Levél egy leendő önkéntes ügyelőhöz

Köszöntelek egy remek közösség jövendőbeli tagjaként! Még nem is sejted, micsoda kihívások várnak rád. Én annak idején azt gondoltam, hogy jelentkezem, aztán már másnap fogadom a hívásokat, és mindenki elégedett lesz velem…. De jó, hogy nem így történt!

Először is kiválasztottak, ami nagy megtiszteltetés volt, azután 100 órában olyan képzést kaptam, ami kicsit közelebb vitt önmagamhoz, és ahhoz a munkához, amit önkéntesként vállaltam. Még a barátaim is szóvá tették a változást, a nagyobb empátiát, a visszafogottabb hangot, a több bíztató szót. Azaz, mielőtt adnod kell önmagadból a telefonos ügyeletek alatt, először sokat kapsz a trénerektől és a többi önkéntestől. Mert nem lehet nem megszeretni azokat az embereket, akik csakúgy mint te, erre a munkára szegődnek a szabadidejükben, és ráadásul ingyen.

A telefonos szolgálat pedig egy igazi kihívás. Megdöbbentő, hihetetlen emberi sorsok bontakoznak ki, és a kezedben van némi gyógyír a sebekre. Néha csak hallgatni kell, olykor hümmögni, hogy igen megérted, vagy olyan kérdésekkel segíteni, ami kitágítja a hívó probléma miatt beszűkült világát. Annál nincs jobb, mint úgy letenni a telefont, hogy egy megnyugodott, kicsit önmagával megbékélt ember mond köszönetet.

Egy olyan közösség része lehetsz, akik nemcsak a munkában, hanem a szabadidejükben is együtt vannak időnként. Hétvégi sütögetés, közös jógázás, cseresznyézés, kirándulás köt össze bennünket. A legfontosabb pedig az, hogy ne égjünk ki, szupervizión és állandó képzéseken veszünk részt. A csoporttársaim javasoltak már filmet, könyvet, tanfolyamot….

Én azt mondom, gyere közénk és gazdagabb leszel sok- sok érdekes ember barátságával, és persze a segítés örömével…

                                                                                                                                    

A mielőbbi találkozás reményében:

egy most még anonim ügyelő

#szülőknek
#szabadidő
#lelkisegély