítható és tanulható képesség. Gyermekkorban alakul ki, ezért fejlesztése fontos szülői feladat, de reziliencia felnőttkorban is erősíthető, ezért mindannyiunknak lehetőségünk van kezünk bevenni a sorsunkat.

 

Így fejleszthető a reziliencia gyermekkorban

Az ellenállóbb embereket vizsgálva a kutatók 7 fontos gyerekkori élményt, pontosabban élménycsoportot azonosítottak, melyek olyan erősen befolyásolhatják jó irányba az életünket, mint a negatív élmények rossz irányba. Az ACE-ek ellenpárjaként ezeket az élményeket PCE-nek nevezték.

A 7 pozitív gyermekkori élmény:

 1. Az érzelmeidről nyíltan beszélhettél egy családtagoddal.
 2. Nehézség idején kiállt melletted a családod.
 3. Részt vettél a közösséged hagyományainak ápolásában.
 4. A közösséghez tartozás érzése a középiskolában.
 5. Barátok, akiknek számíthattál a támogatására.
 6. Legalább két felnőtt, akik nem a szüleid voltak, de őszintén érdeklődtek irántad.
 7. Egy felnőtt, akinek a társaságában otthon biztonságban érezted magad.

Kiszámítható, biztonságos, elfogadó környezettel sokat tehetünk azért, hogy gyerekeink és a környezetünkben élő fiatalok egészséges felnőttek legyenek. Érdekes még, hogy a felsorolás csak kétszer említ közvetlenül a családhoz kötött tényezőt. A többi pont elősegítését elsősorban a helyi közösség erősítésével érhetjük el. Ez azt is jelenti, hogy a közösségnek is felelőssége és feladata van a negatív gyermekkori élmények felszámolásában.

 

Így fejleszthető a reziliencia felnőttként

A következő 6 pont az Egyesült Államok egyik vezető kórháza, a Mayo klinika orvosainak az ajánlását foglalja össze:

 1. Építs erős kapcsolatrendszereket. Szeretteink és barátaink támogatást, iránymutatást és elfogadást adhatnak akkor a nehéz időszakokban is. Új kapcsolatokat olyan tevékenységek során is építhetünk, mint az önkéntesség vagy a sport, hobbiklubhoz csatlakozás.
 2. Tegyél valami olyat minden nap, amit teljesítménynek érzel. A tartalmas napok ellenállóbbá tesznek. Az egyértelmű, teljesíthető célok segítenek, hogy várakozással tekints a jövőbe.
 3. Tanulj a tapasztalataidból. Gondolj arra, hogyan birkóztál meg a múlt nehézségeivel. Fontold meg azokat a készségeket és stratégiákat, amelyek átsegítettek a nehéz időszakokon. A múltbeli tapasztalatokat akár naplóban is vezetheted, mely segíthet azonosítania a pozitív és negatív viselkedési mintákat – ezáltal irányítani tudatosabban irányítani a viselkedésedet.
 4. Maradj bizakodó. A múlton nem változtathatsz, de a jövő felé mindig bizakodva tekinthetsz. A változások elfogadása megkönnyíti az alkalmazkodást, és segít, hogy kevesebb szorongással tekints az új kihívásokra.
 5. Gondoskodj magadról. Figyelj a szükségleteidre és érzéseidre. Vegyél részt olyan eseményeken és tevékenységeken, amiket élvezel. A fizikai aktivitás is legyen a mindennapi rutinod része. Feküdj le minden nap következetesen, lehetőleg ugyan abban az időben. Egyél egészségesen. Szerezz gyakorlatot a stresszkezelésben és relaxációs technikákban, mint például a jóga, meditáció, vezetett imagináció, tudatos légzés vagy az imádság.  
 6. Legyél kezdeményező. A problémáidat ne hagyd figyelmen kívül, inkább találd ki, hogyan tudnád megoldani őket. Készíts egy tervet és tegyél lépéseket, hogy elérd a kitűzött céljaidat. Időbe telhet, amíg felépülünk egy krízishelyzetből, ezért fontos, hogy tudd, amennyiben dolgozol rajta, a helyzeted jó eséllyel javulni fog.

A félelem és az önbizalomhiány ellentéte és ellenszere a biztonságérzet és az egészséges önértékelés. Értékes célok kitűzése önértékelésünket is javítva gazdagabbá, boldogabbá teheti életünket.

