Kirándulás bensőnk rejtelmes dzsungelébe - Céljaink I.

Fogalmazd álmaid célokká!

Előtted van a bakancs lista.  Biztos nem kiforrott mind, de kiindulási alapnak már biztos jók.
Mielőtt tovább ugrunk, pontról-pontra vizsgáljuk meg őket! Fogalmazzuk át, ha kell! A vágyakból alkossunk kisebb-nagyobb célokat!

Saját példámon keresztül bemutatom, hogy mi segíthet a hegycsúcsok kiválasztásában, célok kitűzésében, megfogalmazásában.

Nekem egyik legnagyobb személyes életcélom, hogy minél több embert segítsek abban, hogy megtalálja az élete igazi célját, boldog és kiegyensúlyozott életet éljen. Ez teljes szinkronban van értékeimmel, adottságaimmal. Az élettörténetek inspirálnak engem, amikor az emberek sikerélményeiket és kudarcaikat mesélik el nekem. Ebből az életcélomból származik a listán több elem is.

 

Mire is érdemes figyelni a célok megfogalmazásánál?

1. Saját cél legyen!

Nem anyuka, nagypapa mondta el neked. Nem a párod és senkid. Ez a TE célod! Inspirálhatnak, segíthetnek az elérésben, visszajelzéseket adhatnak, de neked kell önállóan kitűzni a saját céljaid!


Megkérdőjelezték a környezetben lévők a tetteimet: „Miért teszed ezt meg azt? Minek fektetsz ennyi időt, energiát, pénzt ebbe-abba?” Mert ez az ÉN CÉLOM és ezek által jutok oda! Mert nekem ez a FONTOS! Természetesen ismertek engem, adottságaim és gyakran láttak nehéz helyzetben lévő ismerőst mellettem, ezért ezt megértették, elfogadták és lelkesedésem meggyőzte őket a hitelességemről. ☑

 

2. Nehéz, de ne elérhetetlen célokat tűzz ki magadnak.

Nem tűztem ki, hogy szumo bajnok legyek. Soha sem tudnám elérni azt az alakot, amivel versenyre kelhetnék ebben a sportágban.
 


Amikor nehéz helyzetben lévő barátaimmal beszélgetek, akik arról mesélnek, előttük a megmászhatatlan hegy, mögöttük a mélységes szakadék. Magukban ülnek a párkányon előre a sziklafalra sandítva, vagy le a mély szakadék felé nézve. Nagy kihívás ebben a helyzetben megmutatni életükben a hegyoldalon megbúvó kis szerpentint a hegycsúcs felé, a körülöttük virágzó mezőt, a mellettük csörgedező csendes kis patakot. Ilyenkor nem magukból kifelé – a szikla párkány körül -, hanem csak befelé – a sziklafalra vagy a szakadékba le - néznek. Szóval úgy érzem, nem kis célt tűztem ki. ☑

 

3. Mindig lásd magad előtt a célt!

Csukd le a szemed és képzeld el az álmodat! Lásd apró részleteiben! Érezd minden érzékszerveden keresztül! Érezd a meleg szellőt, kellemes virágillatot! Éld meg a pozitív élményt!

Én is látom magamban a csukott szemeim alatt a megkönnyebbüléseket, hálás mosolyokat, „köszönöm” szavakat. A sok más mellett ezekből is töltekezem. Így magam előtt látom az előttem álló emberek „ahaaa, tééényleg!” élményét is. ☑

 

4. Emlékeztesd magad, hova szeretnél eljutni! Tedd olyan helyre, ahol naponta gyakran látod!

Mi történik, ha bevásárláskor nem viszed magaddal a bevásárló listát? Hááát… egy-két dolog el-elmarad a nagy kapkodásban. Egy régi ismerőssel való találkozás, az úton való események elterelik a gondolataidat és hopp!!!... a tejföl kimaradt!

Ezért tedd magad elé, az íróasztalra! Ha nem akarod, hogy más is belelásson az életedbe, aki a szobádban megfordul, akkor tedd ezt szimbólumokkal! Amelyeknek a számodra sokat jelentő szerepét, csak te tudod. Ezért lehet az asztalodon, a zsebedben egy-egy tárgy, ami mindig emlékeztet arra, amit el akarsz érni. Egy érme, egy kabala, egy makett, kép vagy bármi a polcodon.

