A szexuálpszichológus válaszol - Eljutni a csúcsra

Tisztelt Zala Márton!

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy nagyon ritkán sikerül eljutnom az orgazmusig szex közben. Ha magamnak csinálom, mindig sikerül, viszont amikor a partneremmel akkor elég ritkán. Megtesz mindent az ügy érdekében, de úgy érzem, hogy nem tudom rendesen elengedni magam, pedig már lassan 1 éve vagyunk együtt. Régebben elég sok felnőtt tartalmat néztem, már gondoltam arra is, hogy esetleg emiatt alakult ki. (Nő vagyok). Mégis hogyan tudnék segíteni a problémán?
Válaszát előre is köszönöm.

Kérdezz-felelek rovatunkban Zala Márton szexuálpszichológus válaszol kérdéseikre:

Tisztelt Kérdező!

Köszönöm szépen, hogy megtisztelt kérdésével. Fontos, hogy tudja, a probléma, amivel szembenéz, igen gyakori. A nők nagyon nagy része nem, vagy nem úgy él át orgazmust ahogy szeretne, vagy az ön által is említett pornófilmekben ábrázolva van. (Ez utóbbi természetes, a filmek eltúlozva mutatják a nők orgazmuskészségét.)

Fontos tudatosítani: az orgazmus fejben történik. Ilyesformán a női orgazmus egy igen finoman beállított szerkezet, ami nagyon sok komponensből tevődik össze. Nyilván fontos, hogy partnerével  bensőséges viszonyban legyen, legyen megfelelő önértékelése, ismerje meg, szeresse, fogadja el saját testét.

A pornófilmek sokszor téves mintákat, példákat állítanak a nézőik elé, akik elégedetlenek lehetnek testi adottságaikkal, méreteikkel vagy teljesítményükkel. Ezekre a tartalmakra történő önkielégítés nem rontja a társas orgazmuskészséget.

Kérdése azért is figyelemfelkeltő a számomra, mert egy lehetséges megoldást is magában rejt. Bizonyára megfigyelte, hogy a jó szexuális élmények azok, amik „csak úgy megtörténnek”, ahol képes elengedni magát, ahol nem gyötrik más gondolatok, félelmek.

Az orgazmus egy pár másodperces önkívületi, teljesen kontroll vesztett állapot, ami ráadásul partnere előtt, partnerével történik. Azok számára, akik szeretnek mindent a kezükben tartani, irányítani, azok számára jellemzően nehéz megélni a kontroll elvesztését.

Gyakran előfordul az is, hogy gondolataink elsodródnak, az itt és most érzése helyett mindennapi problémák, tennivalók, elvárások tolakodnak a fejünkbe kiszorítva az élvezetet a gondolatainkból.

Ezekre a problémákra a terápia kiegészítésképpen meditációs gyakorlatokat szoktam alkalmazni. Bár ezek nem szexuális töltetűek, abban segítenek, hogy elfogadja önmagát, gondolatait és megélje az ön által is említett elengedést.

Lássunk erre egy példát:

„Keress egy olyan helyet, ahol nem zavar senki! Ülj le, talán törökülésbe, vagy egy székre, hátadat kiegyenesítve, hogy a talpad érintse a földet. Hunyd be a szemed, vagy pihentesd őket magad elé nézve. Figyeld meg a tested, érzel valahol feszültséget? Lazítsd el!

A következő öt percben figyeld meg a légzésed! Milyen érzés amikor beszívod a levegőt? Milyen érzés kifújni? Ne próbáld számolni a légzésedet, vagy valamilyen módon befolyásolni az! Hagyd, hogy a maga természetes módján vegyél levegőt be és ki. Figyeld meg, hogy hogyan érzed a levegő áramlását az orrlyukadon… A szádon… A tested egészén…

Bizonyára érezted, hogy a figyelmed elsodródott, miközben a légzésedre próbáltál figyelni. Ne aggódj emiatt, ez a folyamat része. Csak figyeld meg, hogy mi történt, és tereld vissza a figyelmed a légzésedre! Máskor is el fog kalandozni a figyelmed, semmi baj, csak vedd észre, hogy mi történt és folytasd a légzésed megfigyelését!

Hasznos lehet, ha magad elé képzelsz egy csónakot a vízen. A horgony a légzésed. Érzéseid, gondolataid a fodrozódó hullámok, melyek ide-oda sodorják a csónakot a horgonytól, de te mindig képes vagy visszatérni hozzá.

Nyújtózkodj egy kicsit! Ennek a mindfulness gyakorlatnak vége van. Gondolkozz el azon, hogy a mai napon milyen más tevékenységre tudnál úgy koncentrálni, mint most a légzésedre!” (Barker, 2017 pp. 438. alapján)

Tisztelettel:

Zala Márton

pszichológus, szexuálpszichológus

#szex
#szexuálpszichológusválaszol