 

Megküzdés az állandó stresszel

A negatív gyermekkori élmények káros hatásának jelentős része az állandó magas stressz miatt alakul ki. A stressz leküzdésében gyakorlati tanácsokat ad a WHO magyar nyelven is elérhető, ingyenes, illusztrált kiadványa (Innen letölthető). A gyermekkorban, tartós ideig tapasztalt traumák eredményezhetnek olyan nehéz helyzetet, amikor érdemes szakember segítségét igénybe venni. Egyebek mellett a kognitív viselkedésterápia, a hipnózis és az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) a traumák legyőzésének hatékony pszichoterápiás módszerei lehetnek.

 

A hallgatás kultúrája, ami megbetegít

A nyílt és őszinte kommunikáció helyett a gyermekkori bántalmazás témáját, mind egyéni, mind társadalmi szinten a szégyen és titkolózás jellemzi. Orvosi szempontból egészen egyértelmű, hogy mit kellene tenni és megdöbbentő, hogy miért nem tesszük meg ezeket a lépéseket. A téma egyik szakértője, dr. Nadine B. Harris szerint a cselekvés hiányának oka a családon belüli erőszakot máig övező tabu. A hallgatás és a tétlenség felszámolásával nézhetünk szembe a traumatikus gyermekkori élmények jelentette kihívással.

Felelősek vagyunk magunkért és felelősek vagyunk a környezetünkért is. Azzal is sokat teszünk, amikor beszélünk az élményeinkről, tapasztalatainkról. Már ezzel is inspirálhatunk másokat. A barátaink, szeretteink elfogadó, odafigyelő és ítélkezésmentes meghallgatása is gyógyító jelentőségű lehet. Ha nyíltabban beszélhetünk a gyermekkori traumákról és a téma megszűnik szégyenforrásnak lenni, abból mind csak nyerhetünk. Erősebb, jobb és megtartóbb közösségekben élhetünk.

 

Közös fellépésre van szükség

A közösségekben is van tennivaló. Olyan elfogadó közösségi tereket kell kialakítanunk, aminek az alapja a kölcsönös megbecsülés és megértés. Annak alapján, amit a negatív és a pozitív gyermekkori élményekről tudunk, ezek a hatások a társadalomban jönnek létre és a társadalomban, közösen is kell megoldanunk őket.

Országos akcióterve lenne szükség, rendszeres, központilag szervezett szűrésre és egyértelmű protokollokra, amiknek megfelelően reagálhat az érintett háziorvos, pedagógus vagy felelős felnőtt. A közegészségügy feladata lenne a negatív gyerekkori élményekkel kapcsolatos tudatosság növelése. Például szórólapok, kiadványok terjesztése. Mindenki számára hozzáférhető, iskolákban, kórházban és egyéb közösségi tereken kihelyezhető magyar nyelvű infógrafikákra, tömör online oktatóvideókra lenne szükség.

A korai traumák megakadályozásával és hatásuk enyhítésével olyan betegségeket előzhetünk meg, melyek gyógyítása költséges közterhet jelentenek, ezért a negatív gyermekkori élmények elleni fellépés nemcsak erkölcsileg helyes, de anyagilag is egy megtérülő befektetés a társadalom számára.

Amíg nincs átfogó fellépés addig is cselekedhetünk. Minden nap tehetünk magunkért és környezetünkért is.

Ez a cikk az ismeretterjesztés igényével készült, az itt leírtak nem minősülnek orvosi tanácsnak. Ha úgy érzed, szeretnél beszélni az érzéseidről, hívd hétköznapokon 17 és 21 óra között az 13700-t.

 

Békési Áron, orvostanhallgató

Források

 • Nakazawa, D. J. (2016, September 20). 8 ways people recover from post childhood adversity syndrome. ACEs Too High. https://acestoohigh.com/2016/09/18/8-ways-people-recover-from-post-childhood-adversity-syndrome/
 • Otohal, J., Matuszka, B., Gál, M., & Makara, M. (n.d.). Negatív gyermekkori élmények hatása a családra és az egészségre – egy hazai kutatás első eredményeinek összefoglalása.
 • Resilience: Build skills to endure hardship. (2022, July 14). Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/resilience-training/in-depth/resilience/art-20046311
 • TED. (2015, February 17). How childhood trauma affects health across a lifetime | Nadine Burke Harris [Video]. YouTube. Hozzáférve October 15, 2022, https://www.youtube.com/watch?v=95ovIJ3dsNk
 • What ACEs/PCEs do you have? (2022, April 12). ACEs Too High. https://acestoohigh.com/got-your-ace-score/

 

 

#pozitív pszichológia
#reziliencia
#ACE