Bizonyítványosztás = krízis?

 

A teljesítményed határozza meg az értéked?

Diákként az a kötelességünk, hogy suliba járjunk, és a legtöbb szülő azt várja, hogy a gyereke jól teljesítsen. De mi van akkor, ha ez valami miatt nem jön össze? Nem a jegyeid határozzák meg az értékességedet! Lehet, hogy megbuktál matekból, de akkor is szerethető vagy, mert az ember sokkal több annál, mint a teljesítménye. Azon kívül, hogy hogyan tanulsz, milyen bizit teszel le az asztalra, egy csomó értékes tulajdonságod lehet. Talán te vagy a legsegítőkészebb otthon, vagy te beszélsz a legszebben a barátaiddal, lehet jó a humorod vagy megnyerő a kisugárzásod.

 

Kinek az elvárása?

Érdemes végiggondolnod, hogy a jó tanulmányi eredményt ki is várja el tőled? Apa szigora miatt aggódsz? Vagy anya méltatlankodása a legrosszabb? Vagy pont az, amit éppen te vársz el önmagadtól?

 

Mi van, ha nem sikerült?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy vannak sorsdöntő érdemjegyek, és egy-egy rosszabbra sikerült eredmény hatását egy életre előre tudjuk vetíteni.  Lehet, hogy általánosban egy matek hármas azt jelenti, hogy nem leszel matematikus, de koránt sem következik egyik a másikból, hiszen Einstein is rosszul teljesített a suliban, ma meg a leghíresebb, ami a matematikát illeti!

 

Ki segít?

Akár magaddal van problémád, akár a szüleid reakciójától félsz, mindig van segítség! Hívd a 137-00 Ifjúsági Lelki Elsősegély hívószámot hétköznapokon 17-21 óra között. A nyári szünet alatt is elérhető.

#iskola
#segítség