Bármikor, bárhol, de ne bárhogyan!

A tavasz beköszöntével egyre több mozogni akaró emberrel találkozom. Azért nem azt írtam, hogy mozogni vágyó, mert igazából azok, akik szinte csak ebben az időszakban sportolnak, leginkább nem szeretetből űzik, hanem, mert már sürgeti őket az a bizonyos határidő, amit általában nem írunk fel a naptárunkba, mégsem felejtjük el soha, vagyis a bikiniszezon. Persze én annak is nagyon örülök, hogy legalább ilyenkor sokan ráveszik magukat a sportolásra, és titkon reménykedem abban, hogy megtalálják azt a sportágat, amibe beleszerethetnek és megérzik annak az ízét, hogy mozogni márpedig boldogság, és kis túlzással szinte bárhol és bármikor lehet.

Azt vettem észre, hogy a nem állandó jelleggel sportolók, tapasztalat és informáltság hiányában, több hibát is elkövetnek testmozgás közben, így ez a cikk főleg nekik szól. Semmiképpen sem szeretném elvenni a kedvüket tőle, de fontos, hogy a saját egészségük érdekében megfelelően végezzék el a gyakorlatokat. Már az is csodálatos dolog, hogy igen, ma is tettem magamért, de még annál is sokkal jobb érzés, hogyha mindezt okosan csináltam.

 

1.      A bemelegítés és fontossága

Sokan felesleges időhúzásnak tartják, pedig alapos bemelegítés hiányában az izmok sokkal hamarabb elfáradnak. A bemelegítés felkészíti a testünket a terhelésre és fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket a nyugalmi állapotból való kizökkenéséhez. Segít nekünk, hogy nem csak fizikálisan, de mentálisan is felkészüljünk arra, hogy testmozgást fogunk végezni, valamint a még be nem melegített izomzat, inak, ízületek nagyobb eséllyel megsérülhetnek. Az úgynevezett hajszálerek nem tudnak elegendő mennyiségű oxigént szállítani a szerveinkhez, így mondjuk egy pár perc erőltetett menetű futás után nagyon el fogunk fáradni. Erre szokták azt mondani, hogyha az élsportoló nem melegít be rendesen, bizony el fogja veszíteni az Olimpiát.

 

2.      Feszegesd a határaid, de ésszerűen!

Engem régebben borzasztóan zavart, hogy szinte mindenki lehagyott futás közben. Sokkal gyorsabbak voltak nálam, én pedig próbáltam tartani velük a lépést, ami sajnos ahhoz vezetett, hogy nem egyszer túlhajszoltam magam és rosszul lettem, ami nem normális, mert a sport sok téveszmével ellentétben nem arról szól, hogy „meg kell halni”, hanem arról, hogy jól érzem magam. Sose másokhoz mérd magad, hanem saját magadhoz! Közhelynek tűnik, de igenis rombolni tudja az ember önbizalmát, ha nem érzi magát sikeresnek. Ezért fontos, hogyha a saját teljesítményedet nézed, akkor időben előrehaladva valószínűleg folyamatosan javulni fogsz. Én is fejlődtem futás terén, a mellettem elrohanó emberkék pedig már nem befolyásolják az önértékelésemet.

 

3.      „Gyerünk, meg tudod csinálni, kemény csaj vagy!”

Az ilyen és ehhez hasonló álmotiváló mondatoktól tudok a falra mászni. Oké, muszáj valahogy biztatni az embereket, hogy tartsanak ki, feszegessék a határaikat, de szintén önbizalom romboló, ha nem sikerül, hiszen akkor már nem is vagyunk kemény csajok? Nem egyszer voltam már olyan edzésen, ahol sorra estek össze a lányok, mert annyira kimerültek a bizonyítási vágytól. És ha nem sikerül, akkor mi történik? Semmi. Edzettél egy jót és jól érzed magad. Hozd ki magadból a 100 %-ot, teljesíts maximumon, de sosem túl azon! Ha beteg vagy, rosszul érzed magad, ne sportolj! Tudom, nagyon menő olyan képeket feltenni az instára, hogy lázasan is megcsináltam, de semmiképpen se veszélyeztesd az egészséged! Nem magadért, hanem magad ellen teszel ezzel!

 

4.      Ne felejts el nyújtani!

Izommunka hatására az izomrostok összehúzódnak, kvázi megrövidülnek. Fontos, hogy visszanyújtsuk őket, hiszen így elkerülhetők a sérülések és csökkentjük vele az izomlázat is. Sokan, főleg a férfiak, egy kiadós súlyzózás után nem nyújtanak, mert ugye mennyire jól is néz ki, ha úgymond be van durranva az izomzatuk, és ha nyújtanak, ez kevésbé vagy egyáltalán nem fog meglátszódni, pedig hosszú távon a nem rugalmas izomzat sérüléseket okozhat. Sokkal nagyobb az esély egy esetleges húzódásra. Nyújtás közben a stresszhormon szintünk is csökken, valamint az egész nyújtás procedúra keretet ad az edzésnek. A bemelegítés a mozgásra, a nyújtás pedig a pihenésre, a relaxációra készíti fel a testünket, lelkünket.

A rendszeres testmozgás fontosságával, vagyis a mozgás biokémiájával egy következő cikkemben fogok foglalkozni.

Füleki Boglárka

#szabadidő
#egészséges életmód
#sport