5 tévhit és tény a lelki segítség kéréséről

Tévhit: Csak a hülyék vagy a gyenge emberek kérnek lelki segítséget.

Tény: Probléma, krízishelyzet minden ember életében adódik, ehhez nem kell sem hülyének, sem pedig gyengének lenni. Gondolj csak bele: minden embert ér valaha iskolai vagy munkahelyi kudarc, csalódik valakiben, konfliktusa van a szüleivel vagy a barátaival, mindenkinek meghal előbb-utóbb valakije. Ezek olyan elkerülhetetlen élethelyzetek, amelyek során teljesen normális, ha rosszul érzed magadat. Ha pedig lelki problémáid vannak, ezek kezelésére szerződtek a telefonos lelkisegély szolgálatok, a pszichológusok, szociális munkások. Ha a tested nincs jól, orvoshoz mész, ha a lelked nincs jól, miért ne kérnél lelki segítséget?

 

Tévhit: Megkérdezek egy segítő szakembert, és majd ad valami jó tanácsot.

Tény: A segítő beszélgetésben inkább a szakember kérdez. Egy jó segítő nem ad tanácsokat, hiszen tudja, hogy ami az egyik embernek beválik, az a másiknak nem. A Te problémádat Te magad ismered a legjobban, a segítő kérdéseket tesz fel, amelyek által jobban át tudod látni a helyzetedet, más szempontokból is rá tudsz látni. Sokszor az elakadásaink azért vannak, mert nem látjuk át a dolgainkat, nem tudunk a sok információ, történés között „rendet tenni”. A segítő abban támogat, hogy átkeretezd a problémádat, és nem tanácsokat osztogat.

 

Tévhit: Egy segítő beszélgetéstől megoldódik a problémám, rendben lesz az életem.

Tény: A segítő beszélgetés nem csodaszer. Lehet, hogy egy alkalom is elég ahhoz, hogy elindulj a probléma megoldásának útján, de ahogy a gondod sem egy pillanat alatt alakult ki, úgy a megoldása is hosszadalmas. Például a telefonos lelki elsősegély a segítés azon formája, amikor csak egyetlen beszélgetés van. Ez főként elsősegély nyújtására alkalmas, oldja a pillanatnyi feszültséget, emberi odafordulást, együttérző meghallgatást nyújt, el is indíthat azon az úton, hogy jobban legyél, de varázsütéshez hasonló megoldással nem szolgál. A személyes segítség is többnyire akkor hatékony, ha többször történik találkozás.

 

Tévhit: Az, aki nem volt még az én helyzetemben, biztosan nem tud nekem segíteni.

Tény: A segítés hatékonysága általában nem függ attól, hogy a segítő volt-e a tiédhez hasonló helyzetben. Gondolj csak bele, egy orvos is ki tudja venni a manduládat akkor is, ha az övé még megvan.

 

Tévhit: A segítők belelátnak a fejembe, olvasnak a gondolataimban.

Tény: A segítő is ember, nincs gondolatolvasó szuperképessége. Csak azt hallja, amit mondasz neki.  Igaz, hogy a jó segítő úgy tud figyelni, mint senki más, így jobban megérthet téged, és olyan rezdülésekre is figyelmes lehet, amire a fodrász hajszárítás közben nem tud figyelni.

#lélek
#szorongás
#segítség