Mit tehetsz magadért online oktatás idején?

A középiskolákban a digitális munkarend alatt a suli helyett otthon ülsz, szünetekbe a haverokkal való dumálás, hülyülés helyett egyedül vagy, nem tudsz odamenni a tanárhoz a kérdéseiddel, nincs délutáni szakkör, edzés, ahol kiereszthetnéd a fáradt gőzt, és suliból hazafelé nem tudsz hülyülni a haverokkal.

Ha szerencsés vagy, van számítógép, laptop, jó internet, így legalább ezzel nincs gondod. Ha szerencsés vagy, a szüleid jófejek, és ha hazaérnek a munkából, lehet velük ezt-azt csinálni, és nem csak azt kérdezik, milyen jegyet kaptál, hanem azt is, hogy vagy. De vannak olyanok, akik rozoga telefonokon csinálják a házit, akadozó internet mellett. És sajnos olyanok is, akikkel a szüleik csak kiabálnak, talán fizikailag is bántják őket, és az esték anya, apa alkoholgőzében vagy csatározások közepette telik. Minél rosszabb a családi légkör, annál nehezebb az online időszak is. De ez a helyzet megvisel mindenkit, a hónapok óta tartó bezártság, társasághiány rányomja a bélyegét a hangulatunkra. Most nézzünk néhány lelki egészséget támogató technikát!

Mozdulj ki otthonról, mozogj, sportolj!

Lehetőleg minden nap hagyd el a lakást! Vállald magadra Te a napi bevásárlást, vagy indulj hosszabb sétákra a környéken egyedül vagy valamelyik családtagoddal. Tűzz ki célokat, kapcsold be a lépésszámlálót, és teljesítsd, amit elterveztél! Közeleg a jó idő, biciklizz, görkorizz, gördeszkázz, rollerezz, vagy kezdj el futni. A mozgás növeli a boldogsághormonok termelését, így amellett, hogy megmozgatja a testedet, ellenszere a rossz hangulatnak is. Menj a közeli erdőbe, mezőre, tó-, folyó-, patakpartra, a természetben töltött idő feltölt, megnyugtat, és a maszkot is leveheted külterületen!

 

Legyen napirended, töltődj fel a szünetekben!

Sokak számára gondot jelent, hogy napirendet tartsanak, de ez fontos a jó időbeosztáshoz. Próbálj korán lefeküdni, legyen meg minden nap a 8 óra alvás! Tervezd meg, mikor mennyi időt fordítasz tanulásra, és tervezz be szüneteket is! Az online tanórák közötti tíz percekben állj fel, ha van erkély, udvar otthon, akkor szívj egy kis friss levegőt, mozgasd meg a végtagjaidat, nyakadat, hátadat, erre jó „irodatorna” videók vannak a youtube-on, ez kicsit hosszabb, de nagyon hatékony.  Otthon hajlamosak vagyunk elfeledkezni a folyadékfogyasztásról. Igyál sok vizet vagy gyógyteákat, a citromfű, borsmenta, csipkebogyó íze finom és hatásuk is jótékony. Tanórák és a házi feladat elkészítése között hosszabb ebédszünetet tarthatsz, kapcsolódj ki zenével, vagy végezz el egy relaxációs gyakorlatot, ebből is sok van a youtube-on, próbáld ki például ezt

 

Szórakozz, kapcsolódj ki, találj új hobbikat!

Hétvégén tarts egy tanulásmentes napot, és hétköznap is kapcsolódj ki legalább 1-2 órát minden nap. A pandémia miatt sok hobbiról le kell mondanunk, de helyette új hobbikat találhatsz! Tanulj meg főzni, lepd meg a családot egy-egy süteménnyel, kezdj el barkácsolni, rajzolni, festeni, gyöngyöt fűzni, fotózni, olvasni, verset/naplót/blogot írni, énekelni, zenét szerezni, kötni, hímezni, faragni – a lehetőségek száma végtelen.

 

Ápold a kapcsolataidat!

A fizikai bezárkózás sokszor együtt jár a kapcsolatoktól való elzárkózással is, amitől aztán egyedül érzed magadat. A járványügyi szabályok betartása mellett azért lehet találkozni egy-egy baráttal, akár az utcán, maszkban, tartva a távolságot. Ne csak várj arra, hogy valaki kezdeményezzen, hanem írj rá Te egy-egy osztálytársadra, haverodra, barátnődre. Jobb, ha videótelefonáltok, mert úgy látjátok is egymást. Lehet, hogy ő is bátortalan kezdeményezni, fél a visszautasítástól vagy épp csak arra vár, hogy Te keresd fel őt. Ha hallasz egy jó zenét, találsz egy viccet vagy egy cuki képet, küldd el pár osztálytársadnak, olyanoknak is, akikről azt gondolod, most még nehezebben tartanak kapcsolatot. Fontos, hogy figyelj a saját társaságigényedre, és ne feledkezz meg a barátaidról!

 

Ha magad alatt vagy, kérj segítséget!

Hívd a 137-00 ingyenes Ifjúsági Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17-21 óra között, és beszélgess a problémádról. A legtöbb iskolapszichológus, iskolai szociális segítő a digitális oktatás időszakában is elérhető, kérdezd meg az osztályfőnöködet a lehetőségekről. Ha családi gondjaid vannak, fordulhatsz a helyi családsegítő szolgálathoz is!

#iskola
#stressz