Hogyan mondhatnék nemet? - A társas nyomás árnyékában

A serdülőkor során azon dolgozunk, hogy beilleszkedjünk kortársaink közé. Ennek során azonban hatalmas nyomás nehezedhet ránk, mivel minden téren szeretnénk megfelelni a többiek felől érkező elvárásoknak. Emiatt hajlamosak vagyunk megváltoztatni a külsőnket és stílusunkat. Persze ebben igen nagy szerepet játszik az adott közösség is, mivel ebben a korban hatalmas súlya van annak, amit az osztálytársaink, barátaink mondanak. Így hát teljesen érthető, ha soha többet nem szeretnéd felvenni azt a ruhát, amit az osztály legmenőbb tagjai csúnyának neveztek. Mivel ebben a korban próbáljuk önmagunkat is kifejezni, saját stílusunkra rátalálni, ez az ellentmondás hatalmas belső konfliktusokat generálhat, amit természetesen szeretnénk elkerülni.

Az öltözködéshez hasonlóan a viselkedésre is nagyban kihathat a társak felől érkező nyomás. Emiatt hajlamosak lehetünk rossz döntéseket hozni, amelyek következményeivel aztán számolnunk kell. Például sok osztályban központi téma, hogy tanulni „béna” dolog, azokat, akik mégis igyekeznek jó jegyeket szerezni, sokszor „strébernek” csúfolják társaik és kirekesztik. Ennek azonban nem kell feltétlenül kiközösítéshez vezetnie, ha megtanulod megfelelően kezelni ezeket. Például ne feledd, hogy ez nem a személyed ellen irányuló kijelentés, hanem sokkal inkább a másik saját belső küzdelmeit tükrözik. Ezt tanuld meg felismerni ezekben a szituációkban, és ennek fényében reagálni ezekre, ugyanis a legtöbb sértő mondat vagy cselekedet, amelyeket a serdülők körében tapasztalhatunk, abból fakad, hogy ők maguk is keresik a saját útjukat, saját személyiségüket, próbálnak egyedivé formálódni, miközben be is szeretnének illeszkedni a többiek közé, ez pedig hatalmas terhet jelent. Emiatt sokszor egyszerűbbnek tűnik, ha ezt a bennük kialakuló frusztrációt máson vezetik le, akár azzal, hogy megbántanak valakit. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy minden döntésünknek és tettünknek következményei vannak, amelyek elől nem menekülhetünk. Például lehet, hogy most úgy érzed, hogy nincs szükséged jó jegyekre, mert így a jelenlegi társaságba könnyebben beilleszkedhetsz és ha mégis kell, majd tanulsz később, hisz annyi lehetőség van. De azt ne feledd, hogy később sokkal nehezebb dolgod lesz, és sokkal több áldozatot kíván majd ennek pótlása, miközben néhány év múlva már semmit nem jelent majd az, hogy milyen népszerűségnek örvendtél a középiskolában, azonban a jegyeid még fontosak lehetnek egy-egy jövőbeli munka vagy továbbtanulás esetében.

A mai digitális világban a közösségi felületek is megnehezítik a serdülők helyzetét. Gyakran terjednek el olyan trendek, amelyeknek súlyos következményei lehetnek, de a felkapottságuk miatt mégis sokan vállalják a kockázatot. Mindemellett a legtöbb felületen egy hamisan tökéletes világról kapunk képet, amely csak tovább fokozza az amúgy is hatalmas frusztrációt, ami jellemző a serdülőkorban. Például mondhatják, hogy nem csak a vékony lányok szépek és nem kell mindenkinek úgy kinéznie, mint egy topmodell, de ez kit érdekel, amikor az Instagramon mindenki tökéletes, és ezek a képek kapják a legtöbb like-ot, ugye? De ne feledd, hogy ezek nem a valóságot mutatják! Hanem sokkal inkább egy olyan világot, amire sokan vágynak, egy olyan énjüket mutatják, amely csak egy tökéletes világban létezhetne. Tudom, hogy sokszor ezt nem ilyen egyszerű elfogadni, de sokat segíthetsz magadon és a jólléteden, ha nem követsz olyan személyeket és oldalakat, ahol minden nap csak ezzel a tökéletességgel találkozol, illetve ha korlátozod a közösségi felületeken töltött idődet, és inkább a valós világra szánsz több figyelmet.

 

Szerhasználat

A megfelelési vágy sokszor a szerhasználat témáját is érinti, legyen szó alkoholról vagy cigarettáról vagy akár drogokról. Az természetes, ha kíváncsi vagy. A gond abból adódik, hogy kamaszként sokszor olyan társaságban próbáljuk ezeket, amely nem tud segíteni probléma esetén, vagy akár a rendszeres szerfogyasztásra sarkallhatnak. Persze ebben az esetben is mérvadó lehet a vágy a beilleszkedésre, azonban érdemes mérlegelni a körülményeket és a nyereség-veszteség arányát. Ha alkoholt fogyasztasz, nem válsz azonnal függővé, azonban egy ilyen szituációban fontos, hogy ne idd magad öntudatlanra, és kerüld a veszélyeket, például ne vezess. Ezen kockázatok szem előtt tartásával és a társaság helyes megválasztásával sok katasztrófát megelőzhetsz.

Elengedhetetlen, hogy olyan emberekkel vedd körbe magad, akikben megbízol, és akik elfogadják, ha nemet mondasz, és nem faggatnak az okokról, nem akarnak meggyőzni az ellenkezőjéről. Azért is szükséges legalább egy ilyen személy jelenléte, hogy kérdezni tudj tőle, vagy meg tudjátok vitatni a döntés velejáróit, ez pedig hozzásegíthet ahhoz, hogy végül a helyes döntést hozd meg.

A nemet mondás sokszor nehéz és ijesztő lehet, ilyenkor félünk az elutasítástól, a kirekesztettségtől. De hidd el, hosszútávon mindig megtérül egy-egy jó döntés. Mindemellett, ha elég határozottan és magabiztosan tudsz kiállni az elhatározásod mellett, a többiek is el fogják fogadni. Viszont ami fontos, hogy ezt ne kifogásokat keresve tedd, és ne habozz a válaszadáskor. Ha elég határozottan jelented ki álláspontodat, hozzád kerülhet az irányítás.

Néha mindenki hibázik, de minden rossz döntésnek megvan a maga következménye, amelynek bekövetkezése csak rajtad múlik. A döntés a Te kezedben!

 

Séllei Bianka, pszichológus

#serdülő kor
#barátság