A szexuálpszichológus válaszol - Megéri-e várni?

Olvasóink kérdezhetnek Zala Márton szexuálpszichológustól az ITT leírt módon. 

A mostani kérdező levelét - az adatok megváltoztatásával - alább közöljük a szexuálpszichológus válaszával együtt.

Tisztelt Zala Márton! Még soha nem írtam senkinek sem ilyen jellegű levelet, de úgy érzem hogy most jött el az a pillanat, amikor tényleg nem tudom hogyan tovább...24 éves egyetemista lány vagyok és szűz...Soha életemben nem volt párkapcsolatom, természetesen futó kapcsolat sem.  Hogy így alakult annak nem oka a neveltetésem, és az sem, hogy elutasítanám a szexet... Egyszerűen egész életemben racionális voltam, vágytam az igazira, és közben arra gondoltam, hogy majd ha eljön az a valaki, akkor biztos örülni fog annak, hogy ő lesz az első... Úgy érzem ha nem így lenne, akkor nem lennék a számára teljes értékű ember....Igazából eddig azt hittem, hogy a szüzesség ebben a korban még becsülendő, de tisztelet a kivételnek, sokaknak inkább riasztó... Nem akarnak egy teljesen tapasztalatlan lányt tanítgatni, időt pazarolni rá... Aztán most megismerkedtem egy férfival... Jóval idősebb nálam... De mint kiderült ő csak szexet akar... Én viszont komoly kapcsolatot, így megállapodtunk a baráti kapcsolatban....Ahogy tudjuk, tartjuk.... Persze sokszor  túlfutunk kicsit ezen. Gondoltam arra, hogy lehetne ő az első... Hiszen normális, egyedülálló férfi... de mégsem tudom.... Ő azt mondja, nem akar kihasználni...Őszinte ez jó. De ha lefekszem vele, aztán továbbáll? Vagy inkább maradjunk tényleg barátok és várjam az igazit? De még meddig? Lesz egyáltalán igazi? Nem tudom, mit tegyek... Úgy érzem felkészültem, tájékozott vagyok.... De nem tudom...őszintén...megéri? Vagy nem? Szeretném megtenni, de valami gátol… És nem tudom, hogy ez a gát megéri-e...

Tisztelettel: K.A.

 

Kedves K.A.!

Köszönöm szépen, hogy megtisztelt a levelével és, hogy bizalmába fogadott ismeretlenül is.

A szüzességre, ha értékként gondol, az azt a terhet rója magára, hogy ha rosszul dönt, elfecsérli kincsét. Ez a szorongató érzés pedig a lehető legtávolabb van a szerelem, a vágy, vagy éppen a szexualitás mámorító érzésvilágától.

Semmiképpen sem szeretnék olyan módon tanácsot adni önnek, hogy szeretkezzen-e az említett férfival, ezt önnek kell eldöntenie. Arra viszont kérem, hogy ne azért döntsön valaki mellett, mert úgy érzi, már túl sokat várt.

A szexualitás minden kapcsolatban tanulási folyamat, nem lehet a szexualitást egészlegesen megtanulni, sem elméletben, sem gyakorlatban. Ezért nem gondolom, hogy a szexuális tapasztalatlanság riasztó lehetne.

Hogy a várakozás megéri-e csak akkor tudjuk meg, ha végeszakadt a várakozásnak. A legjobb szexuális élmények jellemzően nem egyéjszakás kalandokból születnek, sokkal inkább az intim, bensőséges párkapcsolatokra jellemző ez. A szexualitásban a fizikai együttlétnél jóval többet jelent a szerelem beteljesedése. Mit gondol, ez okozza önben a gátat?

Remélem kérdésére tudtam válaszolni!

Üdvözlettel:

Zala Márton
pszichológus, szexuálpszichológus.

#szex
#szexuálpszichológusválaszol
#szüzesség