Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Értékeink II.

Sikerlista

Az elmúlt életedben már sok izgalmas kirándulást megéltél, barangoltál hegyeken-völgyeken. Olykor kisebb-nagyobb hegycsúcsokra is felértél. Még ha talán fel sem tűnt, mert már újabb hegycsúcsok után kutattál, vágyakoztál.

Így láthatod, hogy eddig is voltak sikerélményeid. Nagy izzadság és kemény küzdelem megtanított már bizonyos dolgokra és egyes izmaidat keményen megedzette. Büszkén nézel vissza ezekre az eredményeidre.

 

Akkor következzen az újabb 10-es lista, a sikerlista, amin ezek a hegycsúcsok állnak.

Kezd el a kicsiktől! Ha tele lesz egy oldal, akkor majd menet közben eszedbe jutnak a fontosabb, nagyobb győzelmek is! Előfordulhat, hogy nehezebben jön össze a 10 db. Talán túl nagy hegyekre, sikerekre gondolsz. Talán nem jut eszedbe az, amit korábban elismertél magadban. Pedig ezekhez a tetőpontokhoz nem kis energiával, kemény hegymászással jutottál fel. Ne add alább 10 elemnél! Hagyjál ki 2-3 sort közöttük!

Meg van a siker lista? Különben ne folytasd!!!

 

Most gondolkodj el, hogy milyen tulajdonságok kellettek, ezen sikerek eléréséhez. Amivel ha nem rendelkezel, akkor nem lettél volna a hegycsúcson. Csákány, hegymászó kötél, szöges cipő, minden egyéb.
Ezek nélkül nem sikerült volna mindez. Tehát illesszünk hozzá 5 képességet! Írj minden pont alá 5 adottságodat, amit felhasználtál annak eléréséhez!

 

Az én évekkel korábban írt listámon többek között ez szerepelt:

„Átsegítettem egy barátomat egy nehéz problémán, ami számára megoldhatatlannak tűnt.”

  • figyelmesség, nyitottság, empátia, türelem, megbízhatóság, szociális érzékenység, kreativitás, közvetlenség.

Ezeket ismét összegezheted.

 

Ne hagyd otthon semmilyen kincsedet!

Ugye-ugye?! Azért a táska mélyén sok minden megbújt. Ne felejtsd el! Ezek nem légből kapott dolgok, hanem valós eszközök!!! Mint például a túrabakancs, bicska, hegymászó felszerelés. Amik segítenek a haladásban, kihívások között, a célok elérésében. Ha pedig ott vannak előtted, akkor azok léteznek tagadhatatlanul. Így vannak ezek a képességeid, adottságaid is. Még ha másként is tekintesz rájuk, akkor is ott vannak. Készen várnak arra, hogy felhasználd, tartsd karba, fejlesszed őket. Valahogy olyan szürke hétköznapivá vállnak számodra ezek a kincsek néha. Mintha nem lennének számodra olyan fontosak. A szemedben való szürke, hétköznapossá válás miatt talán elfelejted, milyen sok mindenre fel lehet használni őket (lásd a következő cikk).

Egy napra otthon maradna egyik-másik, máris egyből hiányozna. Mert ugye a dolgok értéke akkor tűnik fel jobban, ha elveszik, hiányzik, nincs meg. Vigyük tovább ezt a gondolatot és most képzeld el, hogy ezen képességeid nem adottak számodra, eszközeid nincsenek a kezedben! Gondold végig, mi lenne, ha éppen ellenkező tulajdonságú lennél! Hol tartanál? Hogyan néznél arra az ellenkező jellemvonású énedre?

 

Én elképzeltem magam a korábban leírt értékekkel ellentétes jellemvonásokkal.
Egy arrogáns, magával foglalkozó, hideg, türelmetlen, másokat kihasználó, érzéketlen, képzelő erő nélküli, rideg emberként.

Hááát…?! Nagyon megsajnálnám ezt a képzeletbeli önmagamat. Nem sokat találkoznék, beszélnék ezzel az énemmel. Sőőőt! Ahogy jobban belegondolok, azért hálás lehetek, hogy nem vagyok olyan. Pontosabban, hogy ilyen tulajdonságaim vannak. Hol is lennék? Milyen életem lenne? Mivel foglalkoznék? Miket értem volna el azokkal a tulajdonságokkal?
Egy biztos! Ez a cikk nem íródott volna meg.
 

Fontos, fontosabb, legfontosabb

Most nézzük meg, melyek azok az értékek, amik legfontosabbak számodra!

 

Válassz ki az emberi értékek közül 15-öt! Ha nem jut eszedbe hirtelen 15, vagy kell egy kis ihlet, segítségnek itt egy lista!

 

 

Meg van? Nagyon szuper! Nagyon jó, ha ezek az útjelző bóják mentén haladsz és választasz útirányt. Mert akkor jó úton vagy a boldogság felé.


De ahogy vándorlunk, lótunk-futunk menetközben kiesnek táskánkból, elvesznek az értékeink. Válaszd ki a 10 fontosabbat a 15 közül! A többit elrakhatod.

