Mi az ACA és hogyan segít?

Magyarország hosszú ideje elől jár az alkoholfogyasztási statisztikákban világszinten, szépen lassan megszerezve az első helyet. Hazánkban az alkoholfogyasztásnak nagy múltú kultúrája van, így az alkoholizmusnak is. Mivel ennyire mindennapos jelenség, nagyon sokan a mai a napig szemet hunynak felette, nem akarják felismerni és beismerni maguknak. De mit találunk az alkoholizmuson túl, ha megvizsgáljuk? A szenvedélybetegség nem csak a függő életére gyakorol hatást, közvetlen és közvetett módon a családja és a gyerekei életét is nagyban befolyásolja.

Az ACA (Adult Children of Alcoholics) az alkoholista és rendellenesen működő családok felnőtt gyermekeinek 12 lépést és 12 hagyományt követő önsegítő közössége, mely világszerte működik, és számos településen tart önsegítő gyűléseket Magyarországon is.

Az ACA azok számára jött létre, akik szeretnének felépülni az alkoholista családjuk okozta sebekből. Az alkoholizmuson túl ma már egyre kiterjedtebb fogalommá vált, és egyéb rendellenesen működő (diszfunkcionális) család felnőtt gyerekei is kaphatnak segítséget és támogatást itt. Egy diszfunkcionális családban felnövő gyermek nagy eséllyel maga is függővé válhat, és ezzel továbbviszi a családi traumákat, mert ez a problémamegoldó eszköz, amit gyermekként látott, és nehéz kialakítani egy saját, egészséges működést. Ennek elérésében lehet segítség az ACA.

De mit is tehet egy ACA-s, miután megtudta, hogy ez a fogalom egyáltalán létezik? Nem könnyű elkezdeni a változás útján járni, de önmagunk miatt megéri. Először is fontos tudatosítani a tényeket, hogy alkoholista van a családunkban, és beismerni először is saját magunknak. Ez amiatt is nehéz, mert a függő nem vallja be magának, hogy szenvedélybeteg, és sokszor a családja is ugyanilyen tagadásban él.

Több addiktológiai intézményben a hozzátartozóknak is van lehetőségük segítség igénybevételére, akár család- vagy párterápiára. Ilyenkor meg kell tenni ezt az igen nehéz lépést, hogy felismerjük, nem tudunk mindenkit megmenteni, főleg azt nem, aki nem is szeretné, hogy megmentsük. Az alkoholista sokszor nem is érzi betegségének súlyát, vagy betegségnek az állapotát. A felismerés az első lépés a változás felé, ezért enélkül senki nem tudja a függőt megmenteni, minden szenvedélybetegben tudatosodnia kell az állapotának ahhoz, hogy elindulhasson a felépülés felé. A hozzátartozók ettől függetlenül kérhetnek segítséget, saját maguk miatt fontos megtenniük ezt a lépést. Másokat nem tudnak megmenteni, magukat viszont igen. Emiatt fontos még egyszer kiemelni, hogy ACA-sként, akkor is lehet terápiás segítséget kérni, ha az érintett családtag nem részesül semmilyen ellátásban.

Akinek nincs lehetősége terápián részt venni, vagy egyszerűen még nem áll rá készen, azok számára is vannak még lehetőségek.  A www.aca.hu jó kiinduló pont lehet az emberek számára, sok mindenről olvashatnak. Megtalálható többek között a „szennyeslista”, amely közös vonásokat sorakoztat fel, melyek olvasásakor sokan magukra ismerhetnek, ha éppen mi is rosszul működő környezetben nőttek fel. Ezeket olvasva először ijesztő, fura érzésünk lehet, vagy éppen megkönnyebbülést jelenthet, hogy sok-sok év után nem vagyunk egyedül.

Következő lépésként, ha úgy érzed, képes vagy megosztani az érzéseidet, tapasztalatidat másokkal, vagy éppen mások tapasztalatait szeretnéd hallgatni, akkor a gyűlések sokat segíthetnek. Magyarországon a nagyobb városokban vannak személyes gyűlések, melyekről IDE kattintva lehet tájékozódni, ha pedig egyik sincs a közelünkben, akkor az online gyűlés is a segítségünkre lehet.

Témába vágó olvasmány Janet Geringer Woititz: Alkoholista szülők felnőtt gyermekei című könyve, amely IDE kattintva elérhető. Az érintettek számára nem éppen egy könnyű délutáni olvasmány, de értékes felismerésekhez vezethet. Ahhoz, hogy változtatni tudjunk a családi traumákon, meg kell értenünk a családtagjaink és önmagunk működését, hogy nekünk és a következő generációnak már lehetősége legyen egy jobb és egészséges életet élni.

 

Forrás:

#egészséges életmód
#alkohol
#segítség
#szenvedélybetegség