Tippek a pályaválasztás megkönnyítéséhez!

Ha éppen pályaválasztás előtt állsz, biztosan érezted már a nyomást, ami ilyenkor ránk nehezedik. Ez adódhat szüleink vagy környezetünk elvárásaiból, illetve a saját tanácstalanságunkból. Éppen ezért összegyűjtöttem néhány pontot, amit érdemes lehet átgondolni, mielőtt döntést hozol.

1. Ne korlátozd magad egy szakmára!

A végtelen lehetőségek közül nagyon nehéz egyetlen szakma mellett elköteleződni. Ha arra fókuszálsz, hogy megtaláld „az igazit”, akkor nagyon gyorsan rádöbbenhetsz, hogy ez nem is olyan egyszerű és a sok információtól túltelítődve teljesen elvesztheted a motivációd és ekkor úrrá lehet rajtad a tanácstalanság, kétségbeesés.

Biztosan érezted már úgy, hogy fogalmad sincs, merre kellene indulnod. Éppen ezért érdemes első körben nem egy konkrét szakmát felkutatni. Először kezdd kisebb lépésekben! Gondold végig, hogy milyen szituációkban érzed jól magad, pl. szeretsz-e emberekkel dolgozni, velük napi szintű kapcsolatot tartani, vagy jobban szeretsz egyedül dolgozni, esetleg jobban vonz a gépek világa, vagy a természet csodái nyűgöznek le igazán. Ezzel a lépéssel máris ki tudsz zárni olyan szakmákat, amelyek biztosan nem jöhetnek szóba számodra.

 

2.”Bárkiből bármi lehet” – Találd meg az erősségeid!

Annak ellenére, hogy rengeteg helyen hallhatjuk ezt az állítást, sajnos ez nem teljesen igaz. Valóban rengeteg opció közül választhatunk, de vannak tényezők, amelyek gátat szabhatnak ezeknek. Ilyen lehet az a tény, hogy mihez van tehetségünk, milyen erősségeink, gyengeségeink és adottságaink vannak, például ha nem megy túl jól a rajzolás, festés, akkor nagy valószínűséggel nem válik majd belőlünk festőművész, de ez teljesen rendben van, nem érthetünk mindenhez. Éppen emiatt érdemes végiggondolni, hogy mely területeken vagyunk eredményesebbek. Természetesen a legtöbb készségünk fejleszthető, de el kell tudnunk fogadni, hogy nem tűnhetünk ki társaink közül az élet minden területén, illetve azt is át kell gondolnunk, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyeket élvezettel tudunk végezni.

Ezek felismeréséhez elengedhetetlen az önismeret. Szerencsére ehhez ma már rengeteg segítséget találhatunk. Például különböző kérdőívek, foglalkozások formájában. Ezek segítségével pedig tisztább képet kaphatunk kompetenciáinkról, valamint érdeklődési körünkről. Azonban fontos észben tartani azt is, hogy nem csupán egyetlen egy dologban lehetünk tehetséges és nem csak ez az egy terület iránt érdeklődhetünk. A végtelen lehetőségek pozitív oldala, hogy lehetőségünk van a különböző területek kombinálására is, csak egy kis kreativitásra van szükségünk.

 

3. Ügyelj az iskolatípus kiválasztására!

A legtöbb esetben azt várják el tőlünk, hogy egy szakmát válasszunk magunknak, azonban első lépésként elengedhetetlen a megfelelő iskolatípus kiválasztása. Ehhez a lépéshez szintén tisztában kell lennünk saját képességeinkkel, személyiségünkkel, illetve érdeklődési körünkkel. Például, ha nem vagy kifejezetten kitartó a tanulást illetően, nem biztos, hogy megfelelő választás lenne számodra a gimnázium, vagy egyetem, illetve, ha nem olyan jó a finommotorikád, mint társaidé, nem biztos, hogy jól éreznéd magad egy olyan szakmában, ami ezt igényli. Természetesen ez nem jelenti, hogy nem próbálkozhatsz ezeken a területeken, de tudnod kell, hogy ez több erőfeszítést vesz majd igénybe a részedről.

Ezek eldöntésében segítségedre lehetnek a különféle pályaorientációs foglalkozások, illetve nyílt napok, ahol bővebb információkat kaphatsz az egyes szakmákról, iskolákról. Illetve rengeteg Facebook csoport és oldal is létezik már, ahol bátran, akár anonim módon kérdezhetsz más tanulóktól az adott szakmáról, iskoláról.

 

4. Mindig változtathatsz!

Mindemellett fontos észben tartanod, hogy nem egy végleges, egész életen át tartó döntést kell meghoznod. Később dönthetsz másképpen is, válthatsz szakmát. Nem kell azonnal egy egész életet megtervezned, egyszerre csak egy lépésre fókuszálj, és ennek középpontjában álljon az, hogy most mivel szeretnél foglalkozni, most mi tesz boldoggá! Az ember változik, a változás természetes velejárója életünknek, a változás nem egyenlő kudarccal!

Séllei Bianka, pszichológus

 

Forrás:

Olteanu, L. L. (2023). Pályaválasztási nehézségek vizsgálata középiskolás diákok körében. Neveléstudomány | Oktatás – Kutatás – Innováció, 11(1), 25–36. https://doi.org/10.21549/NTNY.40.2023.1.2

#pályaválasztás