Sokszor elfáradsz, mert megnehezedik a táskád. Ilyenkor kikerülnek az értéktelenebb dolgok a táskádból. Válaszd ki az 5 legfontosabbat a megmaradt 10 közül!
Nehezebb már a választás? Igen, mert hát azok mind fontosak. Ez már nem olyan egyszerű.

5 érték maradt a tarsolyodban. Ám sokszor gyorsan kell dönteni! Hirtelen előtted terem egy ordító oroszlán vagy a sötétben meglátod a kivilágítatlan dinoszaurusz sziluettjét. Védeni kell magad. Leszakad a függőhíd, amelyen haladsz. Gyorsan és hirtelen kell cselekedni. Nem tudsz egyszerre 5 dologhoz nyúlni. Ilyenkor nincs idő kipakolni a szalámis zsömlét és jóllakottan kigondolni mire is van ilyenkor szükség, majd kimászni az előtted álló vészhelyzetből.
Emeld ki az 5 közül a 3 legfontosabb értékedet! Gondolkodóba estél. Ugye barátom?

Ha megvan, most láthatod: a gyors, ösztönös döntéseidnek nagy részét ez a 3 értéked fogja meghatározni. Ezek mentén fog haladni az életed. Ezek szilárdulnak meg benned. Ezek csak akkor változnak, ha az életedben valami eget rengető nagy esemény történik.

A döntéseinket nagyjából ez a féle súlyozás, fontossági sorrend alapján hozzuk meg, ha nem is mindig tudatosan. Most van időd, jól átgondolni, hogy mik a prioritások az életedben. Később könnyebb lesz meghozni a döntéseket. Gondold át, hogy a korábbi döntéseid során mennyire ezek határozták meg az útirányt!

 

Hiszen ez a sorrend néha összekuszálódik bennünk. Ekkor nehéz utat választani. Folyamatosan változik a hangulatunk. A fel-fellobbanó aktuális vágyaink, érzelmeink felborítják ezt az átlátható tiszta értékrendet. Ez természetes. Életünk szépségét ez a hullámzó élményeink adják, amik magukkal hozzák a vele járó küzdelmeket is. Különben ha ez a stabilitás állandó lenne bennünk, ingadozások nélkül - mint a gépek - a különböző dolgokat skálázva súlyoznánk és a kalkuláció alapján választanánk a magasabb pontszámú „A”-t a kisebb pontszámú „B” ellenében. Beütjük a GPS-be a magaslati hely koordinátáit és azt követve mennénk „a következő lehetőségnél a jobbik irányba”. Szerintem te is érzed, milyen unalmas lenne életünk.

 

Biztos elgondolkodtál, hogy most mennyire ellent mondtam önmagamnak. De mégsem! Úgy érzem, ennek az egyensúlyát kell megtalálni az életünkben. Végig gondolni, mit javasol a GPS, hova szeretnénk elérni. Emellett adjunk teret pillanatnyi (meg)érzéseinknek is, mert az erdőn keresztül tudhat egy izgalmasabb utat, amelyen keresztül nem csak a célt, hanem az odavezető utat is élvezhetjük.

 

Még egy fontos dolog! Vannak olyan értékek, amik hosszú távon válnak értékesé. Az arany és drága kövek kialakulásához magas nyomás, magas hőmérséklet és sok idő kell. Az igazán fontos értékek felismeréséhez is sokszor hosszú évek és próbák, keserű vagy édes tapasztalatok kellenek.

 

Összegzés

Úgy érzem, most a te szívedből előhúztunk néhány kivonatot. Csupa kiváló és hasznos szerszámot találtunk. Tele van néhány papíros a fontos eszközeiddel. Állj meg egy kicsit felettük! Nézz szét közöttük! Rakd őket egymás mellé! Tisztítsd meg őket!

Arra kérlek, hogy egyet se dobj el közülük! Írd fel őket egy listára és tartsd meg a listát! Hogy eszedbe jusson, ha szükség van rájuk! Mindig tudd, hol rejtőznek a táskádban!

 

Előfordulhat, hogy nehezen fogadod el magadban ezeket a pozitív értékeket. Egyenlőtlennek találod ezt a sok pozitív dolgot. Hiányzik a negatív részed belőle. Ahhoz hogy felülemelkedj, felülkerekedj a gyengeségeiden, szükséges ezekre az erősségeidre támaszkodni. Most, hogy útnak indultál még fontosabb, mert hiszem mindegyikre szükséged lesz.

Ha úgy érzed segítségre szorulsz, megerősítést keresel, egy független támaszt, akkor hívj bennünket a 137-00-án minden hétköznap este 17 és 21 óra között!

Sorozatunk következő cikkében úti célokról, tervekről lesz szó. Várlak a következő pihenőhelyen! ;)

Iránytű

 

 

Felhasznált forrás, cikkek, könyv, tréning gyakorlat:

  • PTE Karrier Coaching 2012: Héráné Tóth Andrea, Kuráth Gabriella, Lakner Szilvia, Farkas Ferenczné Kurucz Zsuzsanna;
  • Belső fényképünk: Dobosi Ervin http://boldogsagprogram.hu/belso-fenykepunk
  • Én választok vagy engem választanak? PTE Karrier Iroda tréning:2017 Visontai Kovách Dalma, Juhász Benedek.
#önismeret