Neked mi a szeretetnyelved?

Egy amerikai író, párkapcsolati tanácsadó megalkotta elméletét, mely szerint nem mindenki ugyanazon a szeretetnyelven kommunikál. Gary Chapman kidolgozta az öt szeretetnyelvet és videóinak, könyveinek, írásainak segítségével könnyedén megérthetjük és elsajátíthatjuk a koncepcióját.

Fontos, hogy először a saját szeretetnyelvünket határozzuk meg, s csak ezt követően próbáljuk megfejteni a szeretteinkét.

Lássuk az öt szeretetnyelvet!

  1. Elismerő szavak. Fontosnak tartod, hogy megdicsérjenek, hogy kimutassák a számodra fontos személyek az elismerésüket? Akkor Te ebbe a csoportba tartozol.
  2. Minőségi idő. Semmi másra nem vágysz, csak két székre, a barátodra és arra, hogy figyeljen Rád? Hogy egymás szemébe nézve meséljétek el egymásnak a napi eseményeket, vagy életetek fontos momentumait? Igen válasz esetén a minőségi idő a Te nyelved!
  3. Ajándékozás. Abból tudod lemérni, ki mennyire szeret, hogy ajándékokat adnak Neked? Számodra a Valentin-nap, a név – és születésnap kizárólag az ajándékokról szól? Képzeld, létezik ilyen szeretetnyelv is.
  4. Szívességek. Aki ezt a nyelvet beszéli, annak az a legfontosabb, hogy segítséget kapjon. Legyen szó takarításról, bevásárlásról, a kedvenc sütemény elkészítéséről, a számítógép újratelepítéséről vagy az autó lemosásáról. Itt a kulcs az, hogy gondoljanak Rád.
  5. Testi érintés. Itt elsősorban nem a szexualitást kell megemlíteni, hanem az ölelést, a lágy érintést, a masszázst és a kéz a kézben való sétálást. Valakinek ez többet mond minden szónál. Te ebbe a csoportba tartozol?

Miután megtaláltad a szeretetnyelved, érdemes eltöprengeni egy kicsit, mennyi félreértésben volt részed életedben. “A Szerelmem minden áldott nap hozott nekem friss, meleg kiflit joghurttal, ám mégis szakítottam vele. Miért is? Azért, mert nem erre vágytam. A figyelmére vágytam, s arra, hogy ne a telefonját babrálja, hanem velem foglalkozzon.” Ezek fontos felismerések, amelyek megkönnyítik az életünket.

Miért hasznos ismerni a saját nyelvünket?

  • Így könnyedén el tudjuk mondani a családunknak, hogy mire vágyunk, hogy mely módon érezzük a leginkább a szeretetet.
  • Mi magunk is megkérdezhetjük a szeretteinktől, nekik melyek a legfontosabbak.
  • Kevesebb konfliktusban kell részt vennünk.
  • Fejleszti az önismeretet.
  • Javul az emberismeretünk.

Merj beszélni a szeretetnyelvedről! Szép, szeretetteljes napot!

VB

Forrás: Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva. Harmat Kiadó, 2015.

#pozitív pszichológia
#szeretet