Nekem van egy üvegpoharacskám. Abban üveggolyók vannak. Ezek jelentik számomra azokat a pozitív visszajelzéseket, amiket tőletek vagy ismerőseimtől kapok egy-egy segítő beszélgetés után. Ha az üvegpohár megtelik, az üveggolyók átkerülnek egy befőttesüvegbe. Az első üveggolyókat úgy kaptam azoktól a személyektől, akik úgy érezték, megérdemelem azokat bizalmuk jeléül az életükben okozott pozitív változás elősegítéséért. Mindenkitől nem kapok üveggolyót, de bizalmat, visszajelzéseket igen. Az ő „köszönöm” szavaik, mint üveggolyók is bekerülnek a számomra mindig (át)látható üvegpohárba. ☑

Legyél te is kreatív! J Újságból összevágott képmontázs. Kis apró makett.

 

5. Fogalmazd meg konkrétan a céljaidat! Alkoss belőle kisebb részcélokat! Tedd mérhetővé és ellenőrizhetővé! Tudd, hogy mikor érted el és mi hiányzik belőle!

Az korábbi gyakorlat során a lecsukott szemed alatt magad előtt láthattad a megvalósult célodat. Hiszem, hogy jó fantáziád van, amiben részletgazdagon megjelent előtted a vágyott pillanat. Ezt kellene írásban is minél konkrétabban megfogalmaznod.

A nagy sikerek eléréséhez sok idő és sok bele fektetett energia szükséges. Ez által válnak céljaid igazán értékessé. Ezek mutatják meg értékének nagyságát, árát. Eközben nagyon sok minden történik veled. Változol te is, értékeid, körülményeid. Különböző lehetőségek jönnek-mennek melletted. Ezért határozz meg a célhoz vezető út mentén bizonyos távolságokban mérföldköveket! Amihez érve újra és újra értékeld, fogalmazd át vagy cseréld ki céljaidat. Olyan messzire helyezd el a mérföldköveket egymástól, amekkora utat, belső munkát érdemes értékelni. Én minimum negyed évet, maximum 1 évet ajánlok.

Először én is konkretizálom jobban a célomat. Azt mondhatnám, hogy a bevezetőben megfogalmazott életcélom kissé elvont és nehezen mérhető. Ezért legyen belőle egy megfogható részcél:

„5 év alatt 500 embernek az életében akarok egy kis pozitív hatást elérni, kudarcaik között egy kis löketet, támogatást adni pozitív jövő felfestésével, önbizalmuk megerősítésével, szemet felnyitó kérdéssel, bennük rejlő értékek felmutatásával, inspirációval.”

Még nem tudom, hogy az 500 üveggolyó mibe fog elférni, de kiszámoltam: évente 100, havonta 8,3. Így minden 3,65 napban egy visszajelzés kell, hogy érkezzen hozzá. Így kialakultak a kisebb részcéljaim is. (Később lesz szó arról, hogy miként értékeljük az eredményeket. Ne essünk kétségbe, ha nem terveink szerint alakul minden! Még majd foglalkozunk azzal, hogy mit tegyünk akkor, ha nem várt kihívások támadnak; mit tegyünk, ha úgy érezzük, természetünknél fogva nem vagyunk kitartóak …stb)

Ha úgy érezted, hogy van egy gondolat, ötlet, amit magaddal vihetsz a cikksorozatomból vagy megosztanád sikereid-tanulópontjaid, akkor jelezz vissza az oldal alján található e-mail címen „Iránytű” jeligével, tárggyal! Minden visszajelzés egy újabb golyó a befőttes üvegemben, újabb pozitív élmény számomra.☑


 

Dolgozz meg önmagadért!

Megint feladtam a leckét? Igen fárasztó és elég munkás és sok időt vesz el, ha tényleg komolyan  veszed. De megspórolhatod azokat a kerülő utakat, amelyek más irányba vinnének és éveket töltenél el olyan dolgokkal, amik nem a célod felé vinnének. Tapasztalatból mondom! 

Remélem azért az unalmasnak tűnő feladatok között találsz meglepetéseket, újabb felismeréseket magadról és újabb inspiráló kihívásokat.

Ha úgy érzed, jól esne a löket, vagy támogatás és kellene egy kis mélyből felemelő, önbizalmat adó beszélgetés, akkor hívj bennünket a 137-00-án minden hétköznap este 17 és 21 óra között!

 

A következő cikkben foglalkozunk a célok további formázásával, válogatásával. Ne dobd messze a bakancsodat és a benne rejlő listát!

Iránytű

#önismeret